Nieuws

15 februari 2014 door Jeffrey Schipper

"Discipelschap werkt als een boemerang"

"Jezus' woorden halen discipelschap uit de sfeer van de religieuze elite. Het is daarom van groot belang dat kerken van alle mensen vragen om zich met de Heere Jezus te verbinden." Sake Stoppels sprak vrijdag in Zeist op de studiedag 'Oefening baart kerk' van de Evangelische Alliantie (EA). Zijn boek Oefenruimte heeft de nodige stof doen opwaaien omdat de auteur radicaal kiest voor discipelschap als kernconcept voor de kerken. Van daaruit maakt hij keuzes die iedere gelovige en iedere gemeenschap raken. Vrijdag reageerde Sake op een aantal (kritische) reacties naar aanleiding van zijn boek.

Eén van de kritische reacties was afkomstig van predikant Bas van der Graaf uit Amsterdam. Hij schreef eerder: "Ik blijf ervan overtuigd dat we in de context van Amsterdam heel serieus moeten nemen dat vrijheid en autonomie de golflengte van de cultuur vormen. Wanneer we in die cultuur het gesprek beginnen met een sterke nadruk op het belang van commitment en binding aan de gemeenschap, zijn we in veel gevallen snel uitgepraat." Van der Graaf vreest door een te grote nadruk op gemeenschap voor "kortsluiting" in de hoofdstad. Toch kiest Sake bewust voor gemeenschap. "Met de voetwassing symboliseert Jezus de kern van gemeenschap. In Johannes 13:34-35 koppelt Christus de onderlinge liefde aan gemeenschap. De Bijbel laat niet zien dat discipelschap in een eenzame setting naar voren komt."

Pijnlijk en confronterend
Sake maakt duidelijk dat gemeenschap ook pijnlijk en confronterend is. "Gemeenschap is niet altijd aantrekkelijk. Dat ben ik steeds meer gaan inzien toen we kinderen kregen. Een gezin kun je zien als een 'verplichte' vorm van gemeenschap. In die situatie komen vanzelf je beperkingen naar boven. Daardoor heeft ons zondebesef een enorme boost gekregen. We zijn geschapen voor gemeenschap, maar het kan soms ook best pijnlijk zijn. De schone schijn ophouden is binnen een gezinssamenstelling onmogelijk. Dit is volgens mij ook de kracht van gemeenschap. Dat gaat verder dan vriendelijkheid en vrijblijvendheid."

Predikant Jos Douma vreest dat de radicale focus op discipelschap ten koste gaat van de troostende functie van de kerk. "Velen voelen zich gebroken. Dan kan de roep tot discipelschap genadeloos overkomen. Mag de kerk ook nog een comfortzone zijn?" Sake citeert in antwoord daarop Mattheüs 11:28-29, 'Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast bent, en Ik zal u rust geven. Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel.' "Dit staat tegenover een veeleisende opvatting van discipelschap. Hier woorden Jezus' woorden uit de sfeer van de religieuze elite gehaald." Toch wil Sake blijven onderstrepen dat discipelschap naast een troostende ook een uitdagende functie heeft. "Het Evangelie verstoort ons leven en daagt uit om het over een andere boeg te gooien."

Leefregels
Sake: "Ik neem afstand van een kerk met een te grote vrijheid en vrijblijvendheid. Daarom ben ik ook een voorstander van leefregels die de persoonlijke vrijheid van mensen aantasten. Want niet alles kan binnen de kerk." Sake verwijst naar de gelijkenis van de vijf dwaze en vijf wijze maagden. "Sommige zaken kun je gewoonweg niet overdragen. Dit geldt voor toewijding, verlangen en ontvankelijkheid. Alle meisjes zijn hiervoor zelf verantwoordelijk voor hun olie, zowel de dwazen als de wijzen. Dit geeft aan dat discipelschap een persoonlijke aangelegenheid blijft. Het is daarom van groot belang dat kerken van alle mensen vragen om zich met de Heere Jezus te verbinden."

"Discipelschap werkt als een boemerang, waarbij ons leven fundamenteel anders wordt ingekleurd," aldus de docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

CIP.nl sprak eerder met Sake Stoppels over zijn boek: "Einde oefening betekent einde kerk"

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher