Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 september 2013 door Redactie

Evangelist in de cel wegens 'Jezus Redt'-posters

Evangelist Joop van Ooijen heeft zaterdagavond vier uur in een politiecel in Nieuwendijk gezeten. Hij stond niet toe dat agenten zijn JezusRedt-posters uit zijn auto mochten halen, nadat ze hem betrapt hadden toen hij zijn evangelisatieposters aan het plakken was. Hij plakte deze over posters met "duivelse tekenen" die een houseparty aankondigden. Die party's maken de jeugd kapot volgens de evangelist in hart en nieren. Alle reden om daar posters over te plakken. Omdat het een niet officiële plakplaats betrof en de agenten hem betrapten kreeg hij in eerste instantie een boete. Toen hij niet toestond dat de agenten uit zijn auto zijn materiaal meenamen - hij vond dat een stap te ver gaan - werd hij zonder pardon meegenomen en in een cel gestopt. CIP.nl sprak met de evangelist (rechts op foto). Ook over de verzegeling van zijn boerderij.

"Ik moest mee naar het politiebureau," bevestigt Joop van Ooijen. "De agent vertelde me dat ik een ambtenaar zijn werk onmogelijk maakte. Maar ik vond het te ver gaan dat ze ook spullen uit mijn auto wilden halen. Ik heb die posters altijd bij me, inclusief lijm. Ik heb nog niet uitgezocht of het wettelijk toegestaan is om ook je posters mee te nemen uit je auto wanneer je ergens staat te plakken. Maar daar gaat het niet om, wat ik zo erg vond is dat toen ik in de cel werd gestopt, nadat ik gefouilleerd was en dergelijke, mijn vrouw en kinderen niet wisten waar ik was. Ook toen ze de politie belden wisten ze niet waar ik was zeiden ze. Het is bizar hoe ze je behandelen." 

Zelf weet Joop van Ooijen zeker dat het de agenten vooral te doen was om hem te pesten. "Ik hoorde ze nog zeggen: 'Eindelijk hebben we hem!'" En dat vindt Joop opvallend, omdat de gemeente al maandenlang klaagt over de JezusRedt posters die overal worden geplakt, maar tegelijkertijd niet probeert de mensen aan te pakken die verschillende houseposters op niet officiële plakplaatsen plakken. Dat vindt hij niet eerlijk. "Ze zitten alleen achter ons aan," vertelt hij.

"Ik heb in de cel gezongen," vertelt Joop over zijn gevangenschap. "Het leek wel of ik met honderd man zong in de cel. Het was een geweldige akoestiek. Ik zong het liedje 'Jezus ik hou van u' en 'Gods heerlijkheid verschijnt'. Prachtig. Die vier uurtjes stelden niks voor, maar het is wel raar dat ze je zo behandelen. In het verhoor vroegen ze me nog of ik schuldig was. Ik heb dat met 'nee' beantwoord. "Mijn schuld is al betaald," zei ik. Verzegeld
Joop van Ooijen werd landelijk bekend nadat de gemeente en provincie de tekst 'Jezus Redt', die hij met dakpannen heeft aangebracht op zijn boerderij, eraf wilde hebben. Na verschillende rechtszaken mocht hij die tekst erop houden. Toch was het opvallend dat afgelopen zomer de gemeente opeens zijn boerderij kwam controleren op brandveiligheid. "Dat deden ze om me terug te pakken," vertelt hij. "Het zou niet veilig zijn en ik moest binnen een week eruit zijn, lieten ze me toen weten met een aangetekende brief. De dingen die niet in orde waren, heb ik toen opgeknapt. Ik heb voor een paar duizend euro de boel verspijkerd en brandmelders aangebracht en zo. Toen ben ik naar de gemeente gegaan en heb ik verteld dat het nu veilig was en of ze weer wilde komen kijken. Dat wilden ze niet, omdat het gevaarlijk zou zijn. Met als gevolg dat ze mijn huis hebben verzegeld. Mijn kinderen die in dat gedeelte van de boerderij wonen, zijn inmiddels verhuisd." Joop van Ooijen wees huisvesting die de gemeente hiervoor had geregeld af. 

Robert Jan Pabon, woordvoerder bij de gemeente Giessenlanden laat weten dat het "zelden of nooit gebeurt" dat een boerderij wordt gecontroleerd op brandveiligheid. "Dat gebeurt alleen als daar echt aanleiding toe is." In dit geval kwamen er volgens hem signalen vanuit de burgerbevolking en ambtenaren die op de onveilige situatie bij Joop van Ooijen wezen en daar meer over wisten omdat ze bijvoorbeeld over de vloer zijn gekomen. Bovendien bleek uit de administratie van de gemeente dat er enorm veel mensen wonen op de boerderij. Omdat in de schuur van de boerderij niet gewoond mag worden en het mogelijk te gevaarlijk was (voor bewoning, niet voor bedrijfsactiviteiten) is er besloten te gaan kijken met experts. Toen de situatie onveilig bleek te zijn, hebben ze zichzelf de vraag gesteld of "je je kind er zou laten slapen". Daarop is besloten de schuur te verzegelen. Het woonhuis is wel vrij toegankelijk. De rechter heeft in een voorlopige uitspraak de gemeente in het gelijk gesteld.

Geen wraakactie
Woordvoerder Pabon snapt dat Joop van Ooijen de verzegeling van zijn huis ziet als een soort wraakactie of pesterijtje omdat de gemeente lang heeft geprobeerd de tekst 'Jezus Redt' van zijn huis te krijgen. Of omdat ze tegen de posters zijn. Hij spreekt echter tegen dat de dakpannenaffaire aanleiding was om te gaan kijken bij Joop van Ooijens boerderij. "Het gaat om de veiligheid van onze gemeente en de veiligheid van de bewoners van het pand. We willen hierin onze verantwoordelijkheid nemen," aldus Robert Jan Pabon. "Zover ik dat weet, is er ook absoluut geen sprake van rancune bij betrokken ambtenaren in overleg over de zaak. Dat zou ook oneerlijk zijn en fundamenteel onjuist." Op de vraag van CIP.nl of men al niet jarenlang wist dat er bij Joop van Ooijen familieleden in de schuur van zijn pand woonden en dit jarenlang gedoogd is, antwoordt hij: "Een bewuste gedoogsituatie is er niet geweest."

De procedure rondom de verzegeling loopt nog. Inmiddels heeft een onafhankelijk brandveiligheidsexpert - in tegenstelling tot de brandweer - verklaard tegenover de rechter dat het wel degelijk veilig is. Hoe dit afloopt, is afwachten, aldus Joop van Ooijen. "Het is allemaal geestelijke strijd. Mensen willen Jezus niet. Daar draait dit uiteindelijk allemaal om." 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen