Nieuws

01 juli 2013 door Jeffrey Schipper

"In lastige tijden vasthouden aan Gods opdracht"

"Als zendingswerker krijg je te maken met tijden van eenzaamheid. Wij bleven staande door het geloof dat God ons had geroepen om naar Suriname te gaan," vertelt Erika Velten. Met haar man Harold werd ze in 2000 uitgezonden als zendingswerker door de Vrije Baptisten Gemeente Ichtus in Notter. Het echtpaar, inmiddels druk met het leiden van hun snel groeiende gemeente, blikt terug op hun periode in Zuid-Amerika. "We mochten een schakel zijn in het koninkrijk van God."

Op een nuchtere wijze vertelt Harold hoe hij heeft ontdekt dat het zendingsavontuur in Suriname voor hen de juiste stap was. "We waren aangesloten bij de zendingsorganisatie CAMA. God hebben we in gebed gevraagd waar Hij ons hebben wilde. Vervolgens kwam er een e-mail vanuit Paramaribo waarin duidelijk werd dat een Chinese kerk op zoek was naar helpende handen. We hebben een oriëntatiereis gemaakt en daarna besloten om naar Suriname te gaan. Het is eigenlijk zowel een geestelijk als praktisch verhaal. De Chinese kerk was missionair gericht, maar de diensten waren niet te volgen voor mensen die de Chinese taal niet machtig waren."

En zo besloten Harold en Erika leiding te geven aan een Nederlandstalige gemeente met de Chinese gemeente als moederkerk. "Andere etnische groepen kregen bij ons de kans om zich aan te sluiten. Ondertussen gaven wij leiding aan een nieuwe, zelfstandige kerk." Het voorgangersechtpaar zag zichzelf in die periode als duizendpoten. "We deden huisbezoeken, draaiden mee in het jeugdwerk en waren druk met andere praktische dingen." Ze geven toe dat de cultuurverschillen het werk soms bemoeilijkte. "Voor andere doelgroepen was het ingewikkeld om bij ons aansluiting te vinden." De kerk bestond uit ongeveer vijftig bezoekers. Tieners werden al op jonge leeftijd bij het gemeentewerk betrokken.

Ongeluk
Het tweetal heeft ook moeilijke tijden gekend. Door een frontale botsing raakte Harold gewond. Het gevolg was een slagaderlijke bloeding. "Drie kwartier lag hij in de kreukels," weet Erika nog. "In Suriname duurt het wat langer voordat de ambulance arriveert. De brandweer heeft Harold eruit gehaald en zijn gordel heeft zijn leven gered." In no time was de kerkelijke gemeente op de hoogte om te bidden voor Harold en het ziekenhuis te bezoeken. Een ander moeilijk moment was de bevalling van hun eerste kind. Erika: "We vonden het jammer dat onze familie niet bij ons was. In die eenzame periode heeft God ons staande gehouden, omdat we werden herinnerd aan onze roeping."

Dat er een team stond waarmee Harold en Erika konden samenwerken, hebben ze als positief ervaren. "We konden ons als onervaren zendingswerkers daardoor aanpassen aan hun situatie," vertelt Harold. "Dat is goed, want het is niet de bedoeling dat we daar als een olifant door de porseleinkast zouden banjeren. Verder hebben we opgemerkt dat mensen te maken hadden met occulte invloeden. Daardoor hebben we ook afhakers gezien." Tegelijkertijd hebben zij met hun team ook impact kunnen uitoefenen op mensenlevens. "We hebben vrucht gezien. Ondanks het feit dat er geen vaste voorganger is, is de gemeente stabiel en hebben we een schakel kunnen zijn in Gods koninkrijk."

Geloofsles
In 2004 kwam er een einde aan hun zendingsperiode. "We hebben het werk op een positieve wijze kunnen overdragen aan onze opvolgers, die op een Bijbelschool zijn getraind," laat Harold weten. "Onze geloofsles is geweest dat het belangrijk is om te weten dat je door God geroepen bent. Het is gemakkelijk om te zeggen: we gaan daar naartoe omdat er geestelijke nood is, maar die nood is er overal. Er komen als zendeling tijden dat je gillend naar huis wil. Juist dan is het van belang om te weten dat je je mag vasthouden aan Gods opdracht." Het echtpaar kreeg naast hun in Suriname geboren dochter (10) later in Nederland nog twee kinderen: een meisje (6) en een jongen (5).

Voor vragen en opmerkingen is Harold Velten per e-mail bereikbaar.

Wilt u vriend van CIP.nl worden? Klik dan hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!