Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 augustus 2013 door Jeffrey Schipper

"God heeft geen haast en beheert eigen agenda"

"Alle gelovigen in de Bijbel zijn falende helden. Ze hebben allemaal hun zwakke momenten gekend." Willem Ouweneel sprak deze maand over gevallen helden vlak na een grote, geestelijke overwinning. Tijdens zijn eerste les, had Willem het op conferentiepark De Betteld over Abraham. "Hij geloofde in de Heere, maar vond het moeilijk om dat vol te houden. Het is moeilijk om tegen God te blijven zeggen: 'Ik snap totaal niet waar U mee bezig bent, maar ik vertrouw op U'."

"God ging grote dingen met Abraham doen. Maar dat wil niet zeggen dat het er niet toe deed wie Abraham was en hoe hij leefde," legt Willem uit. "Voordat God een verbond met hem sloot, zei hij: 'Wandel voor Mijn aangezicht en wees onberispelijk'. Door het geloof heeft God hem aangemerkt als een rechtvaardige. Maar ook omdat hij leefde naar zijn geloof." Willem vertelde dat ook grote geloofsmannen als Abraham zwakke momenten hebben gekend. Zo beloofde God Abraham een kind, maar wachtte hij er niet op. "Hij kreeg een heleboel slaven en slavinnen, waaronder Hagar. Zij baarde Ismaël. Vervolgens openbaarde God zich dertien jaar lang niet aan Abraham. Want hij was aan het knoeien. Als je denkt dat je God een handje moet helpen bij het vervullen van Zijn beloften, heb je het mis," vertelt Willem.

Twijfel na geestelijke overwinning
In Genesis 14 lezen we hoe Abraham het vijandige leger te lijf ging. "Allerlei mensen, waaronder Lot, werden bevrijd uit Sodom. De koning van Sodom verzocht Abraham hem de mensen terug te geven, zodat hij zijn bezittingen mocht houden. Dat deed Abraham niet, want God maakt hem rijk. Tijdens een nacht sliep Abraham niet zo lekker en vroeg zich af of hij dat wel goed had gedaan. Als je je eigen leven nagaat, hebben we allemaal zulke momenten. We hebben een geweldige, geestelijke overwinning gehaald en achteraf denk je: was dit nou wel goed? Vervolgens verscheen God aan en zei: 'wees niet bevreesd'. Dit zei Hij tegen een geweldige held die legers had verslagen."

"De Bijbel gaat over mensen zoals jij en ik. Als je dan ziet dat ook geloofshelden hun momenten van twijfel en ongeloof hebben gekend, komen ze ineens een stuk dichterbij. God zei vervolgens tegen Abraham: 'Ik ben voor u een schild, uw loon zeer groot' (Gen. 15:1). Wat een bemoediging als God dat Zelf zegt door een woord in je hart of Bijbeltekst. Ieder van ons heeft bemoediging nodig. Want het is heel mooi om romantisch over het geloof te praten, maar in de praktijk is het heel moeilijk om op God te vertrouwen. Wat als je een ongeneselijke ziekte hebt, na een aantal jaar je baan kwijt bent of je kinderen je de rug toekeren? Alle mensen maken narigheid mee. En over dat soort mensen gaat de Bijbel. Dat is enorm bemoedigend."

Vroom reageren
Willem vertelt dat we soms met een vrome reactie kunnen reageren wanneer het moeilijk wordt. "Bij ons in de buurt verdronk jaren geleden een klein kind uit een christelijk gezin. Toen de moeder het bericht hoorde, zei ze: 'De Heere heeft gegeven, de Heere heeft genomen, de naam van de Heere zij geloofd'. Ik zou ze zes weken later wel eens hebben willen horen. Zij citeerde een zin uit Job 1, maar in Job 3 vervloekte Job zijn geboortedag. Soms kunnen we met een vrome reactie beginnen, maar het is moeilijk om vroom te blijven als tot je doordringt wat je moet missen. Het wordt dan steeds zwaarder om glimlachend in geloof door te gaan. Dat houd je niet vol. Ook Abraham en David niet."

"Maar gelukkig gaat God altijd door," vervolgt de theoloog. "Op hoge leeftijd vertelt Hij Abraham dat hij een zoon mag verwachten. Abraham gaf grote beloften mee aan Ismaël. Dat is prachtig, maar niet Gods plan. Het is zo belangrijk om in Zijn plan te zijn. Als hij 99 is en zijn vrouw 89 jaar oud, zegt God: nu gaan jullie een baby krijgen. Het is wonderbaarlijk." De spreker wijst op het geduld van God. "God roept Abraham als hij 75 is. Dan begint zijn 'carrière als gelovige' pas. Hij zou hem tot een machtig, groot volk maken. En dan moet hij nog eens 25 jaar wachten op zijn eerste zoon. Gods molens malen langzaam. Mozes werd pas geroepen toen hij 80 jaar oud was. God heeft geen haast en beheert Zijn eigen agenda."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen