Nieuws

08 oktober 2013 door Rik Bokelman

"Jezus ging de weg naar omlaag"

“Als Kerk hebben we de boodschap van Jezus vaak gladgestreken.” Dat vertelt de Rooms-Katholieke priester Frans Horsthuis. Hij is inmiddels 92 jaar en leefde jarenlang zonder geld aan te nemen van mensen en ging met slechts enkele persoonlijke bezittingen door het leven. Hiermee nam hij de woorden van Jezus om op pad te gaan zonder geld en kleding heel letterlijk. CIP.nl sprak met hem. Frans deelt in vijf artikelen zijn levenslessen. Vandaag vertelt hij over hoe het volgen van Jezus een weg naar omlaag is.

“Wie heeft de wereld veranderd? Jezus. Maar Hij heeft er zelf maar bar weinig van gezien. Totdat Hij was opgestaan. Eigenlijk is Jezus' leven menselijk gesproken afgegaan als een gieter. Hij werd geboren in een kribbe, moest vluchten naar Egypte, werd meerdere keren bijna vermoord en verlaten door bijna al zijn discipelen. Hij had geen geld, geen onderdak, geen kussen om op te slapen. Uiteindelijk zou Hij ook sterven aan een Kruis. Aan dat Kruis leek de duivel te hebben gewonnen. Jezus gaf Zichzelf, Zijn eer, Zijn goede Naam en succes helemaal op. Op het einde leek het leven van Jezus alles behalve een succes. Het was geen groot spektakel. Hoever zijn wij zelf bereid ons leven te geven zonder succes te zien?” 

Haaks op cultuur
“De weg van Jezus was de weg naar omlaag. Dat is de grote lijn in het leven van Jezus. Toen ze Hem vroegen waar hij Zijn wijsheid en wonderen vandaan haalde, zei Hij: ‘Nee hoor, ik heb niks. Ik doe alleen maar wat ik de Vader zie doen.’ Jezus zocht altijd de weg naar omlaag. Hij werd een dienaar van mensen. Voor ons is de uitdaging om ook die weg naar omlaag te gaan. Ik heb mezelf wel eens de vraag gesteld hoe ik het nulpunt, zoals Jezus dat vond aan het Kruis, ook kon vinden, zonder zelfmoord te plegen. Want ik moet kleiner worden en Hij groter.” 

“Het denken in de wereld - onze cultuur - staat haaks op het denken van het Evangelie. Wij leven in een tijd waarin zelfontplooiing heel belangrijk is. We moeten onze identiteit zoeken en ontdekken wie we zijn. Maar Jezus zei juist: ‘Wie Mij wil volgen, die moet zichzelf verloochenen!’ Dat betekent nee zeggen tegen jezelf. Als het ware jezelf ontkennen. Pas dan vind je jezelf. Zie je hoe het Evangelie haaks staat op het menselijk denken? Daarom kwam Jezus ook aan een Kruis te hangen. Ze moesten er niks van weten. Jezus werd Koning door de gestalte van een slaaf aan te nemen. Zo werd Hij Koning! Door de weg naar omlaag te gaan.”

“Als Kerk hebben we de boodschap van Jezus vaak gladgestreken.” Daarom hoor je in kerken ook vaak een boodschap waarbij zelfverloochening een minder grote rol speelt dan zelfontplooiing. “Men is halverwege blijven steken bij de Blijde Boodschap.” Want, ja, God houdt van je, je zonden zijn je vergeven en je bent waardevol. Maar Hij vraagt ondanks dat ook van je om dagelijks je Kruis op te nemen en jezelf te verloochenen. Horsthuis: “Om de weg naar beneden te gaan.”  

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher