Nieuws

08 oktober 2013 door Rik Bokelman

"Jezus zei: 'Wat kun jij mooi praten!'"

Hij weet het nog goed. Toen hij als godsdienstleraar en priester jongelui over Franciscus van Assisi sprak en hoe deze zijn leven radicaal toewijdde aan het Evangelie door al z’n bezittingen op te geven, sprak "de Heer" tot Hem. "Hij kwam naar mij toe," vertelt Frans Horsthuis daarover. "Hij zei: ‘Wat kun jij mooi praten. Ga het eerst zelf doen.' Toen ben ik gaan nadenken. Deed ik zelf echt wat ik anderen leerde? Wat ik in ieder geval kon doen om de les van de rijke jongeling in praktijk te brengen, was mijn spaargeld weggeven, nadat ik ervoor had gebeden. En dus ging ik naar de bank om het op te nemen. Het was mijn eerste stap naar een ander leven. Ik kwam bij de boerenleenbank en wilde mijn geld ophalen. Toen ik dat vertelde aan de man achter de balie, zei hij: ‘Dat is ook toevallig. Exact het bedrag wat u wilt opnemen ligt hier in de safe.’ Dat ervoer ik als een knipoog van Boven.” 

De Rooms-Katholieke priester Frans Horsthuis is inmiddels 92 jaar. Hij leefde jarenlang zonder geld aan te nemen van mensen en ging met slechts enkele persoonlijke bezittingen door het leven. Hiermee nam hij de woorden van Jezus, om op pad te gaan zonder geld en kleding heel letterlijk. CIP.nl sprak met hem en deelt in vijf artikelen zijn levenslessen. Vandaag vertelt hij over hoe het volgens van Jezus soms onmogelijk lijkt.  

In de periode nadat hij zijn spaargeld weggaf, leerde hij dat ‘praten’ en ‘bidden’ over dingen die het Evangelie van een mens vraagt zinvol zijn,  maar dat dit ook z’n beperkingen heeft .  “Alles wordt tegenwoordig dood gepraat. Als christenen niet van plan zijn de weg van de Heer te gaan dan zijn er twee uitwegen. Of ze gaan erover praten en organiseren nog een conferentie. Of ze gaan bidden. Dat is op zich niet verkeerd, maar er verandert dan niet veel. Het is heel vrijblijvend. Maar zodra je gaat doen wat het Evangelie zegt, dan merk je dat er iets in beweging wordt gezet. Ik weet nog dat de Heer eens tegen mij zei: ‘Als jij om je heen ziet wat er allemaal verkeerd is, begin dan niet met kritiseren, met ageren en demonstreren. Dat is goedkoop, dat doen ze allemaal al. Begin met het eerst zelf anders te gaan doen.’ Ja, dan wordt je wel wat voorzichtiger. Dan merk je dat de praktijk van Jezus' opdrachten moeilijk is.” 

Stap voor stap
Als je Jezus echt wilt volgen en letterlijk wilt nemen wat Hij zegt – of dat nou iets betreft rondom geld en goed, werk en gezin, roddelen of vrijetijdsbesteding – begin dan met een stap te zetten, is het devies van de priester. “Toen ik niet kon stoppen met roken, hield ik het niet vol. En dus besloot ik om eerst een half uur niet te roken. Zo kun je stap voor stap dingen loslaten en het prijsgeven aan Hem. Voor ieder mens is dat weer iets anders. Als je dat doet, dan merk je dat de Heer je tegemoet komt en verder gaat met je.”

“Ik ben niet zomaar zonder geld gaan leven. Dat is stapsgewijs gegaan. Het kan soms onmogelijk lijken wat God van je vraagt. Dan sta je als het ware voor een ladder en kijk je naar wat God van je vraagt. Dan denk je al snel: ‘Ik haal nooit die twintigste tree.’ En dat klopt ook. Dat gaat niet zomaar. We worden niet zomaar als Jezus. Hij was perfect. Maar God vraagt niet van ons om in een ogenblik te worden als Hem en die twintigste trede te halen. Hij wil dat we eerst die eerste trede nemen. Stap voor stap worden we dan als Hem. Als je dat begrijpt, dan voorkomt dat ook enorme teleurstellingen wanneer je Jezus wilt volgen. Volg Hem stap voor stap.” 

“Trouwens, juist met diegenen, die denken, dat ze het volgen van Jezus onder de knie hebben, kan de Heer niets beginnen. Jezus vraagt slechts de bereidheid van je om Hem te volgen. En oprechtheid.” 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher