Nieuws

09 december 2013 door Jeffrey Schipper

"Praten over Jezus leer je door het vaak te doen"

"In gesprekken met collega's op het werk, gaat het vaak weinig over Jezus. En omdat we weinig over Jezus praten, vinden we het ook vaak lastig. Vaak doen dus, dan leer je het vanzelf," zegt Margriet Westers. Met haar boekje Geloof en je werk wil zij christenen aanmoedigen om ook op de werkvloer bewust christen te zijn. Aan de hand van voorbeelden van Bijbelse personen zoals Esther en David moedigt ze lezers aan. "Ook op het werk zijn wij geroepen om christen te zijn."

"Uit gesprekken weet ik dat weinig werknemers nauwelijks contact hebben met christenen die hun geloof handen en voeten geven. Daar liggen kansen. Vaak beperken we het praten over geloof tot bij de Bijbelstudie en de kerk. Maar het gaat verder dan dat. Anderen moeten door ons kunnen zien wie God is. Mensen om ons heen zijn wel degelijk geïnteresseerd in wie God voor ons betekent. Zo kreeg een kennis eens de volgende opmerking van een collega: 'Ik vind jou altijd zo integer, doe jij nou nooit eens een leugentje om bestwil?' Toen die vraag werd gesteld, had hij de gelegenheid om te vertellen over zijn inspiratiebron. Vaak volgt dan de verbazingwekkende reactie: 'Dus jij bent christen?'. Die verbazing heeft volgens mij te maken met vooroordelen waar wij gelovigen mee te maken hebben."

God wil ons gebruiken
Het boek van Margriet is geen oproep om op het werk geforceerd te evangeliseren. Ze maakt duidelijk dat God niet van ons afhankelijk is. 'We zijn de Messias niet. Maar God wil ons wel gebruiken in Zijn plannen', schrijft ze in haar nieuwe boek. 'Niet omdat hij afhankelijk van ons is, maar omdat Hij het niet zonder ons wil. God heeft ons gemaakt om mee te doen met Zijn plannen. Hij wil ons betrekken in Zijn plan met de wereld. Omdat Hij van ons houdt en een relatie met ons wil. Omdat Hij liever samen dan alleen met de wereld bezig is. Voor een perfectionist als ik is dat geweldig nieuws. Ik heb nogal eens de neiging om al het leed van de wereld op mij te nemen. Juist omdat ik christen ben, kan ik denken dat ik er voor alles en iedereen moet zijn. Mordechai laat het tegendeel zien.'

Mordechai is een oom van het Joodse meisje Esther. Na een schoonheidsverkiezing werd ze verkozen als mooiste vrouw en koningin. Mordechai zegt in Esther 4:14-14 tegen Esther: 'Als jij nu je mond niet opendoet, nu het moment daar is, komt er van een andere kant wel uitkomst en redding van de Joden. Maar jij en je vaders familie komen dan om. Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze.' Dit maakt volgens de auteur duidelijk dat christenen, ook op het werk, mogen openstaan voor het onverwachte en geen briefje uit de hemel hoeven te verwachten. 'Uitspraken van vrienden, familieleden of toevallige passanten kunnen je op een spoor van God zetten', schrijft Margriet.

Ga niet in discussie
Margriet noemt enkele voorbeelden van vragen van niet-christelijke collega's als het christelijk geloof ter sprake komt: 'Geloof je dat iedereen die geen christen is naar de hel gaat' en 'Wat vind je van seks voor het huwelijk' zijn een paar voorbeelden die ze op de werkvloer regelmatig gehoord heeft. Ze adviseert om niet in discussie te gaan, maar in plaats daarvan het eigen persoonlijke verhaal te vertellen over ons leven met God. "Het maakt indruk als je vertelt over Gods werken in je eigen leven. Ik heb gezien dat daardoor iemand het beeld dat die persoon van christenen had, bijstelde." Ze voegt toe dat haar boekje bruikbaar is om te gebruiken bij Bijbelstudies of huisgroepen. "Onlangs kwamen christelijke leraren bijeen om te bespreken hoe ze kunnen getuigen op het werk."

"Het is ook niet verkeerd om geloofsgesprekken te oefenen. Zo leer je in te gaan op vragen die uit onverwachte hoek kunnen komen. Ga daarom eens in gesprek met een vriend of vriendin die niet gelooft," aldus Margriet. Momenteel volgt ze de opleiding voor gemeentepredikant.

Voor vragen of (bemoedigende) opmerkingen is Margriet Westers per e-mail bereikbaar.

Klik hier om Geloof en je werk te bestellen.

Ontvang drie boeken. Word vriend van CIP!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher