Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 februari 2014 door Redactie

Smartphones in kerken toejuichen? Ja!

"Collega’s van mij zeiden wel eens: ‘De kerk loopt zoveel jaar achter. Daar wil ik nooit naartoe.’ Toen ik even later vertelde dat ik een twitterkerkdienst had gehouden, vielen de monden open. ‘Dat willen we ook wel zien’, zeiden er een paar." Dat vertelt Thijs de Hoop, van het bedrijf KerkWifi.nl. Volgens hem moet de kerk meer naar buiten kijken om niet-kerkelijke mensen te redden en meer moderne middelen inzetten. Dat gebeurt nu nog veel te weinig. 

Thijs komt geregeld kerkmensen tegen die wifi graag buiten de kerk willen houden. "De mensen die moeite hebben met internet in de kerk zijn vaak volwassenen. Deze mensen zijn – heel begrijpelijk – opgegroeid met een kerk zonder internet én met een andere wijze van ‘leren’. Vroeger moest je langere tijd luisteren naar de dominee of leraren. Dat is nu anders. De leermethoden zijn tegenwoordig veel interactiever. Jongeren moeten veel meer zelf dingen uitzoeken en dat zien we ook terug in de kerk."

Aantekeningen
Om die reden hebben jongeren juist wel begrip voor wifi in de kerk. "Ze zien de voordelen meer. Als je via een smartphone of tablet je Bijbel leest hoef je geen losse Bijbel mee te nemen. En daarnaast heb je de beschikking over meerdere vertalingen. Verder zijn nieuwe media handig voor aantekeningen. Veel mensen maken aantekeningen van de dienst en schrijven dat in een schriftje. Dat schriftje verdwijnt thuis weer in de la. Als je het op je tablet hebt staan, kun je het beter terug halen. Ik zit vaak in vergaderingen van de kerk of mijn werk en dan haal ik de aantekeningen van de preek er nog eens bij. Super handig."

De argumenten tegen wifi in de kerk zijn onder meer dat (jonge) mensen meer op Facebook of hun email zitten, dan dat ze naar de preek luisteren. "Als eerste zou ik voorgangers willen aanraden om goed na te denken hoe je mensen geboeid houdt. In iedere kerk zitten mensen die hierbij kunnen helpen. Anderzijds: je kunt een heleboel sites en diensten blokkeren, om mensen toch gefocust te houden, dus dat is het probleem niet."

Interactieve diensten
Thijs geeft tips om het digitale tijdperk beter te benutten. “Je kunt een App aanmaken waarop je de pagina’s synchroon laat lopen. Je kunt bijvoorbeeld tekstgedeelten of verduidelijkende afbeeldingen invoeren en iedereen krijgt dat dan tijdens de preek tegelijkertijd op z’n iPad of smartphone te zien. Dan heb je meer interactieve diensten. En op internet zijn er legio andere voorbeelden te vinden van manieren waarop je diensten meer interactief kan maken. Zo betrek je de jeugd bij de kerkdienst en dat is essentieel. De kerk zou veel meer met nieuwe media kunnen doen."

Het aantal kerken dat wifi neemt, groeit langzaam. "Ik juich dat toe. Mensen hebben wel 3G, maar dat is meestal niet onbeperkt. Als je wifi-toegang geeft, kom je de kerkleden meer tegemoet. En je sluit meer aan bij mensen die niet in de kerk zitten, en bij de cultuur. Mensen zijn het gewend overal internet te hebben. Dus willen ze het ook in de kerk. Zij horen de belangrijkste doelgroep te zijn."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen