Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 december 2013 door Jeffrey Schipper

Sorry dat wij christenen zo intolerant zijn

Beste meneer Van Ek,

Helaas gebeurt het regelmatig dat ik me schaam voor mijn geloofsgenoten. Zoals anderen zich vast wel eens storen aan mijn gedrag. Vandaag las ik in de krant over de reacties die u krijgt van hervormde Zeistenaren. Want u bent op zondag open. Gezien de reacties dacht ik even dat u uw plaatsgenoten wilde verplíchten om op zondag bij u te kopen. Waarom zouden ze u anders willen dwingen om uw winkel te sluiten? Maar dat blijkt niet het geval. De klagende Zeistenaren vinden een zondagsopenstelling niet passen bij hun geloofsovertuiging. En dat moet – zo vinden zij – niet alleen consequenties hebben voor hun eigen koopgedrag, maar dat willen ze ook aan mensen opleggen die er geen moeite mee hebben om op zondag boodschappen te doen. Eigenlijk ben ik wel een beetje nieuwsgierig waar uw klagende plaatsgenoten doordeweeks bijvoorbeeld hun benzine tanken of op zondag hun water of stroom vandaan halen. Maar goed, dat is aan hen.

Sorry dat we als christenen vaak zo intolerant zijn. Dat we precies weten hoe anderen het wel of niet moeten doen, maar het evangelie zelf slechts selectief in praktijk brengen. Ik vrees dat ik er zelf geregeld ook een potje van maak. En dat spijt me. Ik hoop niet dat u zo een verkeerd beeld krijgt van Degene in wie we geloven. God laat in de Bijbel namelijk ook een heel andere kant zien. Toen zijn zoon Jezus op aarde rondliep, zette hij de regeltjes die mensen hanteerden nog wel eens op z’n kop. Als het op sabbat nodig was, plukte hij koren of reikte hij iemand in nood de helpende hand toe. Hij liet bij uitstek zien wat het betekent om te dienen. Hij ging ver, zo ver als wij mensen nooit kunnen gaan. Hij gaf zijn eigen leven uit liefde voor ons, mensen.

En daarom, beste André van Ek (foto), hoop ik zeker níet dat u failliet zult gaan. Ik hoop dat het u goed gaat, zowel zakelijk als in uw persoonlijke leven. En mocht u op zondag eens een keertje naar de kerk willen, dan kom ik graag bij u op de winkel passen.

Hartelijke groet,

Marco

NB, ik woon niet in Zeist, maar wel in de regio. En ja, ook bij ons is de supermarkt op zondag open. En de balk in mijn eigen oog is groter dan de splinter in het oog van mijn buurman

Marco van der Straten is hoofdredacteur van het EO-weekmagazine Visie. Bezoek zijn weblog.

Lees ook Hervormde christenen laten C1000 schrikken

Foto: Hart van Nederland

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen