Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 oktober 2013 door Dick van den Bos

"God laat mensen vrij in partnerkeuze"

“Teveel mensen denken: ‘God heeft ‘de ware’ voor mij uitgekozen en ik moet die zien te vinden.’ Dat geeft ze stress. Is het een Engelse vrouw, of een Chinese? Bij hen heerst grote angst dat ze niet de verkeerde uitkiezen. Anders is de hele toekomst verloren”, zegt Philip Nunn, schrijver van het boek ‘Op zoek naar de ware’. CIP.nl sprak met hem over zijn boek. 

Vrijheid
Nunn gelooft dat de Bijbel heel ontspannen is in de zoektocht naar de ware. “In 1 Korinthe 7 vers 39 staat dat de weduwe vrij is om te trouwen met wie ze wil, mits het in de Heere is. Het is dus belangrijk dat de ware een passie heeft voor Jezus. Daarnaast kun je bepaald eisen stellen. Als jij je geroepen voelt voor zendingswerk, en de ander heeft hier weinig interesse in heeft, past dat moeilijk samen. Maar de stelregel is wel: binnen bepaalde kaders heb je alle vrijheid om een man of vrouw uit te kiezen.”

Phillip Nunn heeft samen met zijn vrouw een model opgesteld om dit makkelijker te maken. “Het kiezen van een partner is als een visvijver. Je stelt wat grenzen. Bijvoorbeeld: je bent man, dus kies je voor een vrouw. Je bent christen, dus zoek je een christelijke partner. Als je principe is dat je geen getrouwde vrouw wilt, vallen getrouwde vrouwen af. Misschien vind je enkele eigenschappen belangrijk. Maar uiteindelijk zijn er misschien drie vissen over in de visvijver die aan je voorwaarden voldoen. Je krijgt van God vervolgens de vrijheid om een van die vissen te kiezen. Een perfecte vis bestaat niet. Ik ben ook niet perfect, jij ook niet.”

Verkeringscultuur
Nunn vindt dat er te weinig antwoord is vanuit de kerk op ‘de verkeringscultuur’. “Vier of vijf verkeringen, het gebeurt vaak. Maar het is niet ideaal. Elke keer als zo'n relatie eindigt is er pijn. Als het meisje een andere man aantrekkelijker vindt, heeft de man pijn. Of andersom. En als je later iemand bent tegengekomen met wie je ver bent gegaan, is dat niet echt comfortabel. Helemaal niet als je wat seksualiteit te ver bent gegaan.”

Voor z’n eigen gezin probeert Nunn ‘gezonde relaties’ te benadrukken en relaties ‘buiten het romantische’ te stimuleren. “Ik raad mijn kinderen sterk aan om geen romantische relaties te hebben voor hun achttiende. Je hebt een relatie met een doel. Een doel om te trouwen. Als je binnen drie jaar niet kunt trouwen, maak je het sowieso moeilijk. Wel stimuleren we enorm dat kinderen veel relaties opbouwen met mensen van school. Of via de kerk of Facebook. Ik zeg: geniet er van om mensen beter te leren kennen. Het is iets moois. Aan de andere kant hoort daar bij dat je je niet te vroeg focust op één persoon. Je moet je lichaam bewaren voor de juiste man. Het juiste moment is fantastisch.”

Nunn vindt een ‘vis’ met een passie voor Jezus het mooist. “Ik zeg tegen m’n dochters vaak: Jezus is de kern. Als je vriend geen passie voor Jezus heeft, laat hem los, man!”

Bestel het boek van Philip Nunn. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?