Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 februari 2013 door Redactie

T.L. Osborn overleden

Afgelopen donderdag, 14 februari, overleed evangelist T. L. Osborn op 89 jarige leeftijd. Tommy Lee Osborn werd in ons land bekend door zijn indrukwekkende evangelisatie-campagne op het Malieveld in Den Haag en het Bodenterrein in Groningen gedurende de maand augustus 1958.

Hoewel ik beide campagnes van begin tot eind meemaakte, was in het bijzonder die op het Malieveld van onuitwisbare betekenis voor Nederland. Al de eerste samenkomst werd door ongeveer 10.000 mensen bijgewoond, al tonen die tienduizend op een groot terrein niet zo veel. Wat echter gebeurde, schokte geheel het land. In enkele dagen tijd groeide de belangstelling enorm: speciale treinen werden ingelegd om de grote massa mensen te vervoeren. Elk van de laatste drie samenkomsten werden bijgewoond, volgens de laagste schattingen van de politie, door meer dan 100.000 mensen, die uren in de openlucht stonden te luisteren naar deze Amerikaanse prediker.

Duizenden namen een beslissing om Christus aan te nemen en honderden mensen werden genezen van allerlei ziekten en kwalen. We zagen vanaf de eerste avond mensen hun eigen invalidewagen naar huis duwen in plaats van er in te zitten. Met eigen ogen zag ik hoe Rode Kruis ambulances mensen niet náár het ziekenhuis brachten , maar vanuit het ziekenhuis naar het Malieveld vervoerden. Het leek of Bijbelse dagen waren teruggekeerd!

Hoewel ik de Heer al kende en in een heel gezegend gezin werd grootgebracht, gebeurde er iets wat moeilijk te verwoorden is. Ik heb het wel eens zó gezegd: Christus kende ik als mijn verlosser, maar die dag kwam Christus uit de bijbel wandelen in het ‘hier en nu’ van het Malieveld in Den Haag. Een jaar daarna was ik met mijn verloofde, Marijke, een theologische opleiding aan het volgen in Engeland en begon onze bediening, die tot op vandaag doorgaat.

T. L. Osborn was reeds bekend in Indonesië waar hij op Java zeer grote samenkomsten had. Zijn bediening begon toen hij als jongeman, samen met zijn vrouw Daisy, als zendeling naar India ging. Het werd een volslagen mislukking. Ziek, arm en uitgeput, kwamen ze terug met de boot naar New York. Tommy zei toen tegen Daisy: zie je dat vrijheidsbeeld? Kijk maar goed, want haar zullen we nooit meer zien. Hij nam zich voor nooit meer in actie te komen voor de Heer.

Het liep anders. Via een samenkomst van William Branham, waar zijn vrouw hem als het ware naar toe sleepte, werd alles anders: hij zag wonderen en tekenen tijdens de prediking. Spoedig daarna had hij zijn eerste tentcampagne, waarin vooral zeer veel doofstommen werden genezen. De gevolgen waren groot. Zijn reizen over de wereld begonnen en in vele landen van Afrika zijn er nog duizenden mensen, die kunnen getuigen van grootse campagnes en wonderen van genezing.

Zijn campagne onder de Franse zigeuners, vlak voor zijn komst naar Nederland, was een indrukwekkend succes. Een uitnodiging om naar ons land te komen werd werkelijkheid in 1958. Duizenden kerkmensen, die geen geloofszekerheid kenden, zagen daar de dag van wedergeboorte en vele onkerkelijke mensen kwamen tot geloof. De Nederlandse campagne werd verfilmd onder de titel: “Holland Wonder” en toonde een serie genezingen en de massale toeloop in ons westers landje.

Zijn campagne in India moet voor hem veel betekend hebben. Er werd een film van gemaakt met de titel “Athens of India”. De samenkomsten die door honderdduizenden werden bijgewoond was zijn antwoord op het vroegere falen. Zijn invloed op geestelijke ontwikkelingen zijn wereldwijd erkend. De dienstknecht is nu “Thuis” bij zijn Heiland en Heer. Wij danken God voor alles wat door hem tot ons kwam.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen