Nieuws

11 november 2013 door Rik Bokelman

"Meer huwelijks-APK is hard nodig"

“Naast de huwelijkscatechese zou de kerk meer moeten doen aan Marriage Course. Het is een soort APK voor je huwelijk. Nadat ik zoveel slachtoffers van echtscheidingen ben tegen gekomen, vind ik dat het hard nodig is om na een jaar of tien een onderhoudsbeurt aan huwelijken te geven. Nu blijft het vaak bij huwelijksvoorbereiding, maar we zouden ook veel meer aandacht moeten hebben voor huwelijken die al tien jaar duren.” Dat zegt dominee Jan Belder in gesprek met CIP. In opdracht van De Banier schreef hij het boek  'En ik dan?', over kinderen van gescheiden ouders. Hier interviewde hij een breed scala aan mensen voor, die de gevolgen van een scheiding met zich mee moeten dragen.

Loyaliteitsconflicten 
“Ik heb voor het boek zestien mensen geïnterviewd waarvan de ouders gescheiden zijn. Het is in de leeftijd van 16-64 jaar. En er zijn verhalen waarbij de tranen je in de ogen springen. Sommige loyaliteitsconflicten kunnen zo heftig zijn. De vader en de moeder die een kind allebei voor zich opeisen. Het gaf me de bevinding dat hier gebeurt, wat voor Salomo onmogelijk leek. Kinderen die verscheurd worden door hun ouders. En de absolute excessen zijn natuurlijk familiedrama’s.”

Ds. Belder kan niet onder de conclusie uit dat elk kind min of meer beschadigd is door de echtscheiding van ouders. “Je komt angst tegen bij relaties. Bindingsangst of verlatingsangst. Maar velen willen ook bewijzen dat ze betere relaties hebben dan hun ouders, en komen in een kramp. Ze willen het véél beter doen. Het gevaar schuilt dat je daarmee in het andere uiterste komt. Veel mensen hebben uiteindelijk professionele hulp gezocht, ze onderkenden de gevolgen van de scheiding.”

Geloofsvoorstelling
De impact is ook te zien bij het geloofsleven van kinderen. “De kinderen vragen zich af wie ze nog kunnen vertrouwen. Dit heeft ook invloed op het vertrouwen in God. En vooral jonge kinderen, met hun kinderlijke geloofsvoorstelling, hebben vaak vurige gebeden of het weer goed kan komen  tussen beide ouders. En dan komt het niet goed. Gelukkig geeft het geloof ook weer veel houvast en troost aan veel van deze mensen.”

Met het boek wil dominee Belder graag aan ouders duidelijk maken hoe schadelijk de gevolgen van een slecht huwelijk zijn. “Kijk, je hebt soms te maken met psychische ziekten. Het kan niet meer langer zo en men zet een punt achter de relatie. Maar ik heb me ook verschrikkelijk boos gemaakt. Een vader of moeder van een jong gezin die verliefd wordt op iemand van het werk. Dan denk ik: ‘Wat doe je je gezin aan?’ In de tijd van Mozes werd het zevende gebod gezien als bescherming naar de vrouw toe. Nu zou ik het willen interpreteren als bescherming naar de kinderen.”

Luther
“Dat scheidingen in de christelijke kringen zo is toegenomen afgelopen jaren, vind ik een bedenkelijke tendens. Hoe intens is ons leven met de Heere God? Luther waarschuwde al dat de satan het in de eindtijd voorzien heeft op de laatste bolwerken: huwelijk en gezin. Paulus zegt: ‘Ik ken de listen van de boze.’ In hoeverre kennen wij die?” Dominee Belder gelooft dat een intense relatie met God een huwelijk versterkt. “Samen bidden is belangrijk. Je kunt niet bidden als er grote spanningen zijn. Samen bidden als echtpaar zorgt ervoor dat je onderlinge spanningen eerst uitpraat voordat je naar God gaat. Als je God zo in je relatie betrekt, ben je veel leed voor.”

Bestel het boek.

Wilt u ons werk mogelijk maken? Klik hier en word vriend van CIP.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!