Nieuws

02 september 2013 door Jeffrey Schipper

Prediking: "Vrouw behoort zich stil te houden"

"Vrouwen kunnen hoogbegaafde leiders zijn, maar die gaven zijn binnen de kerk toebedeeld aan mannen. Niet omdat ze geestelijk minderwaardig zouden zijn, maar omdat Gods wet dit gebiedt," schrijft de bekende Amerikaanse predikant John MacArthur. "Hij heeft oog voor orde in Zijn schepping – een orde die Zijn eigen natuur weerspiegelt en dus moet worden weerspiegeld in Zijn kerk. Als iemand Gods orde verwerpt of negeert, dan verzwakt de kerk en wordt God ontheiligd." In Nederland is de vrouwenkwestie weer actueel. Een commissie van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) heeft in een rapport geadviseerd om vrouwen toe te laten op de kansel.

De invloedrijke Amerikaan onderbouwt zijn visie aan de hand van 1 Timotheüs 2:8-15. MacArthur: "Paulus sprak in Efeze tegen vrouwen die de leiderschapsrol op zich wilden nemen. Hij schreef: 'Een vrouw moet zich laten onderwijzen in stilheid, in alle onderdanigheid. Want ik sta niet toe dat een vrouw onderwijs geeft, en ook niet dat zij de man overheerst, maar ik wil dat zij zich stil houdt' (vers 11-12). Paulus heeft het hier over 'de vrouw binnen de eredienst'. In die zin heeft de vrouw geen onderwijzende functie. De traditionele behandeling van vrouwen in Efeze verklaart gedeeltelijk waarom sommigen binnen de kerk op dit vlak overreageren door ze op allerlei vlakken uit te sluiten. Maar Paulus benadrukte dat vrouwen wel het recht hebben om onderwijs te ontvangen."

Onderdanig
De voorganger legt nadruk op het woord 'onderdanigheid' in vers 11. "Dat betekent dat vrouwen tijdens de kerkdienst zijn onderworpen aan de kerkleiding. Sommigen hebben geprobeerd om de betekenis van deze tekst te nuanceren door te stellen dat vrouwen tijdens de eredienst 'rustig' zouden moeten zijn, verwijzend naar de zachtmoedige geest van de vrouw. Men zegt: vrouwen mogen prediken, zolang ze dat met de juiste houding doen. Aan de andere kant wordt deze tekst gebruikt als argument om vrouwen binnen de kerk onder alle omstandigheden het zwijgen op te leggen. Beide opties zijn onjuist." Hij citeert vers 12: 'Want ik sta niet toe dat een vrouw onderwijs geeft, en ook niet dat zij de man overheerst'. "Vrouwen behoren zich stil te houden als het gaat om onderwijs."

"Paulus' woorden impliceren dat sommige vrouwen in Efeze ernaar verlangden om te onderwijzen," vervolgt de predikant. "Ook vandaag de dag zijn sommige vrouwen ontevreden met de door God gegeven functies. Ze willen prominente posities, waaronder mogelijkheden om gezag uit te oefenen over mannen. Er is slechts één bijbelse manier om hiermee om te gaan en dat is doen wat Paulus deed. Hij verbood vrouwen om de taak van een gezaghebbende pastor op zich te nemen. Bovendien verbood hij vrouwen om 'gezag over een man' te hebben, inclusief onderricht."

Geen cultuurkwestie
De instructies die Paulus hier aan Timotheüs geeft, herhalen volgens MacArthurt wat hij eerder zei tegenover de Korinthiërs: 'Laten uw vrouwen in de gemeenten zwijgen. Het is hun immers niet toegestaan te spreken, maar bevolen onderdanig te zijn, zoals ook de wet zegt. (…) Het is immers schandelijk voor vrouwen om in de gemeente te spreken' (1 Kor. 14:33-35). "Velen beweren dat Paulus dit zei omdat er in Korinthe een cultureel probleem was – en dit niet van toepassing zou zijn op de hedendaagse cultuur. Maar vers 33 zegt: 'Want God is geen God van wanorde, maar van vrede, zoals in alle gemeenten van de heiligen.' Dit is geen cultuurkwestie, maar Gods standaard voor alle kerken."

Bezoek de weblog van John MacArthur

Foto: davidbelfastevangelist.wordpress

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher