Nieuws

08 januari 2014 door Jeffrey Schipper

"Wij beheren Gods agenda niet"

"Hoe God in India te werk gaat kunnen we niet kopiëren naar Nederland. Wij beheren Gods agenda niet. God gaat met verschillende landen Zijn eigen weg." Zes keer bezocht dominee Dick Lagewaard (links op de foto) India om lokale predikanten, evangelisten en gemeenten toe te rusten. Dit doet hij namens Stichting Evangelische toerusting Afrika en Azië (EVTA). Deze maand bezoekt hij het Aziatische land voor de zevende keer.

"Het leek alsof ik in de tijd van het Bijbelboek Handelingen terecht was gekomen," zegt Lagewaard als hij terugdenkt aan eerdere bezoeken aan India. "Het elan van de vroege kerk was duidelijk merkbaar. Ook hoorde ik van recente genezingswonderen. In 2011 heb ik drie weken lang het bijbelboek Romeinen uitgelegd. Na het bespreken van een bijbelgedeelte geven we ze als huiswerk mee om bijvoorbeeld een preek te maken. Dit mogen ze doen in groepjes van vier. De volgende dag komen we weer bijeen om de opdracht te bespreken. Dit is een prachtige oefening om met wij hebben aangeboden vrucht te dragen. Dat is immers hun en ons levensdoel. Op hun beurt merken Indiase christenen op dat mensen aan de andere kant van de wereld het hebben over dezelfde Jezus vanuit dezelfde Bijbel die zij lezen. Dit blijft voor beide kanten heel bemoedigend."

Geloofsvreugde in India
De predikant van de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) in Veenendaal vertelt dat men in India verlangt naar theologisch onderricht. Maar hij heeft ook zelf veel mogen leren van gelovigen in India. "Zo komt het voor dat ik aan het einde van een dienst zeg: 'Geef nu twee mensen een hand en zeg tot hen: 'In Hem is onze vrede' of een andere zin waarmee de preek wordt toegepast. Op deze manier oefenen mensen het doorgeven van bemoedigingen aan anderen." Verder vindt hij de geloofsvreugde daar inspirerend. "Collega-predikant Ron van der Spoel kreeg tijdens een gesprek in een vergelijkbaar land eens te horen hoe een broeder en zijn familie werden vervolgd. Van der Spoel uitte zijn ontzetting, waarna de man naast hem met een glimlach antwoordde: 'Maar wij hebben Jezus'. Die geloofsvreugde zie ik iedere keer weer terug in India."

De Indiase broeders en zusters verlangen naar goed theologisch onderwijs en kunnen moeiteloos drie uur in een dienst zitten en een preek van een uur beluisteren. Zou Lagewaard dit ook willen toepassen in eigen land? "Iemand vergeleek Europa eens met een echtpaar," antwoordt de dominee. "Een stel dat elkaar net leert kennen, staat voor elkaar in vuur en vlam. In zo'n situatie verkeren veel Indiase christenen ten opzichte van God. Maar Europa wordt vergeleken met een gescheiden echtpaar. Als je in die situatie mensen tot God wilt brengen, gaat dat gepaard met een ballast uit het verleden, een weerstand die moet worden overwonnen. Wat God in India aan het doen is, kan alleen al om die reden nooit worden gekopieerd naar Nederland."

Gods agenda
"Wij beheren Gods agenda niet," benadrukt Lagewaard. "Als Hij besluit om in een land op een bepaalde manier te werken, is het niet zo dat we dit per definitie naar Europa moeten halen. God gaat met verschillende landen Zijn eigen weg. Ik zie duidelijker dan hier dat God in India het Evangelie bekrachtigt met wonderen en tekenen. Zo vertelde een pastor over een man die van een steiger was gevallen. Hij brak een aantal botten. Er was daar geen medische hulp. De Indiër bezocht allerlei toverdokters in zijn zoektocht naar hulp. Vervolgens wees iemand hem op deze pastor. Toen deze pastor voor hem bad, herstelde deze man binnen een paar dagen op een wonderlijke manier. Sindsdien kwamen er meer mensen naar de kerk van deze pastor toe."

Met name predikanten worden door Stichting Evangelische toerusting Afrika en Azië voor ongeveer drie weken uitgezonden naar Aziatische en Afrikaanse landen. "Daardoor creëren we een win-win-situatie. In dat land is onze theologische euro een vijfje waard. We rusten mensen toe die daardoor in staat zijn op hun eigen plek meer vruchtbaar te zijn (2 Tim. 2:2). Tegelijkertijd zien degenen die uitgezonden zijn iets van de gemeenschap van Christus wereldwijd," aldus Lagewaard.

Bezoek hier de website van Stichting Evangelische toerusting Afrika en Azië.

Voor vragen of (bemoedigende) opmerkingen is Dick Lagewaard per e-mail bereikbaar.

Ontvang drie boeken. Word vriend van CIP!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher