Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 maart 2013 door Jeffrey Schipper

"Liever zelf bespot dan Jezus laten bespotten"

De christelijke partijen ChristenUnie en SGP balen als een stekker. Het verbod op godslastering gaat geschrapt worden. "God moet uit het wetboek verdwijnen," reageert SGP-leider Kees van der Staaij tegenover de NOS. "Dat raakt ons in het hart, want wij geloven dat die God het belangrijkste in het leven is." ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers gaf aan dat hij liever zelf door satire belachelijk wordt gemaakt dan dat Jezus door satire wordt bespot.

In de Tweede Kamer is er een meerderheid voor het schrappen van het verbod op godslastering, omdat regeringspartijen VVD en PvdA tegenstander van de wet zijn. VVD-Kamerlid Joost Taverne omschrijft de wetsbepaling als "overbodig en ouderwets". Volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam houdt vrijheid van meningsuiting ook in dat mensen zich wel eens gekrenkt kunnen voelen, maar dit betekent niet dat daarom religieuze groepen speciaal beschermd hoeven te worden. "Beschaving dwing je niet af met wetten," voegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp toe.

Maatwerk
Segers omschrijft de seculiere gevoelens binnen de Kamer. "Religie moet achter de voordeur en lijkt minder mee te tellen," zegt de christenpoliticus. "We moeten afstand nemen van het christelijke verleden en religie is slechts een mening. Maar daarmee ontken je een werkelijkheid van heel veel mensen in dit land. Die wet zegt eigenlijk: godslastering is voor sommige mensen zo kwetsend, dat hiermee wordt geprobeerd dat te ontzien." Op de vraag of er niet voldoende andere wetten zijn om beledigende dingen aan te pakken, antwoordt Segers: "Dat is maatwerk. Dit gaat niet om godslastering, maar om gevoelens van religieuze mensen."

De ChristenUnie en de SGP waarschuwen de coalitiepartijen om geen ramkoers te volgen als het om principiële zaken gaat. Van der Staaij: "Als constructieve krachten worden gezocht bij de oppositie, zijn wij daarvoor beschikbaar. Maar als je rekent op de inbreng van partijen als de SGP, let erop dat je dan niet op voor ons gevoelige zaken op scherp zet." De ChristenUnie nam onlangs nog deel aan het 'woonakkoord'. "Dat is een zwaar besluit geweest," zegt Segers. "Maar als er afstand genomen moet worden van een christelijk verleden, worden wij niet enthousiast gemaakt om aan een volgend akkoord mee te doen."

Bekijk hieronder het videofragment van de NOS:Lees hier tweets over deze zaak:


Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen