Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 juli 2013 door Redactie

"Het gaat er om dat de Heilige Geest de ruimte krijgt"

De Zomerconferentie van de kerkelijke vernieuwingsbeweging New Wine begint dit jaar met zo’n vijfhonderd mensen meer dan vorig jaar. De organisatie komt daarmee op bijna 3900 kampeergasten. Ze zullen morgen vanuit heel Nederland naar het festivalterrein van Walibi Holland bij Biddinghuizen afreizen.

Na jaren van groei bleef het bezoekersaantal vorig jaar gelijk. ,,We zijn blij met de extra bezoekers”, zegt woordvoerster Elisabeth van Zijl. ,,Financieel zijn we voor een groot deel afhankelijk van de bezoekers en van donaties. Groei betekent dat we dit werk kunnen voortzetten.”

Tien jaar zet New Wine zich inmiddels in voor geestelijke vernieuwing in de (gevestigde) kerken. De organisatie vraagt onder meer aandacht en ruimte voor het werk van de Heilige Geest. Dat gebeurt op de zomerconferentie (die een kleine week duurt) via vieringen en zo’n vijftig seminars van een scala aan sprekers. Dit jaar staan onder meer Tonneke Bijker, Paulien Vervoorn, Lin Button, Reni en Elisa Krijgsman, Willem Smouter, Rudolf Setz, Ad de Boer en Victor Kroes op het programma.

De Zomerconferentie werd tien jaar geleden voor het eerst gehouden in Vierhouten met zo’n duizend bezoekers. Naast deze zomerconferenties biedt New Wine door het jaar heen cursussen aan over onder meer ministry (persoonlijke voorbede) en toerusting voor predikanten en workshops over muziek en aanbidding. ,,We merken dat het geluid van New Wine klinkt in kerken en we mogen op de Heilige Geest vertrouwen dat dat doorwerkt.”

Het thema van de conferentie is dit jaar ‘Break Out’. ,,Dat heeft alles te maken met losbreken, out of the box denken, pionieren, ontdekken en volgen”, zegt Elisabeth van Zijl. ,,In Gods koninkrijk zijn wij allemaal discipelen, leerlingen, volgers van Jezus. Daarom is het goed om meer te leren over wat het betekent om discipel te zijn. Hoe ben ik een discipel op de plaats waar ik gesteld ben? Of dat nu in de kerk/gemeente, thuis, school of op je werk is. Kijk eens op een andere manier aan tegen kerk-zijn. Waarom doen we het zo en niet anders?”

Het gaat New Wine niet om verandering op zichzelf, zegt Van Zijl. ,,Het gaat er om dat de Heilige Geest de ruimte krijgt in ons leven, ons gezin, onze kerk. Kunnen we de visie en passie terugkrijgen die de eerste discipelen dreef en die de wereld veranderde? Wat voor vormen horen daarbij en wat voor structuren? We leven in een spannende tijd. De kerk zoals we die kennen staat onder druk. Er ontstaan nieuwe vormen.”

Hoofdspreker is Mike Breen. Hij zal in de dagelijkse ochtendbijeenkomst spreken over discipelschap, het volgen van Jezus. Breen is 25 jaar actief als leider van kerkvernieuwers en discipelschapsbewegingen in Europa en de Verenigde Staten.
Het doel van de New Wine Zomerconferentie is dat mensen ,,toegerust en uitgedaagd” weer naar huis gaan, aldus Van Zijl. ,,We hopen dat mensen tijdens de Zomerconferentie inspiratie opdoen en opgebouwd worden.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen