Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juni 2013 door Jeffrey Schipper

Hofpredikant ontkent dat God de wereld bestuurt

"Het is merkwaardig dat we het woord 'God' hanteren. Alsof er een wezen zou zijn dat de wereld bestuurt," zei dominee Carel ter Linden gisteravond in het programma Knevel en Van den Brink. De predikant, bekend als de 'hofpredikant' van het Koninklijk Huis, heeft een boek geschreven Wat doe ik hier in godsnaam?. Zijn geloof in een persoonlijke God is verleden tijd. "Soms preek ik in Friesland en Zeeland en daar merk ik voortdurend dat het voor mensen een verademing is zoals ik de dingen benoem. Ik leg het niemand op."

"Je moet als dominee blijven nadenken wat de Bijbel betekent," vertelde Ter Linden. "In een aantal dingen ben ik opgeschoven. Ik ben geschrokken van gesprekken met biologen. De evolutieleer vertelt dat het een proces is van miljoenen jaren zonder richting: één en al toeval. Ik heb altijd geloofd in een God die een doel met de mens is en op weg naar een wereld van vrede en gerechtigheid. Nu blijkt uit die evolutie dat het een toevalstreffer is en dat vind ik een probleem voor de theologie. Daarnaast is ziekte onvermijdelijk omdat dit een gevolg is van dat evolutieproces."

Een geestelijke werkelijkheid
De gedachte van 'een Schepper' laat de 'hofpredikant' los. "Maar ik laat niet de gedachte los dat we leven in een wereld waarvan we denken: wat doen we hier?. De zin van de schepping kan ik niet vinden. En de Bijbel is daarbij een unieke tekst waarin we geholpen worden om de weg te vinden in een voor ons vreemde wereld. God is een geestelijke werkelijkheid die een appèl doet op ons. Als vrienden zeggen: 'maar God zit toch in onszelf?', zeg ik: Hij komt uit ons mens-zijn voort maar staat wel tegenover ons." Ter Linden spreekt over "een wonderlijke dualiteit".

De Hofpredikant is lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). "Ik zie Jezus als Zoon van God, maar niet in biologische zin. Er is wat mij betreft geen sprake van een lichamelijke opstanding." Op de vraag of het niet eerlijker zou zijn om de kerk te verlaten omdat Ter Linden de geloofspapieren niet meer kan onderschrijven, antwoordt hij: "Binnen de PKN is veel aan de gang. En er is absoluut ruimte voor de manier waarop ik denk. Toen men vroeg om eens te beschrijven wat ik geloof, ben ik ervoor gaan zitten. We hebben in onze kerk die ruimte en die gebruik ik."

Bekijk hieronder het tv-fragment:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen