Nieuws

23 januari 2013 door Jeffrey Schipper

'Kerk is te ziek om evangelie uit te dragen'

Door de crisis in eigen kring kan een kerk niet toekomen aan missionaire activiteiten, vindt Willem-Maarten Dekker. "Tegen een zieke zeg je toch ook niet: ga de Elfstedentocht rijden?," zei Dekker dinsdagavond tijdens het Andries Radio Symposium in Hilversum. Volgens hem is de kerk te ziek om aan de hand van activiteiten en strategieën het evangelie uit te dragen. "Begin eerst in het eigen gezin, bij je kinderen. Catechesatie geven is ook een missionaire activiteit."

Bovendien is Dekker van mening dat God de kerk afbreekt in Europa om ons een les te leren. Ilona Paauwe, één van de oprichters van de snelst groeiende kerk van Nederland (de DoorBrekers in Barneveld), kon zich daar niet in vinden. "We zien om ons heen dat God Zijn kerk aan het bouwen is. We kunnen niet anders dan het leven met Hem en Zijn genade uitdragen. We leven nu onder het nieuwe verbond. We mogen uitdelen van zijn genade." Ze spreekt over "nieuwe wijn in nieuwe zakken, zodat er gezonde en stabiele gemeenten ontstaan". Paauwe weigerde in te gaan op de vraag of traditionele gemeenten in dat geval niet gezond en stabiel zijn.

Eeuwigheidsdimensie verdwenen
De cynisch lachende Dekker komt ondanks het optimistische geluid van Paauwe niet in een 'hallelujah'-stemming. "We hebben ook ons verstand gekregen," reageert hij op het 'succesverhaal' van de DoorBrekers. "De eeuwigheidsdimensie is verdwenen. Het gaat alleen nog om het hier en nu. Daarom is er in de kerk nu aandacht voor 'eerlijke chocolade' en Amnesty International. Maar dat kunnen ze buiten de kerk veel beter." Hij wijst erop dat missionaire activiteiten het probleem van de kerk niet oplossen. "Dat los je ook niet op door het starten van nieuwe kerken." Tussen de regels door voegt Dekker toe dat de DoorBrekers vooral mensen uit andere kerken trekken. Paauwe ontkent: "Er komen mensen die meer dan 20 jaar geen kerk hebben bezocht en bij ons het leven met God ervaren."

Tiemen Zeldenrust benadrukte als directeur van Stichting Present dat buitenkerkelijke activiteiten een uiting zijn van het geloofsleven van een christen. "De inzet voor je naaste versterkt je geloof," zegt Zeldenrust, die ingaat op het negativisme van Dekker. "Die missionaire activiteiten laten zien wat het geloof voor jezelf betekent en hebben niet als doel om de samenleving om z'n kop te zetten. Ook hoef je door die activiteiten geen knieval te maken voor de (seculiere) samenleving." Wel is het volgens de directeur duidelijk dat missionaire bezigheden geen groter doel vormt dan kerk-zijn. "Het is geen doel op zichzelf."

Unieke situatie
Volgens Dekker kan een christen in Nederland zich niet vergelijken met de apostel Paulus of een geloofsgenoot in China. "Onze situatie is uniek. Het christendom is populair geweest en verdwijnt. Dat is een hele andere situatie dan 'Paulus' of 'China'." Dr. Wim van Vlastuin wil daarachter geen punt zetten, maar een komma. "We moeten ontzettend zuinig zijn op de kerk en we hoeven ons daarin niet te laten bepalen door de wereld. Jezus Christus heeft alle macht en daarom is waarmee wij bezig zijn, geen verloren zaak," aldus de theoloog. Vanuit die hoopvolle gedachte moedigt Van Vlastuin aan om vanuit geloof te leven.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify