Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 maart 2013 door Redactie

"Ik zag door zoutzuur mismaakte vrouwen"

“In Pakistan zag ik vrouwen die lichamelijk mismaakt waren door toedoen van zoutzuur. Ze zijn blind en hun gezicht is mismaakt. Puur en alleen omdat ze christen zijn,” vertelt Peter Bronsveld, directeur van christelijke mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign.  “Voor ons zijn zulke verminkingen beelden op tv, maar het kwartje valt pas als je zelf ziet dat het om echte mensen gaat.” CIP.nl sprak met Bronsveld over zijn drijfveren binnen zijn werkzaamheden voor het Jubilee Campaign. De organisatie zet zich in voor vervolgde christenen in de politieke arena. 

Bronsveld wil zich graag inzetten voor vervolgde christenen, omdat hij persoonlijk is geraakt door het leed van veel christenen. “Van die inzet word ik niet rijk en het kost me handenvol tijd. Maar als je met Joel Voordewind (CU) naar Pakistan bent geweest en de slachtoffers van christenvervolging ziet, dan doet dat toch wel iets met je. Niet te beschrijven wat er dan door je heen gaat. Het leed van vervolgde christenen geeft zo’n blijvende indruk dat ik mijn leven echt wel anders ben gaan inrichten.  Werken voor christelijke organisaties is anders dan echt naar die landen in de frontlinie gaan. Je raakt erin betrokken en je raakt er niet meer uit. Net als een virus, zeg maar,” laat Bronsveld weten.

De aanpak van Jubilee Campaign tegen vervolging ligt niet in het sturen van Bijbels of voedselpakketten, maar in de confrontatie aangaan met regeringsleiders. Volgens het Jubilee Campaign hebben zij vaak de sleutel in handen tot het oplossen van problemen. Het Jubilee Campaign is de enige organisatie in Nederland die zich op politiek en juridisch gebied in wil zetten voor vervolgde christenen. Ze willen christenvervolging bestrijden door het gesprek aan te gaan met regeringsleiders, academici en kerkelijk leiders. Hierdoor onderscheiden ze zich van andere organisaties. 

Bronsveld zegt hierover: “Wij willen ons in tegenstelling tot andere christelijke organisaties vooral op politiek gebied inzetten voor deze mensen. Het Jubilee Campaign wordt in Nederland gesteund door politieke partijen als de ChristenUnie en de SGP. Als er een dossier is, dan is er voldoende mankracht bij deze partijen. “Het belangrijkste wat we in Nederland doen, is het faciliteren van organisaties en van politici met juridische dienstverlening. Want wil je iets politiek kunnen aankaarten, dan heb je een betrouwbaar dossier nodig, dat ook juridisch is gestaafd. Ook praten we met advocaten en wijzen we zaken toe aan politieke partijen,” aldus Bronsveld. Dit leidt vaak tot gesprekken met belangrijke regeringsleiders in landen als Pakistan of Iran. "Dit leidt vaak tot een oplossing, of een verbetering van bijvoorbeeld een groep christenen die onder druk staat, denk aan christenen in Nigeria. Door iets bij de VN aan te kaarten, zoals we hebben gedaan, worden landen gedwongen zich te verantwoorden over wat er gebeurt met christenen."  

Diplomatieke middelen mogen christenen niet onderschatten, stelt Peter Bronsveld. Ze spelen een belangrijke rol in een strijd tegen christenvervolging. Het heeft onder andere tot de vrijlating van de Iraanse voorganger Youcef Nadarkhani geleid. Om die reden is Peter maar wat blij met politici, die zich in de Tweede Kamer, het Europese Parlement of de Verenigde Naties inzetten voor christenvervolging. 

Natuurlijk bestaan er al veel organisaties die zich inzetten voor vervolgde christenen. Maar volgens Bronsveld is er een groot verschil. “Open Doors en SDOK staan dichter bij de christenen. Geweldig werk wat ze doen! Maar je kunt je ook voorstellen dat als jij bij de VN een verhaal houdt van Open Doors dat je dan de grens niet meer over komt om Bijbels te brengen. Politiek bedrijven is juist het tegenovergestelde, maar minstens net zo belangrijk. Het is soms alleen wel moeilijk om christenen duidelijk te maken hoe belangrijk het is om juist in politiek en via regeringsleiders je in te zetten voor christenvervolging." Hij voegt toe: "Toch doe ik dit echt met passie, omdat ik weet wat voor verschil het kan maken."  


Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen