Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 juli 2013 door Redactie

Klacht PKN over illegalen ontvankelijk verklaard

Maandag is bekend gemaakt dat de klacht die de Protestantse Kerk via de Conferentie van Europese Kerken (CEC) tegen de Nederlandse staat heeft ingediend bij de Raad van Europa, in aanmerking komt voor behandeling door het Europees Comité voor Sociale Rechten. De klacht is, in juridische termen, ontvankelijk verklaard.

De klacht is op 17 januari van dit jaar bij het Europees Comité voor Sociale Rechten ingediend. De Protestantse Kerk vindt dat de staat het recht van niet-gedocumenteerde volwassenen op voedsel, kleding en onderdak - zoals beschreven in het Europees Sociaal Handvest - moet nakomen. Na de indiening van de klacht heeft de Nederlandse staat de mogelijkheid gekregen om op deze klacht te reageren, wat ze op 3 mei van dit jaar heeft gedaan. Het comité heeft in de reactie van de Nederlandse staat geen aanleiding gevonden om de klacht niet-ontvankelijk te verklaren en heeft de klacht nu ontvankelijk verklaard.

Nu de klacht ontvankelijk is verklaard, wordt bekeken of de klacht gegrond is. Wanneer de klacht gegrond wordt verklaard, wordt de Nederlandse regering ertoe opgeroepen haar beleid aan te passen.

Arjan Plaisier, scriba van het moderamen van de generale synode van de Protestantse Kerk, is blij met deze uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten. "Het is goed om te ervaren dat de klacht in behandeling wordt genomen. De Europese kerken komen op voor de waardigheid van mensen die op straat zijn gezet. Juist als het gaat om kwetsbare mensen komt de kerk voor hen op."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen