Nieuws

14 oktober 2013 door Jeffrey Schipper

'De 4e Musketier negeert diversiteit van mannen'

"Er is bij De 4e Musketier weinig theologische doordenking van het beeld van de sterke, heroïsche man," concludeert Miranda Klaver in haar commentaar in het Nederlands Dagblad. De evangelische mannenbeweging De 4e Musketier heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. De landelijke ontmoetingsdag in januari trok vierduizend mannen. Theoloog Klaver vroeg in het Nederlands Dagblad af wat voor beeld van mannelijkheid De 4e Musketier uitdraagt en wat ze heeft te zeggen over de situatie van mannen in de kerk. 

"Wat opvalt is dat mannen als vanzelfsprekend als echtgenoot worden aangesproken. Voor de single man lijkt weinig ruimte en homoseksualiteit wordt impliciet ontkend," merkt Klaver op. "Daarbij worden stereotiepe man-vrouwbeelden versterkt. In de woorden van Stoorvogel: 'Als een vrouw wordt als Jezus, wordt ze mooi; een man wordt sterk'." (...) "Ook theologisch kiest De 4e Musketier voor de sterken, voor superioriteit, niet alleen in de relatie tussen mannen en vrouwen, ook tussen mannen onderling. Het heroïsche manbeeld houdt onvoldoende rekening met de diversiteit van mannen onderling met als risico uitsluiting en zelfs stigmatisering." Bovendien is het volgens haar nog maar de vraag of het beeld van Jezus als grote held en 'Man met een missie' wel zo Bijbels is aangezien je Hem ook kunt portretteren als de Man die zich liet vernederen en zijn leven opofferde.

De antropoloog is van mening dat De 4e Musketier min of meer duidelijk maakt dat er binnen veel kerken weinig te beleven valt. "De karakterweekends passen bij de toenemende populariteit van pelgrimages, retraites en conferenties, die door kerkelijk betrokkenen als een belangrijke aanvulling voor hun persoonlijke spiritualiteit worden beschouwd." De vraag of dergelijke ervaringen binnen kerkelijke gemeenschappen zouden moeten worden aangeboden, vindt Klaver een terechte vraag die De 4e Musketier aan kerken voorlegt.

Geen Rambo-christendom
Henk Stoorvogel laat namens De 4e Musketier weten blij te zijn met het onderzoek en de feedback van Klaver. "Ik begrijp wat ze bedoelt. Wij verlangen ernaar dat de man in zijn kracht komt te staan en vanuit hechte relaties grote avonturen durft aan te gaan. Wij geloven dat er een diepe bijbelse grond is voor een leven dat gekenmerkt wordt door geloof, kracht en overwinning."  Henk benadrukt dat De 4e Musketier niet streeft naar "een Rambo-christendom, maar een authentieke, taaie levenskracht, zoals Jezus, Mozes en Paulus dat voorleefden."

Glimlachend las Henk dat de mannenbeweging de zwakke/zachte kant van de man onderbelicht zou laten. "Ik ken geen plek op aarde waar meer gehuild en geknuffeld wordt dan bij de 4e Musketier. Hoogtepunt van de karakterweekenden zijn steevast de verwerkingsvormen waarin mannen durven te verliezen, hun kwetsbaarheid tonen, praten over eenzaamheid, lust of problemen en knielen voor het kruis. Uiteindelijk is het fundament voor het leven de genade van Jezus Christus, die openbaar wordt in de gebrokenheid van de kwetsbare mens. Dat is wat we keer op keer bij talloze kerels meemaken. Jammer genoeg is daardoor het beeld dat ze schetst van de 4e Musketier eenzijdig."

Desondanks is Henk dankbaar voor het commentaar, omdat het artikel van Klaver volgens hem aantoont dat de kwetsbare kant van De 4e Musketier beter voor het voetlicht gebracht moet worden.

Lees hier meer in het Nederlands Dagblad.

Lees hier de reactie van Henk Stoorvogel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify