Nieuws

08 oktober 2013 door Rik Bokelman

"Laat Jezus aan het woord"

“Als een baby geboren is, herkent die de eerste dag de stem van de moeder nog niet. Naar mate de baby ouder wordt, leert deze communiceren met de moeder. Na een tijdje gaat het er dan niet alleen om dat het kind de moeder verstaat en iets terugzegt, maar wordt het ook belangrijk dat een kind die stem gehoorzaamt. In het leven met de Heer is dat ook zo.” Dat zegt priester Frans Horsthuis in gesprek met CIP.nl. Deze week deelt hij zijn levenslessen op CIP.nl. Vandaag vertelt hij over gebed. Vaak trok Frans als pelgrim er een week voor uit om te bidden en puur en alleen “de omgang met God te beoefenen.” Volgens hem is dat het mooiste wat er zo’n beetje is. 

“Heidenen – mensen die niet in God geloven - kunnen de stem van God ook verstaan. Want kijk naar de schepping en alles wat God heeft gemaakt. Daar doorheen spreekt Hij.  God wil echter ook van hart tot hart spreken. Hij heeft dan nog niet eens veel woorden nodig, zoals dat bij mensen ook is. Want wanneer mensen echt van elkaar houden, is een blik al genoeg om een hele diepe boodschap over te brengen. Of je omhelst en kust elkaar. Zo kan God je diep in je hart spreken zonder dat daar directe woorden aan verbonden zitten.” 

“De Heer spreekt ook via omstandigheden tot ons,” vertelt Frans. “Kijk naar Jezus. In Jezus werd God mens. Hij gaf zijn lichaam in de tekenen van brood en wijn om te eten en te drinken. Hij stierf aan een Kruis. Zo spreekt God dus ook: via omstandigheden. Het is aan ons om in omstandigheden Gods stem te verstaan. Als wij onze ogen openhouden en niet te snel roepen dat dingen toeval zijn, dan kom je erachter dat God vaak een boodschap voor je heeft. Leer je ook Gods stem te herkennen achter de gebeurtenissen in je leven?” 

Natuurlijk spreekt de Schepper van hemel en aarde ook via de zwarte letters in de Bijbel. Dat is ontzettend waardevol, “al moet je niet te snel teksten op jouzelf toepassen. Er staan honderden teksten in de Bijbel die niet direct over jou gaan. Al kun je die wel af en toe als speciaal voor jou ervaren. Dan lees je een tekst en spreekt God je echt aan.” 

Laat Jezus aan het woord
“Je kunt zo vertrouwd raken met de Heer die in je woont dat je gaat onderscheiden wanneer Hij iets tegen je zegt en niet. Dat heeft Hij in mijn leven meermalen gedaan. Dan weet je met een innerlijke zekerheid dat God tot je heeft gesproken. Natuurlijk kun je God soms ook laten buikspreken. Daarom bid ik vaak: ‘Heer, ik wil U niet laten buikspreken. Ik wil echt weten hoe u over deze situatie denkt.’ Ik heb geleerd na zo’n opmerking van mijn kant stil te blijven, zodat ik de Heer ook in de gelegenheid stel om mij te antwoorden. Vaak zijn we zo druk met bidden dat Hij niet aan het woord komt. Het is mooi om dan ook echt een antwoord van Jezus te krijgen. Ja, het is een kwestie van groei. Helaas worden mensen in kerken weinig geleerd om de stem van God te verstaan. Er zijn ook weinig voorbeelden voor hen.”
 
Het is altijd belangrijk om te beproeven of God echt tot je heeft gesproken, vertelt de priester. “Wat jij hebt gehoord van God, kan je eigen wil zijn. Ik zeg het altijd zo: als de Heer tot mij gesproken heeft en het komt uit, dan erken ik: ‘Het was inderdaad de Heer.’ Je zult merken dat dit vaak het geval is. Maar het kan ook zijn dat het toch je eigen stem was. Je moet het verstaan van Gods stem in deze drukke tijden leren verstaan. Het gaat er vooral om dat je bidden oprecht is. Niet dat de Heer ons onze zin moet geven. Maar dat je blanco in vriendschap met Hem zegt: ‘Ik wil weten hoe U erover denkt!” 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher