Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 mei 2013 door Jeffrey Schipper

"Wacht niet en ontmasker afgoden"

"Als we als christenjongeren afhaken in geloof, zijn we er niet in geslaagd om de afgoden in ons leven te ontmaskeren. Kijk niet te veel naar jezelf, maar naar God. Dan zal je je afgoden kwijtraken," zei Benno van den Toren tijdens de recente conferentie Live it! van de christelijke beweging IFES-Nederland. Hij sprak onder meer over het onderwerp 'Geloven in de marge', naar aanleiding van Jesaja 46. "Een afgod is iets wat je meer liefhebt dan God," vertelde de spreker.

"In de Bijbel gaat het vaak over de functionele definitie van God of afgoden: de rol die Hij of zij vervullen in je leven," vervolgde Benno. "De apostel Paulus noemde in Kolossenzen 3:5 hebzucht als voorbeeld van afgoderij. Wanneer iemand hebzuchtig is, geeft die persoon iets anders buiten God om meer liefde dan God zelf. In de Bijbel wordt afgoderij gezien als geestelijk overspel, want bij een afgod zoeken mensen hun redding." Naast liefhebben en vertrouwen wees Benno ook op het gehoorzamen van afgoden. "We geven afgoden macht, waardoor ze ons leven in hun macht krijgen. Denk aan Lance Armstrong. Hij wilde zo graag winnen dat hij doping als middel gebruikt. Hij werd beheerst door de focus op winnen."

Economische groei
In het Oude Testament werd de macht van afgoden uitgedrukt door middel van beelden, maakt Benno duidelijk. "Grote tempels drukten de macht van Babel uit. Die machten leken onoverwinnelijk. Afgodsbeelden moesten mensen zelf verslepen en wegvoeren. Meer dan een beeld is het dus niet, ook al beweerden mensen in de oudheid dat de beelden een echte god vertegenwoordigden. In de huidige tijd staat bijvoorbeeld de economische groei symbool als afgodsbeeld. Mensen moeten er zelf van alles aan doen om dat te bereiken, terwijl banken hen in de kou laten staan. Wie op de economie vertrouwt, moet dat zelf dragen, waardoor het iets wordt wat tussen jou en God komt in te staan."

Benno groeide op in een christelijk gezin. "Het was lastig om de ware God te herkennen. 'Je moet gewoon geloven wat er staat', werd soms gezegd. Maar dat zeggen andere godsdiensten ook, dacht ik vervolgens. In de Bijbel zien we een voortdurend debat over wie de ware profeet is en wie er wel of niet spreekt namens God. En toch kunnen we de ware God herkennen. Onze God is niet afhankelijk van mensen die in Hem geloven. Telkens wanneer de Israëlieten Hem de vergaten, kwam God weer terug en begonnen de profeten opnieuw. Hij heeft de toekomst in Zijn handen. Bovendien deed het Romeinse rijk er alles aan om het christelijk geloof te onderdrukken. Maar het volk van Israël bestaat nog steeds. Daaraan herkennen we de ware God."

Ontmaskeren
"Maar wij dienen de God van Israël die draagt en beschermt. Die God heeft veel verschillende kanten. Hij valt niet op één onderdeel te beschrijven. We hebben het over een Koning die als een moeder voor haar baby zorgt. Daarnaast is Hij als een bejaardenverzorger die naast ons loopt en Zich aanpast aan ons tempo. Zo is onze God. Dat moet ons moed geven om onze afgoden te ontmaskeren. Wacht niet op een midlifecrisis, maar ontmasker ze. Volgens Tim Keller kun je afgoden als volgt herkennen: de dingen waarover je dagdroomt en fantaseert (1); de zaken waarin je de meeste tijd en geld investeert (2); en wat angst bij je oproept wanneer je iets dreigt kwijt te raken (3). Denk aan je studie of vakantie."

Benno: "Lange tijd fantaseerde ik over iets wat ik later zou willen bereiken. Die fantasie at mij op. Op een moment heb ik bewust tegen God gezegd: 'God, U weet dat ik een droom heb, maar tegen U wil ik zeggen dat U belangrijker bent.' Daardoor heb ik mijn afgod kunnen laten vallen. Steeds beter realiseerde ik dat de God van Israël mij draagt en dat ik op Hem mag vertrouwen. Daarvoor heb je geestelijke oefeningen zoals kerkgang nodig. Die oefeningen stopzetten zou riskant zijn. Ik zie jongeren om mij heen die actief zijn geweest in geloof, maar door het stichten van een gezin en hun werk zijn afgehaakt. Als dat zo is, zijn we er niet in geslaagd om de afgoden te ontmaskeren."

Kijk naar God
"Dat ontmaskeren hoeft niet te leiden tot navelstaren. Kijk niet te veel naar jezelf door af te vragen of je eigen geloofsleven wel oprecht is. Kijk in plaats daarvan naar God. Alleen dan zal je je afgoden kwijtraken. Ik twijfel veel over mezelf. Voor mijn trouwen heb ik mijzelf afgevraagd of ik wel echt van haar hield. Op die momenten keek ik met name naar mijzelf. Maar als ik naar haar keek, wist ik zeker dat ik de juiste keuze had gemaakt. Zo werkt dat ook bij God. Kijk naar Hem en houd voor ogen dat er niets groter of liefdevoller is dan de Heere Jezus," aldus de spreker.

Bezoek hier de website van IFES-Nederland.

Wilt u CIP.nl steunen? Klik hier en ontvang drie boeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen