second love
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 februari 2020 door Anne Vader

Oprichter Second Love wuift kritiek van christenen weg: "Ik geloof niet in trouw tot de dood scheidt"

Flirten? Daten? Vreemdgaan? Een 'spannend avontuurtje' buiten het huwelijk om kan best als het aan Second Love ligt. Vanuit de christelijke hoek klinkt opnieuw veel kritiek op de datingsite voor getrouwde stellen. Via schriftelijke vragen wil de SGP dat de regering gemeentes aanmoedigt om dit soort overspelreclames te weren uit de publieke ruimte. In Middelburg pleitte de SGP-fractie tevergeefs voor de verwijdering van een reclameposter van Second Love. CIP.nl voelde Erik Drost, directeur van de omstreden website, aan de tand over de ideeën achter Second Love. Waarom staat zijn gedachtegoed ten opzichte van huwelijk en trouw zo haaks op wat christenen vinden?

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Patrick Simons.

Word ook lid

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken dit interview in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 1.

Christenen vinden overspel moreel onverantwoord en zondig. Als een vrouw ontdekt dat haar man overspel heeft gepleegd, tast dat haar vertrouwen aan. Het doet pijn, maakt relaties kapot. U faciliteert overspel waardoor andere mensen schade lijden. Waarom doet u dat?
"Ik denk niet dat ik de wereld iets nieuws bied. Ik heb alleen iets ontdekt wat nog niet online kon. Van mijn site worden veel mensen vrolijk. Ze hebben behoefte aan spanning en een avontuurtje. Daarna pakken ze hun leven weer op. De site is in eerste instantie niet bedoeld voor overspel. Flirten, aandacht, spanning. Daar ontbreekt het in veel huwelijken en relaties na een tijdje aan. Het is hartstikke leuk om je eigenwaarde weer op te krikken."

"Flirten, aandacht, spanning. Daar ontbreekt het in veel huwelijken en relaties na een tijdje aan."

Vreemdgaan kan scheiding tot gevolg hebben.
"Dan was het huwelijk kennelijk al niet goed meer. Veel mensen op mijn site hebben een minderwaardigheidscomplex - vooral vrouwen. Ze kopen eens een nieuwe jurk, doen hun haar leuk, een make-upje op, maar hun partner zegt niet eens: 'Wat zie je er leuk uit'. Bij een virtuele date krikken mensen hun eigenwaarde op en geven hun verveling weer een boost."

Vreemdgaan zal de eigenwaarde van een partner niet ten goede komen. Je hebt zijn of haar vertrouwen geschaad.
"Dan moet hij of zij ook naar Second Love, haha!"

Is het niet beter om wederzijdse trouw te promoten?
"Nee, laat de SGP dat maar doen. Ik geloof daar niet in."

Wat is liefde volgens u?
"Geen idee. Eerlijk gezegd kan ik dat niet onder woorden brengen. Emm... Ik denk dat liefde is dat je het fijn vindt om bij iemand te zijn, dat je iets deelt met een ander. Maar je kunt niet alles delen. Je wílt ook niet alles delen."

Eigenlijk zegt u dat liefde vooral is gericht op jezelf, niet op de ander: 'Als ík het maar fijn vind...'
"Inderdaad. Liefde voor jezelf geeft je zelfvertrouwen en dat is belangrijk."

"Egoïsme als basis is heel goed. Van daaruit kun je liefde geven aan mensen die je lief zijn."

Ik zeg niet dat liefde voor jezelf niet belangrijk is. Maar als liefde puur op jezelf is gericht, zoals u definieert, komt dat dicht in de buurt van egoïsme. Het draait om ik, ik, ik.
"Dat moet het ook zijn. Egoïsme als basis is heel goed. Van daaruit kun je liefde geven aan mensen die je lief zijn. Liefde betekent voor mij niet dat je zeven dagen per week 24 uur bij elkaar bent."

Maar liefde kan toch nooit ten koste gaan van de ander?
"Dat is de vraag. Ik zeg alleen: je hoeft niet alles te delen om ultieme liefde voor een ander te hebben."

Cijfers van het CBS vertellen dat 'iemand anders in het spel' een van de meest voorkomende redenen is om te scheiden.
"Voordat Second Love vijf jaar werd opgericht, scheidden mensen ook al. Als je dat wilt voorkomen, waar moeten we dan naartoe? Aparte bussen en treinen, gescheiden werkplekken? Scheiden gebeurt toch wel."

De vraag is of je scheiden moet stimuleren.
"Er is enorm veel behoefte aan. Onze site telt bijna 400.000 profielen (in 2019 is het aantal leden opgelopen naar 900.000, red.), dat laat zien dat ik niet de enige ben met dit idee. Jullie misschien niet, de SGP ook niet. En mensen die overtuigd zijn van hun eigen huwelijk komen echt niet bij ons."

"Veel mannen en vrouwen vinden het heerlijk om een boost, een afleiding te hebben. Dat kan op straat, maar ook online."

De helft van de kinderen in de jeugdzorg heeft gescheiden ouders. Daar hoor ik u niet over.
"De positieve gevolgen van echtscheidingen noem ik net zo goed niet. Hoeveel gezinnen blijven bij elkaar omdat het zogenaamd hoort, omdat ze ooit trouw hebben beloofd totdat de dood hen scheidt? Hun kinderen leven met gillende ouders in huis. Is dat leuk? Alsof scheiden slechter is dan ongelukkig bij elkaar blijven."

Uiteraard is ruzie en onenigheid in een relatie verkeerd. Maar Second Love draagt toch niet bij aan een harmonieuze relatie?
"Jullie gaan ervan uit dat iedereen die op onze site zit, gaat scheiden. Maar het kan ook een andere wending geven aan je relatie. Sommigen denken na een tijdje: 'Mijn vent is eigenlijk wel leuk'. Maar soms hebben mensen behoefte aan iets anders. Veel mannen en vrouwen vinden het heerlijk om een boost, een afleiding te hebben. Dat kan op straat, maar ook online. Daarna stappen ze gewoon hun eigen leventje weer in. Het kan ook anders lopen. Mensen blijven nu eenmaal niet dertig jaar lang hetzelfde denken. En dan klapt zo'n huwelijk toch wel. Daar ben ik van overtuigd." 

Kinderen van gescheiden ouders hebben twee keer zoveel kans op psychische problemen. Onder meer gedragsproblemen, slechte schoolprestaties, moeilijk relaties kunnen aangaan, depressie, verlatingsangst en een negatief zelfbeeld kunnen het gevolg zijn van een scheiding.
"Daar geloof ik niet in."

Dat wijzen wetenschappelijke onderzoeken uit. U ontkent die cijfers?
"Kijk, ik spreek die cijfers niet tegen. Maar ik denk dat mensen in een slechte relatie beter af zijn met een scheiding. Kinderen van ouders die eigenlijk hadden moeten scheiden, maar het niet gedaan hebben omdat de kerk of de huwelijksbelofte het zegt, krijgen evengoed psychische problemen. Honderd procent zeker. Ga daar eens onderzoek naar doen."

Heeft u zelf een relatie?
"Ik heb een heel leuke latrelatie. Latten is een bewuste keuze: ik kan gewoon m'n eigen ding doen. Natuurlijk kijk ik ook naar andere vrouwen. Op dit moment is mijn relatie nog leuk en spannend, zodat ik aan meer geen behoefte heb. Momenteel heb ik echt een toprelatie!"

"Natuurlijk zijn er voorbeelden van mensen die al 25 jaar gelukkig samen zijn, maar niet iedereen kan dat."

Hoe zou u het vinden als uw partner vreemdgaat?
"Dan heb ik iets niet goed gedaan, want dan is ze blijkbaar niet gelukkig bij mij. Als het structureel niet goed gaat in de relatie, ga je rondkijken naar iemand anders. Vaak is het dan niet meer zoals het was toen je relatie begon. Net zoals de meeste mensen hun jeugdvrienden nooit meer spreken. Op een gegeven moment groei je uit elkaar."

In artikel 1:81 van het Burgerlijk Wetboek staat dat echtgenoten elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd zijn. Wat zegt u dat? 
"Helemaal niks. Je kan geen trouw beloven voor tien, twintig, dertig jaar. Je kunt niet je hele leven hetzelfde blijven denken als je partner. Dat bestaat niet. Ik geloof niet dat je na zoveel jaar nog happy met elkaar bent. Ik geloof het gewoon niet. Natuurlijk zijn er voorbeelden van mensen die al 25 jaar gelukkig samen zijn, maar niet iedereen kan dat."

Al jaren voert SGP een strijd tegen de overspelreclames. De partij bezorgde Second Love zoveel publiciteit dat Second Love de christenpolitici bedankte voor al de publiciteit die zij heeft veroorzaakt. "Ik vind het doorzettingsvermogen van de SGP erg sterk, maar ze moeten inzien dat ze niks gaan bereiken", liet Second Love-directeur Eric Drost weten. In 2015 vertelde Van der Staaij bij De Wereld Draait Door over zijn campagne tegen vreemdgaan.

SGP-jongeren diende in 2013 een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen reclamespotjes van Second Love. De reclame zou strijdig zijn met de fatsoensnormen en bijdragen aan een verzwakking van maatschappelijke verbanden. Drie jaar later besloot Second Love zelf om de reclames alleen in de avonduren uit te zenden. Sander Dekker, toenmalig staatssecratris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, concludeerde na onderzoek dat de reclame-uitingen voldeden aan alle regels, inclusief de Kinder- en Jeugdreclame Code.

Vorig jaar vierde Second Love haar 10-jarig jubileum. Tegenover de Nieuwe Revu liet oprichter Erik Drost weten dat hij nog altijd vierkant achter het concept staat. “Natuurlijk, in een ideale wereld zijn we altijd eerlijk tegen onze geliefden. Maar we leven niet in een ideale wereld.” Hij onderstreept dat de site niemand dwingt om zijn of haar partner te bedriegen. 

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken dit interview in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 1.

Dit interview werd gepubliceerd op 15 augustus 2013 en is in geactualiseerde vorm opnieuw gepubliceerd op CIP.nl.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

Met verbazing het interview gelezen. Ja, als je niet in God gelooft, dan geloof je ook niet in trouw en liefde, en ben en blijf je een beklagenswaardige egoïst.

Wat mogen wij dankbaar zijn dat God ons trouw is gebleven ondanks onze zonden, en zelfs Zijn Zoon Jezus gaf. Dát is liefde!
K
"Egoïsme is goed". De rest heb ik al niet meer gelezen. Dan heb je feitelijk geen enkele morele grens.
H
Erik Drost is blijkbaar een aanhanger van de leer van de Nederlandse filosoof Bernard Mandeville. (1670-1733) Hij werd het bekendst door zijn vaststelling dat de ondeugd de eigenlijke bron van het algemeen welzijn is, terwijl de deugd die juist kan

schaden.

Drost heeft dus gelijk als hij zegt: "Ik denk niet dat ik de wereld iets nieuws bied. Ik heb alleen iets ontdekt wat nog niet online

kon”.

Goed dat CIP de nodige kritische vragen aan Drost gesteld heeft.Toon meer reacties (11)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.