Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 april 2013 door Jeffrey Schipper

PKN: Bidden met moslims moeilijk

De vraag of christenen en moslims in dezelfde God geloven moet niet het voornaamste gesprekspunt zijn tussen kerk en moskee. Dat stelt de vervolgnota Integriteit en Respect, die de synode van de PKN op 26 april bespreekt. De nota is een vervolg op de islamnota, die de synode in november 2010 aanvaardde, schrijft het Friesch Dagblad.

Wat betreft de vraag of christenen en moslims in dezelfde God geloven, stelt de nieuwe nota: er is "in de christelijke en de islamitische traditie één God, de God die Abraham heeft geroepen om Hem alleen te dienen en alle afgoden achter zich te laten. Belangrijker is echter de vraag: wie is de God die wij belijden?" Deze vraag is breder en speelt ook een rol in interne kerkelijke gesprekken.

Bij de synodebespreking van de eerste nota werden vooral vragen gesteld over gezamenlijk bidden van christenen en moslims bij interreligieuze ontmoetingen. De schrijvers van de vervolgnota stellen dat bidden in Jezus’ naam voor een moslim kan betekenen dat hij geen moslim meer is. Hij verbindt zich aan het geloof in Jezus Christus. De vervolgnota raadt mede daarom aan "in gezamenlijke bijeenkomsten van christenen en moslims (biddend) teksten te lezen die uit een van beide tradities afkomstig zijn, maar ook binnen de andere traditie kunnen worden herkend."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen