Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 januari 2014 door Jeffrey Schipper

"We krijgen spierballen in de Geest"

"Laat je stem horen, vrienden! We dringen de geestelijke wereld binnen," zei Herman Boon maandag tegenover meer dan 400 christenen in Drachten. Er stond een oefening in tongentaal op het programma. Alhoewel, programma. Herman laat zich naar eigen zeggen "heel duidelijk leiden door de Heilige Geest" tijdens de conferentie 'Tien dagen vasten en bidden' in Drachten. Een vaststaand programma is er dus niet. CIP.nl nam een kijkje in het Fries Congrescentrum en sprak een aantal bezoekers.

Bij binnenkomst wordt meteen duidelijk dat er in de zaal een ontspannen sfeer heerst. Terwijl Herman Bijbelse teksten proclameert, worden ze hardop nagezegd door de conferentiegangers, afkomstig uit het gehele land. "Zo, nu gaan we lekker in tongen spreken om ons geloof op te bouwen. Zo krijgen we spierballen in de Geest," zei Herman even later. Vervolgens lopen de christenen in rondjes door de zaal. Sommigen spreken luid en duidelijk in tongen. Anderen lopen in stilte mee. "Je ziet precies wie met deze gave wel of geen ervaring heeft," legt een mevrouw uit, die zorgt voor de thee en water. "Sommigen zijn nog wat onwennig, maar zien we in de loop van de week zich verder ontwikkelen." Zij bereid zich voor op de pauze, waarin deelnemers wat te drinken krijgen na wéér een ochtend zonder eten. "Laat je stem horen, vrienden!," zegt Herman op de achtergrond tijdens de 'oefensessie tongentaal'. "We dringen de geestelijke wereld binnen."

Geestelijke werkelijkheid
Na ongeveer twintig minuten legt Herman uit dat er sprake is van zowel een zichtbare als een onzichtbare wereld. Zo worden deelnemers zich meer en meer bewust van het feit dat de geestelijke strijd reëel is en dat boze geesten de ruimte hebben om deze wereld in ellende te storten. "Het is heerlijk om hier te worden opgebouwd," zegt bezoeker Dik uit Lunteren in de pauze. Het viel op dat tijdens de oefensessie over tongentaal de Bijbel achterwege bleef. "Oh, dat maakt mij niet uit," reageert hij. "De Geest is hier. Dat is het belangrijkste. De Bijbel is kennis. Hiermee zeg ik niet dat de Schrift overbodig is. Maar Herman laat zich duidelijk leiden door de Heilige Geest. Dat is belangrijk omdat de Geest weet wat nodig is. Hij kent alle mensenharten en kan daardoor bepalen wat er op het moment zelf van belang is. Als de Geest belangrijk vindt dat er wordt aanbeden, gaan we aanbidden."

Bij de ingang staat Aad om deelnemers te ontvangen. Over het bidden en vasten, zegt hij: "Hier kiezen wij ervoor om het eten te laten staan. Als we vasten, gaat ons lichaam na drie dagen anders reageren. Dan verdwijnt het hongergevoel, is onze geest helderder en kan God veel meer tot ons spreken. Wel vinden het belangrijk dat mensen minimaal 2 liter water per dag drinken. Ook schenken we aangeleverde vruchtensappen, zodat mensen ook suikers binnen krijgen." Greta uit Appingedam vindt vooral het onderwijs van Herman erg relevant. "Zo werd ons de tabernakel uitgelegd. Via de poort komen we in het heilige, gevolgd door het heilige der heiligen. Ook sprak Herman over een wasvat waar we ons kunnen reinigen van onze zonden. Stapje voor stapje kregen we te horen hoe we bij God kunnen komen." Daarmee bevestigt zij dat de Bijbel tijdens de conferentie niet achterwege blijft.

Liggen en lachen
"Halleluja, Halleluja," aldus Herman, die weer op het podium verschijnt. De pauze is ten einde. "Als u het fijn vindt mag u even op de grond liggen en genieten van Gods aanwezigheid. Maar u mag natuurlijk ook staan of zitten." Diverse deelnemers leggen hun matje weg in het gangpad en gaan erop liggen. Opvallend is dat er tijdens deze periode van 'stilte' veel wordt gelachen, zonder aanleiding. De mevrouw, die verantwoordelijk is voor de thee, legt uit waarom. "Zo focussen de deelnemers zich op de Heilige Geest. Je ziet dat men op verschillende manieren reageert. Er zijn mensen die lachen. Anderen moeten huilen." Bezoekster Greta zegt hierover achteraf: "Lachen ruimt heel veel op. Ik geloof dat God je dan aanraakt, omdat Hij dingen opruimt. Zo word je boven jezelf uitgetild. Daardoor heeft het lachen in de Geest absoluut een functie."

Terwijl mensen zich op hun eigen manier "focussen op de Heilige Geest", speelt Herman achtergrondmuziek op zijn keyboard. Even later zegt de cabaretier: "Christenen hebben dit echt nodig. Te veel mensen kunnen niet zichzelf zijn en zitten opgesloten in een soort systeem. Wees vrij van wat anderen van je vinden. Is dat niet heerlijk? Halleluja!" De voorganger geeft vervolgens voorbeelden, waaruit zou je zou kunnen opmaken dat de Heilige Geest aan het werk is. "Je kunt er heel warm van worden. Dat blijkt uit Lukas 24:32." Even later is het weer pauze. Maar voordat het zover is, heeft iemand nog een boodschap. Deze man komt het podium op en zegt: "Er is een aantal mensen dat aangeeft dat ze onrustig worden. Ik wil u zeggen dat onrust een goed teken is. Ga dus niet naar huis en zie uit naar wat Hij in ons midden gaat doen!"

Type vaders
Na een korte onderbreking speelt Herman een paar liederen, waaronder 'Schijn met Uw licht in mijn hart, Heer.' Plotseling begint hij te vertellen over zeven type vaderfiguren. "Vaders kunnen veel fouten maken," zegt hij. "Zo is er de afwezige vader. Mijn vader, bijvoorbeeld, was vroeger altijd aan het werk. Hij had nooit tijd voor mij. Dan hebben we de verwaarlozende vader. Dat is de vader die niet met zijn kinderen praat en niet zijn leven deelt. Maar ieder kind heeft behoefte aan aandacht van papa. De teleurstellende vader is de vader die van alles beloofd, maar nooit zijn woorden nakomt. De krenkende vader maakt zijn kinderen met woorden kapot, waardoor zij door vader worden afgebroken in plaats van opgebouwd. Dan is er nog de perfectionistische vader, die alleen van je houdt als je aan zijn maatstaven voldoet."

Herman gaat verder: "De zwakker vader kruipt weg als het moeilijk wordt, waardoor moeder wordt gedwongen om autoritair te zijn. En dan is er de wellustige vader. Dan moet je denken aan lichamelijk contact of zelfs incest. Dit is simpelweg satanisch. Kinderen die hiervan het slachtoffer zijn, kunnen God niet zien als een liefhebbende Vader. In deze zaal kunnen naast slachtoffers ook daders zitten. Als dat zo is, breng het dan nu aan het licht," zegt Herman fel. "Want anders heb je Jezus tegen je. Wie aan kinderen komt, komt aan Jezus. Je zult je moeten bekeren. Loop dus niet onbekeerd de deur uit!"

Lees een eerder gepubliceerd interview met Herman Boon: "We mogen leren om onszelf te verloochenen"

De conferentie in Drachten duurt tot en met 1 februari. Klik hier voor meer informatie over 'Tien dagen bidden en vasten'.

Foto: HermanBoon.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen