Nieuws

29 maart 2013 door Rik Bokelman

Jan Zijlstra stapt naar rechter na nieuwe breuk

Er is opnieuw een breuk in de gemeente van de Levensstroom in Leiderdorp, waar de bekende evangelist Jan Zijlstra al jarenlang genezingsdiensten houdt. Zijlstra stapt naar de rechter om een geschil binnen het bestuur op te lossen. Dat is inmiddels verdeeld in twee kampen: Jan Zijlstra met zijn zoon Richard Zijlstra aan de ene kant en aan de andere kant de bestuursleden Hendriks, Hewitt en Thomas. Deze laatste groep eiste in een vergadering het vertrek van Zijlstra en respecteerden op die wijze volgens Zijlstra zijn 'overzienerschap' niet. De evangelist weigerde op te stappen, terwijl dit juridisch wel zou moeten omdat er sprake is van een meerderheid van stemmen. Dit moet via de rechter lopen. Zijlstra wil niet vertrekken omdat dit hem volledig zou loskoppelen van 'zijn' Levensstroom. 

Het is niet de eerste keer dat er een breuk is binnen de gemeente van Jan Zijlstra. In 2011 trad Jan Zijlstra af als voorganger van de gemeente omdat hij zich meer op zijn genezingsbediening wilde gaan richten. Arno van der Knaap werd toen voorganger, en Jan Zijlstra bleef eindverantwoordelijk. Omdat het principe van twee kapiteins op één schip niet werkte en er onenigheid kwam over de mate waarin Jan Zijlstra meer ruimte zou moeten krijgen voor genezingsdiensten in het gebouw, moest Arno vertrekken. Hij startte een nieuwe gemeente op samen met zo'n 200 andere gemeenteleden. 

Na de breuk met zijn voormalige vriend Arno stelde Jan Zijlstra een nieuw voorgangersechtpaar aan: Rolph en Hyona Hendriks. Zij zouden de gemeente gaan leiden terwijl Jan Zijlstra eindverantwoordelijk zou blijven. Rolph wil inmiddels niet langer opereren onder de leiding van Zijlstra - zoals eerder bij Arno van der Knaap gebeurde - maar koos er niet voor om weg te gaan, maar het aftreden van Zijlstra te eisen. Dit werd mogelijk met een meerderheid van het bestuur. Een belangrijke factor die hierin meespeelt is de nijpende financiële situatie bij de Levensstroom. 

Sinds de eerdere splitsing en het aanhouden van de economische crisis kreeg de Levensstroom veel minder inkomsten. Onder andere omdat er veel personeel werkt voor de gemeente en er een enorme hoge hypotheek rust op het miljoenengebouw van de kerk. Mediator Jan Sjoerd Pasterkamp: "Op het geheel moest bezuinigd worden. Er is een goed plan voorgelegd aan de bank, en de bank heeft dat geaccepteerd. Meneer Hendrikse wilde hierin niet meewerken." Daarbij komt dat Hendriks zijn voorgangerschap leidde tot minder bezoekers van de kerk en dus minder inkomsten. "De een na de ander liep weg sinds zijn voorgangerschap," vertelt Jan Zijlstra hierover. Er komen nog maar 150 mensen tijdens de zondagse samenkomst vanwege 'slechte' prediking. Eerder, na de eerste breuk, waren het er 400.

Pasterkamp: "In de hele situatie spelen twee dingen mee. Toen Hendrikse aan werd gesteld, was het duidelijk dat Jan Zijlstra eindverantwoordelijk is, al heeft iedereen een bepaalde mate van vrijheid. Dat heeft Rolph Hendriks even gehonoreerd en daarna van zich afgeworpen waarna hij eiste, met een meerderheid in het bestuur, dat Jan Zijlstra alle verantwoordelijkheid af zou leggen. Als ik zou weten waarom zou ik dat vertellen, maar ik weet het niet." Bronnen hebben CIP.nl laten weten dat het karakter van Zijlstra hierin wel een rol speelt. Pasterkamp: "Als een meerderheid van het bestuur zegt dat Jan Zijlstra op moet stappen dan moet hij eigenlijk wel opstappen. Maar dat betekent wel het einde van de Levensstroom, van de bediening van Jan Zijlstra, de tv-programma's, de genezingsdiensten. Daarom vecht Jan Zijlstra dit aan bij de rechter."

Wanneer Jan Zijlstra van de rechter moet vertrekken, dan betekent dat tegelijkertijd dat de Levensstroom als gemeente hoogstwaarschijnlijk failliet gaat, omdat de bediening van de gebedsgenezer meer geld opbrengt dan de gemeente. Het zou zo'n 60% van de inkomsten genereren. Pasterkamp: "Zonder die bediening kan de kleine gemeente onmogelijk de Levensstroom financieren. Men moet dan uit het gebouw. Dat is zo goed als zeker." 

De diensten in de Levensstroom gaan voorlopig door. Mediator Pasterkamp: "Ik vind het diep verdrietig. We hebben alle vorm van mediation geprobeerd." Jan Zijlstra reageert tegenover CIP.nl: "Als ik weg moet, begin ik ergens anders." 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher