Nieuws

22 februari 2013 door Rik Bokelman

"Onderschat de kracht van een compliment niet"

“Onderzoek wijst uit dat wanneer je mensen vraagt wat hun motiveert om hun werk te doen, ze erkenning voor hun werk belangrijker vinden dan een goed salaris.” Dat vertelt Henk Jan Kamsteeg. Hij schreef het boek ‘de kracht van het compliment’. Het compliment is volgens hem ontzettend belangrijk. Of je nou christen bent of niet. “Ik kreeg bij een werkgever met kerst een cadeaubon van vijftig euro. Maar wat ik ook kreeg was een gekopieerde brief van een klant die mijn baas had laten weten hoe blij hij met mijn inspanningen was. Met die brief was ik eigenlijk blijer dan de cadeaubon. Het raakte mij meer.” 

Het krijgen van complimenten is zo waardevol dat uit een ander onderzoek blijkt dat mensen liever een compliment hebben dan goede seks. “Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.” Die waarde hebben veel mensen niet door. “Terwijl je juist door iemand een compliment te geven iemand echt gelukkig kan maken die dag. Je geeft iemand het gevoel dat die persoon er toe doet. Wij vinden het als mensen vaak moeilijk complimenten te geven of om die over te brengen. We zijn ons er vaak ook niet van bewust hoe belangrijk dat is in onze kerk, bedrijf of in ons gezin. Dat blijkt ook wanneer je mensen naar hun baas vraagt. Als ik mensen vraag: ‘Wanneer zie je je leidinggevende?’ Dan antwoorden mensen vaak: ‘Ja, als het fout gaat.’ Dat is jammer. Ik denk dat het gezond dat er tegen elke berisping 4 of 5 complimenten te geven. Niet uit routine, maar uit je hart. Het moet oprecht zijn.”

Ook binnen kerken moeten er complimenten blijven klinken. “Hoe vaak hebben we wel geen kritiek op de zangdienst of de preek?” vraagt Henk Jan zich hardop af. “Terwijl het heel makkelijk is om iemand na de dienst te bedanken voor zijn of haar inzet. Bij ons in de kerk maken dames na de dienst de toiletten schoon. Het is dan voor mij een kleine moeite om als ik daar met mijn dochter sta even iemand te bedanken. Wat ook zo mooi is dat wanneer je een compliment geeft, je gelijk ziet dat het mensen raakt. Het bemoedigt hen.” Het is echter ook belangrijk om te leren hoe je mensen complimenteert. “Want niet iedereen ervaart je compliment als zodanig. Ik zal een voorbeeld geven. Wanneer je iemand complimenteert met fysieke gebaren, terwijl iemand liever een cadeautje wil, dan komt op dat moment je compliment niet over. Een compliment komt dus niet altijd over. Je kunt dat wel leren over te brengen."  

Ook Paulus gaf complimenten aan de mensen om hem heen. “Hij gaf veel complimenten en vertelde dat hij van mensen hield. En natuurlijk berispte hij ook mensen. Dat was ook nodig. Maar bij uitstek was hij iemand die het in Christus zijn benadrukte.” En dat ‘in Christus’ zijn is volgens Kamsteeg het grote compliment van God. “De Bijbel staat vol met complimenten van God naar ons toe. Want in Christus zijn wij geliefd, meer dan overwinnaars. In Christus geeft God ons voortdurend erkenning. Als christen blijf je complimenten van andere christenen wel nodig hebben, maar je bent er niet meer van afhankelijk. Want het grootste compliment heb je in Christus ontvangen."

"Vroeger was ik zelf onzeker. Tot ik ontdekte wie ik in Christus ben. Dat heeft mij echt veranderd. Het heeft mij ook laten zien hoe belangrijk complimenten zijn." 

Het boek ‘De kracht van het compliment’ is hier te bestellen. Het is geen specifiek christelijk boek.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher