Nieuws

10 januari 2014 door Dick van den Bos

"Ik heb een passie voor mensen en evangelisatie"

“Als een kerk in zichzelf gekeerd raakt, is dat het begin van het einde. Je moet gericht zijn op zondaren, niet op je eigen clubje. Anders gaat het dood. Als onze kerken – van evangeliegemeente De Deur - groot worden, proberen we mensen uit te zenden naar andere gebieden. Het is belangrijk om de Bijbel serieus te nemen, waarin God zegt: verspreid je over de hele wereld. Ik moest naar Amsterdam-Zuidoost.” Aan het woord is Seyle Thorlu, pastor in de Bijlmer. Hij is drie jaar geleden uitgezonden vanuit Den Haag en in z’n kerk zijn tientallen mensen tot geloof gekomen.

Ondanks het feit dat Amsterdam-Zuidoost een christelijk gedeelte van Amsterdam is, is er wel degelijk een grote groep mensen die zondag niet naar de kerk gaat. Volgens Seyle Thorlu geloven deze mensen vaak wel in God, maar zijn ze teleurgesteld in de kerk of leven ze nog in de zonde. “Het is een groot verschil met ‘witte’ mensen. Afrikanen of Surinamers zijn erg spiritueel en religieus. Ik ga elke week diverse keren evangeliseren en je hebt met hen de beste gesprekken. Toch is het ook weer gecompliceerder. ‘Natuurlijk geloof ik in God. Jezus heeft de zonde overwonnen’, zegt een Antilliaanse man, die tegelijkertijd een buitenvrouw (een vrouw naast de eigen vrouw) heeft.”

Spionnen
Seyle wil deze groep aanspreken. God maakte het hem snel duidelijk. “Ik checkte een paar plaatsen: Utrecht, Amsterdam. Maar toen we bij de Amsterdamse Poort liepen – winkelcentrum bij Bijlmer Arena – hielden ik en mijn vrouw meteen van deze plek. En God sprak helder dat ik hier moest zijn.” Voor gemeentestichting is het goed om eerst plaatsen te bekijken. “Het is vergelijkbaar met Mozes. God zei ook tegen hem dat er spionnen uitgestuurd moesten worden. Je moet gebieden eerst checken.”

“We spraken mensen op straat aan en daar ontstonden geweldige gesprekken. We hebben een passie voor mensen en voor evangelisatie.”  Straatevangelisatie is iets waar menig Nederlandse christen moeite mee heeft in tegenstelling tot Seyle. “Als je nauwe omgang hebt met de Heilige Geest, dan is evangelisatie heerlijk om te doen.  God kan je in een geestelijke dimensie brengen dat het automatisch gaat. Wat ons helpt, is het geloof dat God al in mensen werkt vóórdat we ze aanspreken. Het is niet ons werk. Op die manier tref je veel ‘open zielen’. Gods geest overtuigt op die momenten.”

Veel vrucht
Seyle Thorlu vestigde z’n kerk uiteindelijk aan de rand van het ‘zwarte’ winkelcentrum de Amsterdamse Poort. Een ideale plek voor de filosofie van zijn gemeente. “Christenen zijn welkom in onze kerk, maar we zijn vooral gericht op zondaren. Om zondaren te vinden, moet je er wel op uit trekken. Elke week evangeliseren we diverse keren en daar komt veel vrucht op. Tientallen mensen zijn op die manier tot geloof gekomen.” 

Seyle heeft z'n weg in gevonden in evangelisatie. “Je moet to the point zijn en meteen je zaak aansnijden. Dat betekent dat je dingen moet benoemen, bijvoorbeeld dat ze zondig zijn.  Als mensen zich niet realiseren dat ze zondig zijn, kunnen ze niet gered worden. Jezus was ook heel direct in Zijn bewoordingen” Verder wil Seyle méér van de Heilige Geest tijdens het evangeliseren. “Ik verlang naar meer gave van onderscheiding en dat komt op wonderlijke wijze.”

Suïcidaal
“Ik kwam bijvoorbeeld laatst een jongen tegen in het winkelcentrum. Hij was een tijd geleden christen. Ik voelde dat hij suïcidaal was. Je kunt dat voelen. Het is een geest die zich in hem openbaart. En ik moest het ter sprake brengen van God. Het is vreemd om dat zo te zeggen, maar het moest. En hij beaamde het en vertelde hoe slecht de periode in  z’n leven was. Ik ga dan vaak bidden. Hij beloofde dat-ie langs zou komen in onze kerk. Op die manier wordt evangelisatie vruchtbaar.”

Seyle voelt dat God hem laat groeien. “God helpt je bij het ontwikkelen. Ik laat Gods Geest meer toe om te luisteren naar mensen. Het is heel belangrijk om niet alleen  te spreken. Als je goed luistert kun je – op basis van wat mensen zeggen – dienstbaar zijn aan hun leven. De ene keer confronteer je, de andere keer ben je bewogen. Als je altijd dezelfde slogan hebt, is dat beperkt. Gods Geest zorgt ervoor dat je woorden voor iedereen specifiek van toepassing zijn. Dat vind ik geweldig!”

Ontvang drie boeken. Word vriend van CIP!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher