Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 januari 2014 door Redactie

EO loopt vast in Russische gay-scene

Geattendeerd door de blog van internetjournalist Karel Smouter op De Correspondent keek ik afgelopen woensdag naar het programma ‘3Onderzoekt’ van de EO. De EO zelf omschrijft het programma als een poging ‘om te ervaren hoe het is om als homo in Rusland te leven’. Presentator Manuel Venderbos duikt daarvoor onder in de gay-scene van Sint-Petersburg en collega Johan Eikelboom gaat in Moskou op zoek naar de extremistische homo-hater Maksim Martsinkevich, een zoektocht vol bizarre ontmoetingen.

Meer vragen dan antwoorden
Al kijkend kwam de ene na de andere vraag bij me boven. Is dit journalistiek of amusement in een EO-variant op PowNews? Waar is in de reportage bijvoorbeeld de duiding van de voor de EO toch relevante Russische kerken, die wel in beeld maar niet te horen waren? En hoe verhoudt deze aanpak zich tot de geheel eigen missie die de EO in Hilversum zegt te hebben? Ik bleek overigens niet de enige te zijn die dergelijke vragen had. Op de site van de EO zag ik mensen met Russische voornamen reageren die zich afvroegen ‘of je met YouTube-filmpjes van een ook in Rusland gezochte “randdebiel” een reëel beeld geeft van het leven van mensen met homoseksuele gevoelens daar’.

Breedte eufemisme voor vrijzinnigheid?
De blog van Smouter en verschillende publicaties daarna veroorzaakten zo veel deining dat de EO zich genoodzaakt zag via een open brief een toelichting te geven op de uitzending. ‘Gesprek en openheid over dit onderwerp blijven hard nodig’, zegt de EO in die brief. Mooi en terecht, maar waarom dan geen woord over wat de Bijbel over dit lastige onderwerp zegt? Diverse kerken uit de achterban van de EO – bijvoorbeeld de Christelijk Gereformeerde van voormalig EO-voorzitter en huidige presentator Van der Veer - zijn daar de afgelopen tijd heel wat duidelijker over geweest. Ook Karel Smouter wijst daarop. De EO lijkt echter te gaan voor de ‘breedte’ van de kerk door erop te wijzen dat er bij de EO plek is voor ‘diverse geluiden’ over homoseksuele relaties.

Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat dit geluid steeds eenzijdiger en liberaler wordt. Het orthodoxe geluid van mensen die zeggen hun homoseksuele gevoelens vanuit hun verstaan van de Bijbel niet te willen praktiseren, lees ik hoogstens nog in het programmablad Visie. Wordt ‘breedte van de kerk’ dan niet langzamerhand een eufemisme voor de dominantie van een liberale of vrijzinnige Bijbelopvatting?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen