Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 november 2013 door Redactie

"Zeg geen politiek correcte dingen tegen God in dagboek"

"Ik heb twintig jaar lang zware depressies gehad en God was ik helemaal kwijt geraakt. Tot ik vijf jaar geleden een dagboek in handen kreeg, iemand zei: 'Joh, zet je gedachten eens op papier.' Dat pakte wonderlijk uit. Ik leerde mezelf te uiten en het gesprek aan te gaan met God." Coby Kremer vertelt tegenover CIP.nl over de impact van het schrijven in een dagboek. Het had zoveel impact op haar dat ze zelf een creatief dagboek heeft gemaakt met handvatten om mensen te helpen bij problemen waar Coby eerder tegenaan liep. Het boek is getiteld Hartschrift.

"Hartschrift is een ‘interactief werkboek’ dat je helpt om de woordenstroom in jezelf aan te wakkeren. Want het is soms niet eenvoudig om op te schrijven wat er in je om gaat. Sommige mensen krijgen niets op papier. Ik wil ze erbij helpen. Naast het van je afschrijven, waar dagboekschrijven vaak mee wordt geassocieerd, is dagboekschrijven juist ook geschikt om naar je toe te schrijven door aandacht te schenken aan de goede dingen van het leven (Fil. 4:8). Je zet jezelf door in een dagboek te schrijven stil bij de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Door het schrijven in een dagboek komen de dingen in je hoofd bij je hart."

Aanwakkeren
Coby denkt dat dagboek-schrijven een  goede aanvulling is op het gebed – en dat het gebed ook meer aangewakkerd kan worden op deze wijze. "Het landt allemaal meer als je het opschrijft. Een dagboek gaf mij ook meer inzicht in mijn geloof. Ik ging veel over God opschrijven en dat veranderde mijn beeld. Want door met Hem te praten en te worstelen, leer je God op een intensere manier kennen dan de wijze waarop ik het altijd geleerd heb.. Ik was heel erg bezig of ik het wel goed deed, of ik goede gedachten had en of ik goede dingen zei, maar ik kon er met mijn hart niet bij wie God voor mij wilde zijn. Ik was alleen aan het nadenken wie ik voor God moest zijn. Ik heb mogen ontdekken dat God de Vader er niet is om over mij te oordelen, maar om van mij te houden. Dat had ik zonder een dagboek niet ervaren. "

Het is volgens Coby goed belangrijk om eens eerlijk op te schrijven wat er in je hart om gaat. "Soms kunnen er worstelingen in je omgaan die je niet op durft te schrijven. Het gaat in tegen de leer van je kerk of tegen je opvoeding. Maar het is belangrijk om niet politiek correct te zijn als je met Hem praat. Ik leerde dat God niet wil dat je je beperkt. Hij wil je hele hart, ook met de lelijkheid en de jaloezie die erbij hoort. Dat kun je uitdrukken in een dagboek."

Coby is uiteindelijk uit haar ziekteperiode gekomen. En aangezien ze daardoor weer drukker wordt, verdwijnt het dagboek wel eens naar de achtergrond. "Als het druk is ga ik het dagboek zo missen. Het contact met God, het opschrijven van m’n gedachten. Op sommige momenten zou je bijna terug verlangen naar de ziekteperiode. Maar al met al leef ik nu echt. God heeft mijn leven veranderd. Ik was heel depressief, nu leef ik rust en vrede in m’n hart."

Bestel Hartschrift hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?