Nieuws

04 juli 2013 door Jeffrey Schipper

Kerkgroei in Twente: "We waren naar binnen gericht"

"We waren eerst erg naar binnen gericht. Terwijl we tijd staken in kerkvormen, ging buiten ons 'de wereld' verloren. We beseften dat de drempel omlaag moest," vertelt voorganger Harold Velten. De Vrije Baptistengemeente Ichtus komt momenteel stoelen tekort. In hun gebouw te Notter passen momenteel 320 stoelen. De gemeente is momenteel op zoek naar een groter gebouw in de omgeving van het overwegend reformatorische Rijssen.

Harold legt uit hoe zijn leven met de Heere Jezus tot stand kwam. "Toen ik ging studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), kwam ik in aanraking met studenten die echt een persoonlijke relatie met God hadden. Dat miste ik in mijn eigen leven. Als tiener hield ik mij hier niet zoveel mee bezig. Tijdens mijn stage voor Stichting Tot Heil des Volks kwam het Evangelie bij mij binnen. Om mij heen zag ik in Amsterdam veel duisternis. Ik ontmoette verslaafden en zag dat de geestelijke wereld werkelijkheid was. Op mijn kamer in de Bijlmer heb ik mijn leven aan Jezus gegeven. Vanaf dat moment is mijn leven 180 graden gedraaid." In die tijd werd Harold lid van Ichtus. Na een periode als zendingswerker in Suriname is hij sinds 2007 voorganger.

Harde grond
De huidige groei die zijn gemeente doormaakt, is opvallend. "Er was een tijd sprake van harde grond," voegt zijn vrouw Erika toe. "Er gebeurde hier in Twente eigenlijk weinig." Steeds meer buitenstaanders - en ook randkerkelijken - vonden de weg naar de baptistengemeente. Vanwege de groei ging Harold in 2010 fulltime aan de slag als voorganger. "We proeven een honger naar echtheid," verklaart hij. "Daar hebben wij zelf geen invloed op. Dit is simpelweg het werk van Gods Geest. Vroeger was het uniek als we op zondag een nieuwe gast mochten verwelkomen. Nu is er sprake van zo'n 10 a 15 nieuwe gezichten per zondag, van wie een aantal zich bij ons aansluit."

Gevraagd naar een diepere oorzaak van de gemeentegroei, maakt Harold duidelijk dat er geen "foefje" voor te bedenken is. "We proberen zoveel mogelijk eigentijds en laagdrempelig te zijn. En het belangrijkste: Gods Geest de ruimte geven om te werken." Erika wijst op het "centraal zetten van Christus". "Het gaat erom dat ook anderen het verlangen krijgen om Jezus te verkondigen. Daardoor nemen gemeenteleden steeds vaker anderen mee naar de kerk. Voor de nieuwe bezoekers gaat vervolgens een nieuwe wereld open." Harold: “Blijkbaar vindt God de tijd rijp om te oogsten. Niet wij maar God zelf brengt de mensen bij ons."

Kennismakingskring
Als gasten binnen Ichtus duidelijk maken dat ze zich willen aansluiten bij de gemeente, komen ze terecht in een kennismakingskring. "Daar krijgen ze te horen waar onze gemeente voor staat," maakt Harold duidelijk. "Dat is belangrijk, want mensen moeten weten waar ze voor kiezen. Voor jong gelovigen starten we nu ook een fundamentenkring, die eens in de 14 dagen samenkomt. Onlangs sprak ik met een jongeman die vertelde dat er veel haat in hem leefde. Tijdens de Alpha-cursus vroeg hij God hoe dat mogelijk was. Vervolgens is die jongen totaal veranderd. Dat is het werk van Gods Geest en wij mochten binnen dat proces een hulpmiddel zijn."

De voorganger spreekt naar aanleiding van de groei over "een luxeprobleem dat eigenlijk geen probleem is". "Soms komen we handen en voeten tekort en lopen we achter de feiten aan. We kunnen mensen niet overal op zetten. Daarnaast dienen ze getraind te worden in bijvoorbeeld het leiden van huiskringen."

Bezoek hier de website van de Vrije Baptistengemeente Ichtus voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!