Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 oktober 2013 door Redactie

Psalm tegen duivelsgevaar

In Psalm 91 gaat het over demonen, ook al worden ze niet genoemd. Onterecht dus dat Nederlandse christenen vaak schouderophalend tegenover kwade geestelijke machten staan, meent promovendus Gerrit Vreugdenhil.

Hij kwam ze in Chili regelmatig tegen: schilderijtjes met een paar woorden uit Psalm 91 bij de ingang van een huis of bijbels opengeslagen bij Psalm 91 op een nachtkastje of naast een ziekenhuisbed. De psalmwoorden houden geesten en demonen op een afstand, geloven veel Zuid-Amerikaanse christenen.

Mag je zo met een psalm omgaan?, vroeg Gerrit Vreugdenhil zich af. De Woerdense predikant promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht op de rol van geesten en demonen in Psalm 91. Op het eerste gezicht is dat wonderlijk. In de hele psalmtekst komt geen geest of duivel voor. Het lijkt juist over heel goed waarneembare gevaren te gaan: dodelijke ziekten, plagen en oorlogsgeweld.

Toch laten volgens Vreugdenhil het woordgebruik en de leefwereld van het Oude Nabije Oosten er geen twijfel over bestaan. De ‘verschrikking van de nacht’, de ‘pijl die op je afvliegt’, de ‘dodelijke pest’ en andere omschrijvingen zijn eigenlijk aanduidingen voor ‘demonisch onheil’,

Psalm 91 wordt niet alleen in Zuid-Amerika zo geïnterpreteerd, dat gebeurde in het oude Israël zelf al. Dat laatste blijkt uit archeologische vondsten. ‘Wanneer de psalm door mensen gebruikt wordt om zich tegen demonen te beschermen, kennen zij een betekenis toe aan de psalm die niet vreemd is aan zijn oorspronkelijke setting’, stelt daarom de promovendus.

Wel vindt Vreugdenhil het dubieus als je de bescherming tegen het occulte – als een soort amulet - van de psalmwoorden zelf verwacht, en niet van de God over Wie de psalm zingt.  

werkelijk bestaand
Voor de vele christenen wereldwijd die dagelijks leven met de dreiging van demonen heeft Psalm 91 een hoopvolle boodschap (‘God is onze schuilplaats’).

Heeft de psalm ook iets te zeggen aan Nederlandse christenen die volgens Vreugdenhil nauwelijks nog openstaan voor het bestaan van demonen? Geesten bestaan, stelt de predikant. Westerlingen zouden op zijn minst rekening moeten houden met die mogelijkheid. Geloven in een werkelijk bestaande wereld van geesten en demonen doet het meeste recht aan wat zowel de Bijbel als de menselijke ervaring vertellen. ‘Psalm 91 neemt niet alleen de angst voor, maar ook de feitelijke realiteit van kwade machten serieus.’

N.a.v. Onheil dat voorbijgaat. Psalm 91

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen