Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 januari 2014 door Redactie

"Krijg de aantrekkingskracht van een kampvuur"

"Ik geloof dat de Bijbel zo krachtig is dat ik daar als spreker weinig aan toe hoef te voegen. Spreken over Gods woord betekent voor mij dat je je helemaal in het verhaal nestelt, zodat je er deelgenoot van wordt. Als David op Goliath af loopt, is het mooi om met hem mee te lopen, zijn kracht en zwakte te zien, alsof je een cameraman bent. Tijdens het Bijbellezen kun je tijdgenoot worden van Mozes of de profeten. Dat is toch mooi? Wat zij toen deden, gebeurt nu nog!," zegt Wim Hoddenbagh, spreker bij De 4e Musketier.

“Over dingen die vroeger gebeurden, zegt Jezus zelfs dat er nog grotere dingen zullen gaan gebeuren. Die wonderen van toen, zie je nu nog steeds. Het zijn niet alleen grote dingen. Als iemand Jezus leert kennen, dan is dat een groot wonder. Maar genezing vind ik een even groot wonder als iemand die jarenlang trouw op ziekenbezoek gaat. Mijn opa bracht met zijn oude Volvo tot aan het einde van zijn leven bandjes met Bijbelstudies langs bij oude mensen. In een maatschappij die verhardt, is dat taaie doorzettingsvermogen – volhouden, liefhebben, trouw blijven – een Godswonder. Iemand die de deur open houdt voor een moeder met een buggy en een jengelend kind: het zijn kleine mosterdzaadjes die een voorbode zijn van Gods koninkrijk. Wonderen dus.”

Vriendin RTL-babe Barbie
Hoddenbagh telt z’n zegeningen. “Eén van de huiskringen in onze kerk in Scheveningen heet de parelkring. Aan het einde hebben ze een zogenaamd parelrondje. Iedereen vertelt wat de parels zijn van de afgelopen week. Je verbaast je over wat er dan over tafel gaat! De wonderen van God zijn niet alleen bijzondere of hyperige dingen. Juist die dagelijkse verhalen laten je iets zien van Gods grootheid.”

Wonderen moeten altijd gericht zijn op God, vindt Wim. “Jezus hield handen vast, Jezus genas, allemaal met het doel om mensen te leiden naar het hart van zijn Vader. Als ik bij De 4e Musketier een man met een moeilijk verhaal een stevige hug geef, als ik op straat iemand help, dan is dat gericht op God. Bij wonderen draait het niet om de gaven maar om de Gever.”

Hoddenbagh is optimistisch over de toekomst van de kerk in Nederland. “Ik zie dat bij mensen die op deze eenvoudige manier Jezus beginnen te volgen een enorm potentieel vrij komt. Gewoon de handen uit de mouwen en Jezus volgen, vallen, opstaan en weer doorgaan – dat is de toekomst van de kerk. Laatst kwam er een meisje tot geloof in onze gemeente, geraakt door een persoonlijk getuigenis van iemand op straat. Dat bleek de vriendin van Barbie te zijn, die RTL-babe. En je ziet dat zij nu weer andere Scheveningers vertelt over God. Ze is gewoon hartstikke verliefd! Als iemand verliefd is op God en zich erdoor mee laat voeren, dan ziet iedereen dat, tot vervelens toe.”

Geenstijl
Mensen die moeite hebben om dit in eigen omgeving te vinden, geeft Hoddenbagh een praktische tip. “Zorg dat je de aantrekkingskracht van een kampvuur krijgt. Een geestelijk kampvuur. Verspreid warmte om je heen! Ga met vrienden bidden en Bijbel lezen, krijg liefde voor Gods woord en zie hoe binnen no time mensen zich aangetrokken voelen. Bij De 4e Musketier zien we mannen op die manier opbloeien: ondernemers, stratenmakers, chirurgen, vrachtwagenchauffeurs – samen rond een vuurtje, pratend over God. Mensen hebben een goede neus voor andere mensen  die een authentieke liefde Hem hebben. Jouw vuur zal zich vanzelf gaan verspreiden.”

Ook bant Hoddenbagh ‘afbrekende’ zaken uit z’n leven. “Ik ga elk jaar met m’n vrouw de duinen in en dan schrijven we elk drie dingen op die we van God verlangen en drie punten die we ervoor in willen leveren. Dat gaat dan bijvoorbeeld over zonden of overbodige dingen in ons leven. Ik surfte bijvoorbeeld te veel op internet, zoals naar GeenStijl.nl. Ik werd er moe van. Het maakte me nieuwsgierig naar meer onzin. Dat heb ik bijvoorbeeld ingeleverd. De hele dag kijken naar een beeldscherm maakt je leven plat. Er afstand van nemen heeft me meer toewijding tot God gegeven.”

Ontvang drie boeken. Word vriend van CIP!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen