Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 februari 2013 door Redactie

"Cultuur van studeren staat onder druk"

Christenen dienen God lief te hebben met hun verstand. "Dat is zo belangrijk omdat je je verstand niet hebt gekregen om het niet te gebruiken. Het is belangrijk om te weten wat je gelooft. En waarom. Dan sta je stevig in je schoenen." Dat zegt Dr. G. van den Brink in onderstaande video. Hij schreef samen met dr. C. van der Kooi een nieuwe christelijke dogmatiek. Het boek is een enorm succes. 

Volgens Van den Brink staat de cultuur van denken en studeren in de kerk onder druk. "In het algemeen ben ik niet zo optimistisch. Ik denk ook aan ambtsdragers. Daar mag je toch van verwachten dat ze redelijk op de hoogte zijn van wat er zoal speelt in de kerkelijke wereld. En mijn indruk is dat dat minder wordt. Hoe dat komt, is moeilijk te zeggen. We leven toch in een snellere wereld." 

"Ik ben niet een verdediger van de kennis omwille van de kennis. Ik zeg niet: je moet  zo veel mogelijk weten. Want het gaat in het geloof niet om alleen kennis. Het is altijd ingebed in een levende relatie met God, de gemeente en andere mensen. Dus als je zegt: kennis moet niet verabsoluteren, dan vindt iemand zijn gelijk aan mijn zijde. Maar ik denk toch dat het van belang is wat wel en niet christelijk mag heten. Dat is een soort kennis waarvan ik denk: die zouden meer mensen moeten hebben die bezig zijn met de wereld van kerk en geloof. Gebeurt dat niet, dan krijg je het risico dat mensen zichzelf snel gaan herhalen, mensen hun stokpaardjes gaan berijden. Je bent dan niet fris, je blijft niet goed bij. Je kunt dan ook makkelijk open  staan voor vervaging van het geloof." 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen