Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 februari 2013 door Jeffrey Schipper

Kinderen: "Voor hen is het koninkrijk van God"

"Jezus was een 'kindervriend'. Hij was toegankelijk en ontvankelijk. Zo mag ook mijn zoon Jens altijd bij mij komen. Ik zou het erg vinden als er mensen zouden zijn die dat verhinderen," zegt Koert Koster, die hiermee indirect verwijst naar Matteüs 19:14, 'Laat de kinderen ongemoeid, belet ze niet bij mij te komen, want het koninkrijk van de hemel behoort toe aan wie is zoals zij'. CIP.nl sprak met Koster naar aanleiding van zijn dichtbundel 'Wondermooi mensje, gedichten rond een geboorte'.

Tijdens de zwangerschap van zijn vrouw Marleen had Koster sterk de behoefte om zijn ervaringen en gevoelens op papier te zetten. "De diepe emoties die samengaan met zo’n heftig gebeuren als een zwangerschap en geboorte moest ik een plaats geven." Koster maakt duidelijk dat hij eerder een dichtbundel rondom rouw en rouwverwerking maakte naar aanleiding van het sterven van zijn moeder (oktober 2012). "Tegelijkertijd besefte ik dat de dood zelfs in de vorm van een op zich positieve 'rouwbundel', niet het laatste woord mocht hebben. Het was zogezegd niet 'af'. Ik wilde een evenwicht creëren door een 'geboortebundel' voor mijn zoon Jens uit te geven. Want het leven gaat door en mag gevierd worden. En juist in mijn christen-zijn heeft het (eeuwig) leven het laatste woord."

Kun je door de geboorte van zoon Jens je beter inleven in de pijn die God de Vader heeft gehad door het opofferen van Zijn Zoon Jezus?

"Ja, tot op zekere hoogte," antwoordt Koster. "Bij benadering. Ik besef dat de dood van Jezus in het teken staat van onze verlossing en bevrijding. Ook besef ik dat Jezus' offer een beslissing en daad was van de Vader en de Zoon sámen. De insteek is nogal verschillend. Als ik mijn zoon zou verliezen, dan zou dat mijn hart breken en ik zou er geen 'heil' in zien. En ik hoop dat hij nooit voor de keus zou komen te staan om in een echte 'heldenrol' zijn leven te geven voor een ander in nood."

Heb je een voorbeeld van een bijzondere ervaring en een levensles die je opdeed als vader?

"Ja, dat heb ik. Toen mijn zoon geopereerd moest worden aan een plekje op zijn voorhoofd (een zgn. pyogeneen granuloom) werd ik om 07.00 uur verwacht in een ziekenhuis in Amersfoort. Verkleed als OK-assistent mocht ik mee naar de operatiekamer. Daar mocht ik Jens op de operatietafel leggen. Het diepe gevoel overviel me dat ik hem 'overleverde' of 'uitleverde' in handen van mensen die ik niet kende, maar wel moest vertrouwen. Toen dacht ik: wat moet God de Vader gevoeld hebben toen Hij zijn Zoon overgaf? Ik heb naar aanleiding van die ervaring een gedicht geschreven (zie onder het artikel). Want bloed op zijn voorhoofd kon ik verdragen, maar mijn levenslustige dreumes van 8 maanden zien wegzakken in een narcose, nee…"

De Heere Jezus hechtte veel waarde aan kinderen: 'Laat de kinderen tot Mij komen'. Kun je aan de hand van je vaderschap omschrijven waarom Jezus kinderen op die wijze benaderde?

"Deze gebeurtenis heb ik vaak gebruikt wanneer ik mijn 'bekeringsverhaal' vertelde tijdens de Woordverkondiging. Jezus was een 'kindervriend'. Hij was toegankelijk en ontvankelijk. Jens mag altijd bij mij komen. De toegang is vrij. Hij mag bij me op schoot komen zitten. Ik zou het erg vinden als er mensen zouden zijn die dat verhinderen. Ik zou verontwaardigd zijn wanneer dat toch zou gebeuren. Ik kan me goed herkennen in de opstelling van de Heere Jezus. Kinderen zijn ontvankelijk voor de liefde van hun vader. Ze zijn bereid de boodschap, in welk opzicht ook, aan te nemen. Voor hen is het Koninkrijk van God."

Is de relatie tussen een willekeurig mens en God te vergelijken met de vader-zoon relatie tussen een aardse vader en zijn zoon?

"Ja en nee. Ja, in zoverre dat mensen schepselen en beelddragers van God zijn en daardoor iets weerspiegelen van hun Schepper. Er is een band en relatie, of mensen het nou willen of niet. Nee, voor zover de mens in kwestie zonder God leeft en het leven uit God mist. De mens moet opnieuw geboren worden om een relatie te hebben met God als zijn Vader," aldus Koster.

Gedicht: Zoonlief

Ik leg je daar neer op de operatietafel
Omringd door vriendelijke artsen
Toch heb ik het gevoel dat ik je uitlever
Overlever aan mensen die ik niet ken
Aan wie ik jou toevertrouw voor een moment
Durf ik het aan en wen
Maar ook weer niet, mijn vent

Ik kan het verdragen dat jij bloed
Op je voorhoofd hebt
Maar jouw traantjes, nee, die doen mij geen goed
Tekenen van jouw gevoelens,  klein mensje
Jouw emoties raken me en ik wens je
Alle liefs van de wereld toe

Artsen vertellen verhalen
Van flauwvallende vaders
Van open wonden met veel bloed
Kapotte aders
Maar dat was niet mijn probleem
Want liters bloed kan ik verwerken
Maar jou weg zien zinken in een narcose
Jij levendig, spartelend, vrolijk jongetje
Nee, dat kan ik niet verteren
Daar went ik mijn hoofd vanaf
Huilen zal ik alle keren


Bezoek hier de website van Koert Koster.

CIP.nl sprak Koster eerder over rouwverwerking: "Ik bekijk dood in perspectief Jezus' opstanding".

Bent u al vriend van CIP? Meld u nu aan!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen