Nieuws

05 april 2013 door Jeffrey Schipper

"Kaars branden is niet de kern van het Evangelie"

"We worden niet behouden door kerkregels of een lidmaatschap van de kerk, maar door een persoonlijk geloof in de Heere Jezus." In Den Bosch deelden christenen onlangs deze boodschap met voorbijgangers. Dit deden ze namens de stichting In de Rechte Straat (IRS). "We komen veel traditioneel gelovigen tegen die gedoopt zijn en af en toe een kaars aansteken in de kerk. Maar dat is niet de kern van het Evangelie," zegt Jan-Dirk Liefting namens IRS.

Dat de IRS-medewerkers in Den Bosch stonden, is geen toeval. De stichting wil in het bijzonder de rooms-katholieken bereiken met de blijde boodschap van Christus. "Wij willen mensen met een katholieke achtergrond graag wijzen op een levende relatie met de Heere Jezus. Velen hebben de Bijbel thuis in de kast liggen, maar weigeren te lezen. De gedachte dat het wel goed komt met de mens als we ons best doen, willen we ontkrachten." De focus op rooms-katholieken wil niet zeggen dat de evangelisten geen gesprekken aangaan met seculieren of andersgelovigen. "De gesprekken zijn in Den Bosch meestal niet zo veel anders dan in andere steden, zoals de Bijlmer of Den Helder, waar ik ook evangeliseer. We hebben ook in Den Bosch regelmatig gesprekken met moslims."

Engelenwacht
Donderdag 28 maart was het weer zover. Ondanks de koude, gure wind stond een evangelisatiebusje in de Brabantse hoofdstad. Zoals altijd werd de evangelisatiedag biddend en met een open Bijbel begonnen. "Iemand deelde een overdenking vanuit de Bijbel, waarna we de rest van de dag in gebed brachten bij God. Gebed is één van de belangrijkste pijlers van ons werk. We vragen God of hij de harten van mensen wil voorbereiden op onze boodschap. Ook vragen we Hem om de juiste mensen op ons pad te brengen. Daarnaast vragen we God om bescherming tegen aanvallen vanuit de duisternis door het sturen van een engelenwacht." Die bescherming ervaart Jan-Dirk door een afname van verbale dreigingen sinds het begin van hun werk in 2007.

"Per evangelisatiedag voeren we tientallen inhoudelijke gesprekken over het Evangelie," vervolgt Jan-Dirk. "Zo sprak ik met een echtpaar waarvan de één zichzelf christen noemde en de ander niets met het christelijk geloof had. Ze zagen ons spandoek over gratis bijbels. Toen ze op ons afkwamen heb ik het Evangelie mogen vertellen en gratis het Nieuwe Testament meegegeven." Dergelijke ervaringen zijn geen incidenten, volgens Jan-Dirk. "In de gesprekken met mensen valt ons op dat velen een houding hebben van 'als we als een goed mens leven, komt het vanzelf goed'. Deze tendens is in Noord-Brabant duidelijk zichtbaar. Als we doorvragen wordt duidelijk dat ook bij veel traditioneel gelovigen de kern van het Evangelie ontbreekt."

Geïnteresseerde jeugd
Het werk van IRS moet volgens de coördinator van het evangelisatiewerk niet worden gezien als een soort protestactie tegen de Rooms-Katholieke Kerk. "We stellen vragen over de kern van het geloof en proberen de focus op het traditionalisme te veranderen."

"Rooms-katholieken hechten veel waarde aan zichtbare zaken zoals bijvoorbeeld kijken naar The Passion in Den Haag. Dit geeft dan weer mooie gespreksstof." Jan-Dirk merkt op dat veel jongeren open staan voor het Evangelie."Soms staan ze als een groep schoolkinderen om ons heen te luisteren naar de Bijbelse boodschap. Ze hingen aan onze lippen. We geven hen als het ware zondagschoolles op straat. Soms spreken we ze rechtstreeks aan en soms komen ze uit eigen beweging op ons af. We maken het ook mee dat een scholier om een bijbel vraagt."

Voorbijgangers in Den Bosch kunnen de evangelisten eens per maand herkennen aan spandoeken met teksten over het Evangelie, een kleine bus en een evangelisatiekraam. Via folders en gratis bijbels die uitgedeeld worden, hoopt IRS dat mensen een keer een bezoek zullen brengen aan één van de lokale kerken.

Lees hier meer over het evangelisatieproject in Den Bosch van In de Rechte Straat.

Ontvang drie boeken. Word vriend van CIP.nl!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify