Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 april 2013 door Redactie

"Predikant staat vaak boven de goegemeente"

In reformatorische kringen is het gebruikelijk dat je pas gaat preken wanneer je daar duidelijk een roeping van God voor hebt ontvangen. In evangelische kringen is dat minder het geval. Willem Ouweneel vertelt hierover in onderstaande video: "In evangelische hoek heeft men wel degelijk weet van een roeping om te preken. Alleen zal men daar veel meer de nadruk leggen op het feit dat alle gelovigen een roeping hebben om het Woord van de Heer door te geven met de gaven en talenten die zij hebben." Hij voeg toe: "De manier om dat vanaf de kansel te doen, is niet hoger of belangrijker, of vereist geen hogere roeping dan dat je dat thuis, op je werk, op straat of op school doet." Volgens hem is preken net zo'n belangrijke taak als koffie inschenken of kinderwerk doen. 

Er is een groot verschil in ambtsopvatting tussen reformatorischen en evangelischen. "In evangelische kringen kennen we niet zozeer een voorganger die zo ver verheven is boven de goegemeente. Vaak is er een meervoudig leiderschap en zijn er meerdere mensen die bekwaam zijn om het het Woord door te geven. Dat is ook de situatie die je vindt in 1 Kor 14: gelovigen zijn bij elkaar en ze hebben allemaal wat, een psalm, een onderwijzing, een profetisch woord. In de kerkgeschiedenis is het echter zo gegaan dat degene die mocht preken steeds meer boven de gemeente kwam te staan en daardoor - door die afstand - moest die persoon opeens wel een heel speciale roeping hebben, een speciale opleiding en bevestiging." 

"Veel meer mensen zijn gekwalificeerd in een gemeente om het Woord door te geven dan de enkeling die gewoonlijk daartoe geroepen is."


Bekijk alles wat theoloog Willem Ouweneel hierover zegt in onderstaande video. 


Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen