Nieuws

29 januari 2013 door Rik Bokelman

Gaat Willem-Alexander 'Zo waarlijk helpe mij God' zeggen?

De Nieuwe Kerk in Amsterdam is klaar voor de inhuldiging op 30 april. "Het hoort bij onze nationale functie", zei directeur Cathelijne Broers. "We moeten op redelijk korte termijn de kerk leeg kunnen maken". Dat meldt het ANP. Al eeuwenlang vindt de inhuldiging van het nieuwe staatshoofd plaats in De Nieuwe Kerk.

De eed die Willem-Alexander moet afleggen, luidt als volgt: "Ik zweer aan de volkeren van het Koninkrijk dat Ik het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven. Ik zweer dat Ik de onafhankelijkheid en het grondgebied van het Koninkrijk met al Mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat Ik de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de welvaart alle middelen zal aanwenden welke de wetten Mij ter beschikking stellen, zoals een goed en getrouw Koning schuldig is te doen. Zo waarlijk helpe Mij God almachtig".

In plaats van 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig' mag de nieuwe koning ook zeggen: "Dat beloof ik!" Het is dus nog niet zeker of Willem-Alexander de naam van God betrekt bij zijn inhuldiging.

Wil je drie boeken ontvangen? Meld je aan als vriend van CIP.nl!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher