Nieuws

07 oktober 2013 door Rik Bokelman

"Jezus hunkert naar vriendschap"

De Rooms-Katholieke priester is inmiddels 92 jaar. Frans Horsthuis leefde jarenlang zonder geld aan te nemen van mensen (en salaris) en ging met slechts enkele persoonlijke bezittingen door het leven. Hiermee nam hij de woorden van Jezus om op pad te gaan zonder geld en kleding heel letterlijk. CIP.nl sprak met hem en deelt in vijf artikelen zijn levenslessen. Vandaag: vriendschap. 

Als er een woord is dat samenvat hoe Frans het leven met God ziet, dan is dat het woord ‘vriendschap’.  "Jezus zoekt geen zondeloze mensen, maar Hij zoekt vrienden!" In het Evangelie zie je immers allerlei vrienden van Jezus, die helemaal niet zondeloos zijn: Zacheüs, Maria Magdalena, Petrus, Levi en vele anderen. En juist de zogenaamde ‘foutloze’ mensen die zoveel over Gods Woord wisten, zoals de Farizeeën, bleken de grootste vijanden van Jezus te zijn. "Zo zijn er vandaag mensen die veel over Jezus weten, maar zijn er weinig mensen die ook daadwerkelijk vriendschap hebben gesloten met Christus." Hij voegt toe: "Jezus hunkert naar vriendschap." 

"Als priester zag ik dat je wel priester of dominee kunt zijn, maar dat maakt je nog geen vriend van Jezus."

Kersen voor Jezus
"We moeten van het niveau van regels en wetten naar het niveau van vriendschap en liefde. Veel christenen leven als het ware in het Oude Testament. Geloven draait bij hun om regels en wetten. Je kunt je aan regels en wetten houden van God zonder een vriend van God te zijn. Maar in het Nieuwe Testament zie je dat het God om liefde te doen is en vriendschap. Ik kan me herinneren dat ik bij een baptistenvoorganger in de tuin zat. We hadden een zak kersen. Toen zei ik: ‘Zullen we de Heer er ook maar een paar geven?’ ‘Hoe bedoel je?’ antwoordde de voorganger. ‘Nou, gewoon, laten we de Heer er ook een paar geven.’ Toen pakte ik een paar kersen en zei ik: ‘Heer, deze zijn voor u.’ Toen gooide ik die in het gras. Als een gebaar van liefde aan Hem. Ja, ik weet wel dat het in zekere zin onzin is om dat te doen. Hij eet ze immers niet op. Maar het is een gebaar. Een teken dat Hij de eerste is. Dat heb ik ontdekt." 

"Zo heb ik ook wel eens een bos rozen gekregen en toen een bloem weggegooid in het gras. Ik weet nog dat ik zei: ‘U houdt van mij. Ik houd van u en dat wil ik laten zien!’ Als je Jezus wilt volgen, doe dan dingen uit liefde voor Hem. Niet omdat het moet.  Maar omdat je Hem een plezier wil doen. Navolging zit niet in grote heldendaden, maar in hoe intens onze vriendschap is met Jezus."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher