Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 september 2013 door Jeffrey Schipper

"Evolutie stond mijn relatie met God in de weg"

"De evolutietheorie stond mijn relatie met God in de weg. Eigenlijk ben ik op basis van wetenschappelijke argumenten tot geloof gekomen," vertelde Gert-Jan van Heugten afgelopen zaterdag tijdens het lezers-event van Weet Magazine. Gert-Jan gaf meerdere lezingen, waaronder 'Tot geloof gekomen door de schepping'. De redacteur van Weet Magazine vertelde hoe dat gegaan is en welke argumenten hem overtuigd hebben om zich verder in dit onderwerp te verdiepen.

Gert-Jan was naar eigen zeggen opgegroeid met de evolutietheorie, maar daar kwam in 2006 verandering in. Destijds bezocht hij het Flevo Festival. "Door de goede argumenten die ik tijdens een serie lezingen over de schepping te horen kreeg, veranderde mijn wereldbeeld," zei de Brabander. "Vervolgens was ik in staat om de Bijbel als geheel als waarheid aan te nemen. Sinds mijn bekering heeft God mij gebruikt om in het land presentaties te geven over het scheppingsverhaal." Uiteindelijk werd Gert-Jan overtuigd door lezingen van de Britse creationist Philip Bell. Sindsdien leest hij de hele Bijbel volstrekt anders dan vroeger.

Bijbelse bril
"Je kunt ervoor kiezen om door een bepaalde bril naar de feiten te kijken," legde de redacteur uit. "Darwin kijkt bijvoorbeeld door de evolutionistische bril. Maar je kunt ook door een bijbelse bril kijken." Tijdens zijn presentatie liet Gert-Jan een artikel van de bekende nieuwswebsite NU.nl zien. De titel van het artikel was 'Bouwstenen voor aards leven ontstonden op Mars'. Samen met het publiek keek hij naar de eerste paar alinea's, waarbij informatie werd onderscheiden in 'feiten' en 'interpretatie'. Zo maakt het artikel melding van 'drie miljard jaar geleden' en 'mineralen die op meteorieten naar de aarde zijn afgereisd'. Hierbij is volgens de spreker sprake van interpretatie.

Verder legde Gert-Jan uit dat radiodatering geen nauwkeurige methode is om de leeftijd van de aarde te berekenen. "Aannames voor deze theorie zijn gemakkelijk te ontkrachten," zei hij, wijzend naar een zandloper in zijn hand. "Als er wordt begonnen met meten zit al het zand in de bovenste bel. Zo wordt de begintoestand door mensen zelf bepaald. Ten tweede lijkt er sprake te zijn van een constante vervalsnelheid. Ook dat is nergens op gebaseerd. Tenslotte hebben we hier te maken met een gesloten systeem. Er kan geen zand in of uit. Maar bij de elementen die voor radiodatering gebruikt worden is dit gesloten systeem niet van toepassing." Verder wijst Gert-Jan nadrukkelijk op de zondvloed. "Niet alleen de schepping, maar ook de zondvloed verklaart onze wereld. Kijk bijvoorbeeld naar de vele aardlagen."

Wat God Zelf zegt
Gert-Jan haalde ook bijbelverzen aan, waaronder 1 Korinthiërs 15:22, 'Want zoals allen in Adam sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden.' "Als Adam niet geleefd had, waarom zou Jezus dan moeten sterven? En ook Jezus Zelf geloofde in de schepping." Gert-Jan verwijst naar onder meer 2 Petrus 3:3-7. Maar het meest overtuigende is wat God Zelf zegt in Exodus 20:11, 'Want in zes dagen heeft de HEERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag.' Het zou natuurlijk vreemd zijn als Hij in zes dagen de aarde gemaakt zou hebben en later zou blijken dat het gaat om een vals getuigenis. God en Zijn Woord zijn te vertrouwen."

Kees van Helden, die tijdens het lezers-event eveneens een lezing gaf, vulde Gert-Jan later aan. "Wanneer je het scheppingsverhaal wegdoet, haal je het hart uit het Evangelie weg. Immers de dood was er dan al voor de zondeval, dan is de dood geen straf meer op de zonde, waarvoor is de Heere Jezus dan gekomen? Ik herinner mij een leraar die op onze christelijke school de evolutietheorie aanhing. 'Bij God is één dag hetzelfde als duizend jaar, dus is de aarde niet in zes dagen geschapen', zei hij. Als 13-jarige jongen kon ik nog niet in het verweer komen. Maar nu zou ik mijn vinger opsteken en zeggen: 'Maar als dat zo zou zijn is de aarde maximaal 6.000 jaar oud en niet 13,2 miljard jaar, zoals u net zei.'"

Bezoek de website van Weet Magazine - Klik hier voor een abonnement

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen