Syrië zonder christenen dreigt: massale uittocht

12-02-2013 door Jeffrey Schipper
"We zijn getuige van weer een Arabisch land dat haar christelijke bevolking verliest. Christenen ontvluchten Syrië massaal voor bedreigingen, ontvoeringen, verkrachtingen en moorden. Er vindt een etnische en religieuze zuivering plaats. Binnenkort spreken we van een Syrië zonder christenen," schrijft diaken Emanuel Youkhana van de Assyrische Kerk, naar aanleiding van christenen die het oorlogsland verlaten.

Het valt op dat officiële media nauwelijks berichten over de uittocht van Syrische christenen. Volgens patriarch Gregorios III van Antiochië zouden er onlangs twintig Syrische kerken zijn vernietigd en zo'n "honderd kinderen van ons" zijn gedood. Volgens hem hebben christenen in Arabische landen te maken met "extreme vervolging". Een vrouw uit de Syrische plaats Hassake vertelt tegenover The Christian Post: "Onze enige misdaad is dat we christenen zijn". Dit zegt ze nadat haar man en zoon door islamisten door hun hoofd zijn geschoten.

Veel vluchtelingen zijn bang voor deze islamisten. Wanneer jihadstrijders of rebellen zich vertonen in een stad, zou de christelijke bevolking worden verjaagd. "Het zogenaamde Syrische Leger of de rebellen zuiveren steden van de christenen. Binnenkort zal er in het hele land geen enkele christen meer te vinden zijn," zegt een andere vluchteling. Er zijn geen cijfers bekend van het aantal christenen dat is gevlucht of dagelijks het land verlaten. Diaken Youkhana: "De wereld moet haar ogen openen voor hun benarde situatie."

Lees ook "Bidden voor onszelf gemakkelijker dan voor Syrië".

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Syrië zonder christenen dreigt: massale uittocht
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!