Nieuws

31 januari 2013 door Jeffrey Schipper

Christenpesten: "We moeten niet zo klagen"

"Christenen zouden zich mijns inziens meer bewust moeten zijn dat het 'spelbord' voor de kerk, binnen de maatschappij, flink veranderd is. De 'spelregels' veranderen dan ook mee," zegt gemeentepredikant Lennart Aangeenbrug (foto) desgevraagd over 'christenpesten'. Eerder dit jaar liet de SGP weten het 'christenpesten' van de seculiere meerderheid meer dan zat te zijn. CIP.nl sprak hierover met verschillende christenen.

Ook ds. Mirjam Kollenstaart-Muis is opgevallen dat er de laatste tijd veel wordt gesproken over 'christenpesten'. Zij vindt het gebruikmaken van de term 'christenpesten' kleinzielig. "We hebben het hier over volwassen mensen die maatregelen willen nemen vanwege hun overtuiging die op de één of andere manier botst met de christelijke overtuiging. Wanneer mensen gepest worden, dan wordt een persoon geraakt. In de gevallen die als 'christenpesterij' bestempeld worden, gaat het niet zozeer om een individu, maar gaat het om zijn of haar overtuiging. Als er al iemand geraakt wordt, dan is het God zelf. Dan is het geen 'christenpesten', maar 'Christuspesten'."

Tegendeel bewijzen
Mark Eikema bracht vorig jaar als christen zijn stem uit op de VVD. Ook hij ziet geen enkele reden om te klagen. "Evenals de andere 'zielige' groepen (Marokkanen, Joden, moslims...) vind ik dat 'we' niet zo moeten klagen. We geloven nu eenmaal iets waar de wereld niks mee heeft. Dat weten we en dat moeten we zelfs koesteren. Erger dan achtergesteld worden is onverschilligheid. Marokkanen veroorzaken overlast, Joden zijn gierig, moslims agressief en christenen zijn kindermisbruikende, kortzichtige klootzakken. Klaar. Aan ons om het tegendeel te bewijzen. En zeker op politiek vlak moeten we niet moeilijk doen. Alsof het koninkrijk van God door de politiek moet worden gerealiseerd."

"'Christenpesten' is voor mij enerzijds het bewijs dat het eindelijk goed gaat met het christendom in Nederland," voegt Marja Verschoor toe. "Als we als christenen nooit tegenstand ervaren, doen we iets verkeerd. Dan gaan we op in de grote massa. Anderzijds zie ik ook wel in dat we tot nu toe een slechte vertegenwoordiging zijn geweest. We zijn onderling verdeeld en kunnen daardoor blijkbaar geen stevig front vormen. Dat moet veranderen, zo nodig onder druk." Predikant Aangeenbrug zou in plaats van klagen over 'christenpesten' veel liever het debat aangaan over het verschil van kaders. "Ik durf niet de stelling te verdedigen dat politieke partijen doelbewust 'christenpesten'. Partijen hebben een ander vertrekpunt, waardoor ze diametraal kunnen verschillen."

Kans op vervolging
In de Vluchtkerk in Amsterdam is Jasper Klapwijk actief om vluchtelingen te ondersteunen bij hun politieke actie voor een beter asielbeleid. Hij heeft wel hele andere dingen aan zijn hoofd dan zich druk maken over 'christenpesten'. "Als je een kleine minderheid bent, is het logisch dat je wat minder voorrechten krijgt." Wel onderstreept hij het belang om alert te zijn, in antwoord op een vraag over eventuele vervolging. "Ieder mens is in staat om minderheden te onderdrukken. Dat gebeurt overal. Maar niet alleen christenen worden vervolgd; ook moslims worden onderdrukt. Ik vind dat dit inzicht te vaak ontbreekt bij christenen in Nederland." "Waar kopten in Egypte een verdrukte minderheid vormen, zijn ze in Ethiopië een onderdrukkende minderheid. Open Doors zou er daarom ook verstandig aan doen om naast hun berichtgeving over christenvervolging op te roepen om te stoppen met vervolging van minderheden door christenen."

Ook volgens Marja Verschoor kan 'christenpesten' leiden tot christenvervolging. "Ik heb jaren in de de Verenigde Staten gewoond en daar heb ik de intolerantie voor alles wat christelijk is langzaamaan zien opkomen. Datzelfde gaat nu in Nederland gebeuren. Er komt een publieke aanklacht tegen alles waar christenen voor staan. Ik denk dat we hierop voorbereid moeten zijn. De kerk zal groeien, want naast de tegenstand zal ook de belangstelling voor het christendom toenemen. Wat dat betreft een goede ontwikkeling. Lauw christendom zal verdwijnen. Je hoort er echt bij of niet, die keuze is aan iedereen."

Hoe zou een christen zich moeten opstellen in discussies die sommigen ervaren als 'christenpesten'?

"Dat is een lastige, want niet alle christenen denken hetzelfde over morele onderwerpen," antwoordt Klapwijk. "Ik ben het bijvoorbeeld niet eens met het standpunt van de Rooms-Katholieke Kerk over het celibaat of het huwelijk. Dat maakt het al ingewikkeld." Hij wijst ook op de abortusdiscussie. "Ik ben voor abortus in beperkte vorm," zegt de protestant. "Maar ik ben niet van mening dat er nooit sprake kan zijn van abortus, zoals sommige christenen vinden. Het is moeilijk om daar het christelijk geloof op te plakken. Ik zeg: kijk naar ieder geval op zich en stel barmhartigheid centraal." Hij voegt toe dat christenen ook niet moeten doen of ze moreel superieur zouden zijn of weten hoe het moreel allemaal moet. "Christenen zouden dus ook niet in een hoekje moeten gaan zitten en beweren de gebeten hond te zijn."

Ds. Aangeenbrug: "In deze hele discussie focussen christenen zich op het eerste aspect van de wet (als regulering). Partijen die voor het afschaffen van bepaalde (christelijke) wetten zijn, redeneren vanuit het tweede aspect, van wat er gebeurt. Men behandelt het onderwerp echter van een verschillende insteek en praat zo langs elkaar heen." Hij vindt het ook belangrijk dat christenen naar zichzelf kijken. "Christenen zijn inderdaad niet altijd tolerant naar elkaar. Reacties op christelijke sites zijn vaak met een beroep op de Bijbel ronduit liefdeloos en veroordelend. Politiek hebben wij de Rooms-Katholieken bijvoorbeeld tot 1848 verboden nieuwe kerkgebouwen neer te zetten."

Dankbaarheid
Eikema vindt ook dat christenen het 'christenpesten' soms aan zichzelf te wijten hebben. "Als ex-atheïst weet ik nog goed hoe ik tegen 'ons' aankeek en ja, dat hebben we grotendeels aan onszelf te wijten. Daarbij staat al in de Bijbel dat de wereld niet al te positief op het Evangelie zal reageren. Dat is de aard van de boodschap." Volgens ds. Mirjam Kollenstaart-Muis is er ook voldoende reden om dankbaar te zijn. "Niet alle minderheden zijn ook automatisch slachtoffer. Dat christenen in de Nederlandse samenleving veel vrijheid en mogelijkheden hebben, is iets om dankbaar voor te zijn, maar ik beschouw het niet als iets vanzelfsprekends."

Foto: Michel de Koning

Bent u al vriend van CIP?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Wat christenen kunnen leren van Stephen Hawking

Natuurkundige Stephen Hawking is deze week overleden. Hij wordt de grootste wetenschapper na Einstein genoemd. Wat kunnen wij als christenen leren van hem, ook al was hij atheïst. En wat moeten we naast ons neerleggen? Wetenschapper Tom Zoutewelle geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht.  Bekijk het gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

ChristenUnie Utrecht vertelt modern Sint Maartenverhaal in campagnefilmpje

De ChristenUnie in Utrecht heeft deze week een ludiek campagnefilmpje gelanceerd. Daarin vertolkt lijsttrekker Maarten van Ooijen zijn naamgenoot Sint Maarten in het Utrecht van nu. Met de bekende rode cape van Sint Maarten rijdt hij op een wit paard door de stad, over de Oudegracht en in de fietsenstalling, om moderne ‘goede daden’ voor de stad te doen. Van Ooijen: “we hebben een modern St. Maarten verhaal gemaakt!”Sint Maarten is een bekende heilige uit de vroege middeleeuwen. De legerofficier deelde...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Is de kerk een plaats waar we alleen nog maar succes delen?

Radio-dj Stephan doorbrak onlangs een taboe: eerlijk zeggen dat je niet lekker in je vel zit. "Is het in de kerk niet hetzelfde? Proberen we ook daar netjes onze maskers op te zetten?," vraagt blogger Leenard Kanselaar zich af. "Is de kerk verworden tot een plaats waar we alleen nog maar succes delen? Of moet de kerk een plaats zijn waar we elkaar zien, toegeven dat het klote gaat, en dat dat er mag zijn. Een beerput zijn waarin we tegen elkaar zeggen: 'ik begrijp het niet, waar is God?'" Het fragment van radio-dj Stephan...

Een dankbare les in moeilijke tijden

Afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn leven: paniekaanvallen, verlies van mijn baan, verhuizing, slapeloosheid, verlies van mijn vader en ook mijn beste vriend, afgekeurd worden, en dan nu de diabetes. Daarnaast heb ik nog klachten waarvan de oorzaak nog niet gevonden is en waarvoor ik hoop een verwijzing te krijgen voor het ziekenhuis. Ik durf wel te zeggen dat de afgelopen 5 jaar erg zwaar zijn geweest. Deze week sprak ik iemand die het bijzonder vond hoe ik nog steeds in God geloofde na dit alles. Het was hem opgevallen dat ik mijn gelo...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Corlien Doodkorte in CIP Podcast over haar ziekte: "Ik schreeuwde het uit naar God"

Corlien Doodkorte was doodziek. Totdat ze wonderbaarlijk werd genezen en opstond uit een rolstoel. Ze heeft een diep en aangrijpend verhaal. Helemaal omdat ze niet alleen wonderbaarlijk werd genezen, maar nu weer ziek is. - Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher. Ze lag in bed, het was tegen elf uur. “Ik draaide me om om te gaan slapen. Toen kreeg ik enorme pijn op mijn borst. Ik transpireerde en spuugde. Ik zei: je moet een dokter bellen. Ik wist gelijk: er is ie...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...

"God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood"

Stephen Hawking was een wereldberoemde wetenschapper met een oneindig geloof in een logische verklaring voor alles. Dat schrijft Volkskrant columnist Bert Wagendorp naar aanleiding van zijn overlijden, vorige week. "God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood." "Niet God, niet het toeval, maar de logica zorgde ervoor dat hij gedurende zijn 76-jarige leven uitgroeide tot een beroemde natuurkundige." Stephen stelde de belangrijke vragen over wie wij zijn, waar wij zijn en waarom. "Oude vragen, die ooit van een antwoor...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...
Vakanties
Hier adverteren?

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Eline Rosenhart: "In iedere generatie staat een Jodenhater op"

“In Israël word ik voortdurend met de gevolgen van de Holocaust geconfronteerd. Die collectieve herinnering komt telkens weer naar boven.” Eline Rosenhart woont alweer zes jaar in de Israëlische stad Tel Aviv. Ze heeft een tweeluik geschreven over Hadassah. De ene Hadassah leeft ten tijde van het Perzische rijk en gaat een confrontatie aan met de koning, de ander is een jong meisje in Hamburg dat in 1938 vlucht naar Amsterdam. CIP.nl sprak met de auteur over haar roman ‘Ik zal verborgen zijn.’ Je s...

Syrische oorlog: in Damascus staan christenen doodsangsten uit

Het militair offensief dat op dit ogenblik in Syrië aan de gang is, treft niet alleen de inwoners van de regio Oost-Ghouta, maar ook die van het nabijgelegen Damascus. De raket- en mortierbeschietingen op de hoofdstad duren voort. Ook de christelijke wijk aan de oostelijke rand van de oude stad krijgt het zwaar te verduren, meldt Kerk in Nood.Pater Andrzej Halemba is de projectverantwoordelijke voor het Midden-Oosten van de pauselijke stichting en wereldwijde hulporganisatie Kerk in Nood. Hij vertelt: "De toestand is bijzonder ernstig. D...

CHE en HKU starten nieuwe minor Worshipleader

Muziek neemt een steeds prominentere plaats in de kerk. Om die reden starten de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in september 2018 met een nieuwe Kies-op-maat-minor: Worshipleader. De minor wordt aangeboden in Utrecht en zal geheel in het teken staan van muziek in relatie tot religie.Veel hbo-studenten volgen Kies-op-Maat-minoren in het kader van hun eigen hbo-opleiding en kunnen deze bij een andere onderwijsinstelling volgen. De minor Worshipleader is voor studenten van alle hogesc...
CIP+

Wanneer het tijd wordt om de uitgang van je kerk te zoeken

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er veel controle is en manipulatie? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: wees op je hoede voor manipulatie.  Manipulatie vindt overal plaats. In je werk, thuis, in je kerk. Er zijn altijd mensen die je een bepaalde kant op willen duwen. De vraag is wanneer dat uit de hand loopt. Johan: "Kijk eens naar je kerk en vraag jezelf af: 'Hoe ik me...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher