Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 mei 2013 door Jeffrey Schipper

"Naast geestelijke strijd ook culturele gewoontes"

"Als zendingswerker wil ik niet alles zien als geestelijke strijd. Soms heb je gewoonweg te maken met gewoontes die cultuurbepaald zijn. In Nederland is het normaal om op zondag niet naar de winkel te gaan, maar is alcohol drinken op die dag prima. In andere landen is het precies andersom," vertelt fulltime zendeling Gerard Adriaanse. Hij verspreidde het Evangelie in tal van landen en deelt momenteel Christus' boodschap via een Australisch, digitaal station.

Op 11-jarige leeftijd kwam Gerard tot geloof tijdens een kinderkamp. "Sindsdien groeide ik alsmaar verder in mijn geloofsleven en werd ik op mijn 18e bewust gemaakt van mijn roeping als zendeling. Tijdens een conferentie werd mij diep van binnen duidelijk dat God mij in de zending wilde hebben." Gerard werkte een discipelschapstraining af en ging aan de slag voor zendingsorganisatie Jeugd met een Opdracht (JmeO). Al snel verlangde Gerard naar het verkondigen van het Evangelie op de radio. "Dat verlangen werd van begin af aan in mij gelegd." In 1996 vertrok de radiomaker naar Guatemala . Daar verdiepte hij zich in de Spaanse taal, zodat hij later in Costa Rica het Evangelie kon doorgeven.

Heftige situaties
Gerard spreekt van 'magazine-achtige' programma's. "Ik las Bijbelgedeeltes en specifieke gebedspunten voor. Dit was bedoeld ter opbouw van christenen. In Costa Rica wonen veel katholieken." Later maakte de zendeling ook radioprogramma's op het eiland Aruba. Dat deed hij vanuit een grote zeecontainer. "We werden regelmatig gebeld door luisteraars. Daaruit maakte ik op dat velen christelijke radio opzochten naar aanleiding van heftige gebeurtenissen. Zaken die vaak een rol speelden, waren overlijden, ziekte en echtscheiding."

In hoeverre werkte God in de diverse landen overal op een andere manier? "In Guatemala was het heel gewoon om over God te praten. Men wilde er vaak meer van weten. Daarnaast stonden katholieken erg open voor de evangelische beweging en was er sprake van onderlinge openheid. In sommige katholieke kerken werden gospelliederen gezongen." Op Aruba was het juist een uitdaging om te midden van verschillende gesproken talen het Evangelie over te brengen. "Nederlands, Engels en Spaans liepen door elkaar heen. Daardoor zagen we het als een uitdaging om de onderlinge eenheid onder christenen te verstevigen."

Culturele gewoontes
"Echte tegenslag heb ik als zendeling nauwelijks gekend. Wel kreeg ik wel eens te maken met lastige omstandigheden, zoals een gestolen paspoort," vervolgt Gerard. Hij voegt desgevraagd toe niet alles te verklaren als geestelijke strijd. "Soms heb je gewoonweg te maken met gewoontes, die cultuurbepaald zijn. In Nederland is het normaal om op zondag niet naar de winkel te gaan, maar is alcohol drinken op die dag prima. In andere landen is het precies andersom. Als iemand bezwaar maakt tegen alcohol drinken op zondag, hoef ik dat dus niet meteen als geestelijke strijd te zien. Daar houd ik vervolgens rekening mee. Zoals ik in Nederland op zondag niet het gras maai. Dat hoort niet."

Gerard tracht dagelijks dichtbij God te leven door middel van Bijbellezen en bidden. "Zeker op bepaalde momenten ging ik duidelijk op zoek naar Gods wil. Toen ik op zoek was naar Zijn bedoeling met mijn leven, besloot ik een aantal dagen te vasten. Toen heb ik een jaar lang bij Bijbelshop Samma in Gouda gewerkt als vrijwilliger, waarna mijn werkzaamheden in het buitenland in beeld kwamen." Sinds 2011 werkte hij met zijn vrouw Rebeca als zendeling bij de christelijke radiozender LightMelbourne. Nu geeft Gerard leiding aan LightDigital, een nieuw digitaal station, waar Rebeca ook aan meehelpt.

Hoop brengen
"Per week bereiken we ruim 74.000 luisteraars in Melbourne. Ook beschikken we over een promotieteam, die onder andere op bepaalde momenten inzetbaar is om het Evangelie te delen. Vorig werd een vrouw aangerand en vermoord. Destijds hebben we een boodschap van hoop op het trottoir geschreven. Zo willen we in trieste omstandigheden van anderen Jezus' boodschap kenbaar maken. Zo ontstaan er dikwijls geloofsgesprekken." Van 15 april - 15 juni zijn Gerard met zijn vrouw in Nederland op verlof. Ze zijn aangesloten bij Stichting Zending en Gemeente.

Wilt u CIP.nl steunen? Klik hier en ontvang drie boeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen