Nieuws

18 april 2013 door Jeffrey Schipper

"Crisis mede veroorzaakt door daling christenen"

"Dat het aantal christenen afneemt en tegelijkertijd de economische crisis verergert, is geen toeval. Het is mij een raadsel dat de kerken hierover zwijgen," zegt Dick Slikker, consultant voor zendingsprojecten. Hij heeft deze kwestie onderzocht. Conclusie: als een land God negeert, zal de economische crisis toenemen.

The Association for the Study of Religion, Economics, and Culture (ASREC) bevestigt dat het onderzoek correct is uitgevoerd. Het onderzoek geeft aan dat het percentage christenen wijzigt, dit gevolgen heeft voor de economische rating. "Dit verklaart natuurlijk niet de volledige economische crisis," nuanceert Slikker. "Maar dit is zeker een onderdeel van de crisis. Dat er een significante relatie bestaat tussen deze twee factoren staat zo vast als een huis." Van de acht modellen tonen er zeven een statistisch significante positieve correlatie met elkaar. Wanneer het percentage christenen over een bepaalde periode daalt, daalt ook de economische rating over die periode (bekijk hier – PDF – de cijfers). Dat wil zeggen: minder God: meer crisis en meer God: minder crisis.

Houding tegenover God
Slikker heeft hier vorig jaar over gepreekt in Nijkerk. Daarbij verwees hij naar het Bijbelboek Richteren. 'Een belangrijke geestelijke wet was: als een volk God verwerpt, dan komen er serieuze problemen. Het volk Israël wilde dezelfde afgoden als de omringende volken. Het gevolg was dat deze volken hen gingen overheersen. We mogen ons dus afvragen of onze westerse afwijzende houding tegenover God een verband heeft met de huidige economische crisis.' Slikker: "Hoe sterker we ons afzetten tegen God, hoe sterker dat tot uiting komt in economisch opzicht. In Zuid-Amerika en China zie je een toenemend aantal christenen en een opbloeiende economie."

Hij verwondert zich dat de kerken in Nederland niet hebben gewaarschuwd voor de huidige economische malaise. "Er had duidelijk gezegd moeten worden dat we als maatschappij te ver zijn gegaan in onze hebzucht. Er is niet geprobeerd om het vele lenen van geld af te remmen. De Bijbelse boodschap is dat geld een middel is, maar nooit een doel. Als die onpopulaire boodschap toen was gebracht, was de kerk nu misschien populair geweest. Het blijft mij verbazen dat kerken zo weinig met de economische crisis doen. Het is een kwestie van een tegendraadse Bijbelse boodschap brengen in een postmoderne samenleving."

Taken kerk
In zijn preek maakte Slikker duidelijk dat de Bijbel waarschuwt tegen hebzucht. Hij verwijst naar Luk. 12:15 en 2 Petr. 2:3, 'en zij zullen u door hebzucht met verzonnen woorden uitbuiten'. 'Vertaald naar onze tijd staat hier dat ons hebzuchtig hart ons allerlei producten laat aansmeren. We hebben onder anderen de woekerpolissen gehad en veel te hoge hypotheken.' De kerk zou volgens hem diverse stappen moeten ondernemen, waaronder Gods Woord beschouwen als kompas in plaats van radar, bidden dat God ingrijpt, op juiste toon waarschuwen waar de grenzen liggen en christenen waarschuwen voor risicovolle financiële producten en motiveren om overeenkomstig Gods principes te leven. "Kerken en christenen hebben juist in deze tijd, waarin niemand meer de oplossing weet, een geweldige kans om haar Boodschap uit te dragen."

"De christelijke politieke partijen zouden zich moeten realiseren dat de crisis niet alleen politieke en economische factoren heeft. Ze mogen ook wijzen op de afwezigheid van God, die  mede een oorzaak is van de crisis." Hij herinnert zich iemand die op de Amerikaanse beurs ervoor heeft gekozen om alleen te beleggen in landen waar het aantal christenen groeit. In eerste instantie maakte hij zijn website Meer God; minder crisis of Minder God, meer crisis voor christenen en kerken. Hij ontdekte al snel dat ook niet-christelijke bezoekers zijn site vonden. "Er is voldoende ruimte om deze boodschap over te brengen."

Lees hier (PDF) meer over de suggesties van Dick Slikker en beluister zijn preek over de economische crisis.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher