Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 april 2013 door Redactie

"Mensen vaak positief verrast wanneer vrouw preekt"

Op zaterdag 11 mei vindt in Dordrecht de eerste trainingsdag voor vrouwen plaats die willen preken in de kerk. Vanwege de grote belangstelling onder vrouwen wordt de dag op 25 mei herhaald. Geloofwaardig Spreken organiseert de training. Paulien Vervoorn geeft de training. "Vrouwen hebben een andere stijl om een boodschap over te brengen." CIP.nl stelde Paulien Vervoorn wat vragen over sprekende vrouwen.

Je geeft al een jaar spreektraining. Nu komt er een trainingsdag voor vrouwen. Waarom?
Tijdens de trainingsdagen krijgen de deelnemers veel informatie, maar er wordt ook veel geoefend in het publiekelijk spreken. Soms in drietallen en soms in de helft van de groep. Ik merk dat vrouwen andere vragen stellen dan mannen en een andere stijl hebben om hun boodschap over te brengen. Ze hebben een andere belevingswereld dan mannen en gebruiken dus ook andere voorbeelden. Dat bracht me op het idee om een dag speciaal voor vrouwen te organiseren. Dat geeft sowieso een andere dynamiek en dan is de groep ook nog eens twee keer zo klein omdat ik alleen train. Ik wil ook kort stilstaan bij specifieke tips voor vrouwen."

Hoe komt het dat vrouwen doorgaans minder spreken dan mannen?
"Tsja, als meisje krijg je vaak van jongs af mee dat spreken vooral een mannending is. Veel vrouwen durven dan toch minder snel op een podium te gaan staan. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon zo dat ze niet overal mogen spreken. Er komt gelukkig steeds meer openheid om meer erkenning te geven aan vrouwen die de gave van God hebben ontvangen om te spreken. Ook voor mezelf ben ik daar ongelooflijk blij mee. Ik spreek omdat ik 'waardig gekeurd ben door God die ons het evangelie heeft toevertrouwd.' Deze tekst uit de brief aan de Thessalonicenzen was heel belangrijk bij het ontstaan van onze naam."

In welke mate bespeur jij in kerken dat veel mannen toch liever van een man onderwijs krijgen? En wat zijn daarvoor redenen?
"Om eerlijk te zijn merk ik dat niet zoveel. Vaak is men juist positief verrast. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer meegemaakt dat er een man naar me toekwam na de samenkomst. ‘Ik moet u iets belijden’, zei hij. ‘Ik dacht dat er een man zou spreken en verwachtte niets toen ik u zag. Maar inmiddels moet ik erkennen dat vrouwen ook heel bijbels kunnen spreken’. Meestal krijg ik positieve reacties en wil men juist wel vaker een vrouw horen spreken. Dit jaar geef ik een seminar tijdens Opwekking en ook daarop hoor ik bij voorbaat al positieve reacties zoals ‘Goed dat er een vrouw spreekt’."

Waar lopen vrouwen tegenaan bij het spreken, waar mannen minder tegen aan lopen?
"Als vrouw moet je er rekening mee houden dat er mensen in de zaal kunnen zitten die er moeite mee hebben dat je als vrouw spreekt. Er wordt dan verwezen naar de zogenaamde 'zwijgteksten' in de Bijbel waaruit je zou kunnen afleiden dat vrouwen niet mogen onderwijzen of publiekelijk spreken. Dat maakt het spreken als vrouw soms lastig. Ik ben persoonlijk van mening dat de Bijbel meer teksten lijkt te geven die vrouwen aanmoedigt om te spreken, dan dat er Bijbelteksten zijn die hen oproepen te zwijgen. Daarnaast willen mensen dat je als vrouw zowel competent als warm overkomt. Dat is een uitdaging die voor een vrouw echt anders is, omdat je anders ‘beoordeeld’ wordt op dit punt."

Er worden dit seizoen nog twee trainingsdagen georganiseerd voor vrouwen. De trainingsdagen zijn in het algemeen ook geschikt voor oudsten, kinderwerkers en zangleiders. Op 20 april in Nieuwegein een dag waar mannen en vrouwen worden getraind en op 25 mei een dag alleen voor vrouwen. www.geloofwaardigspreken.nl


Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen