Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 januari 2013 door Redactie

"Na 1000 getuigenissen geven word ik het niet beu"

Hij vertelde in ieder geval al "duizend keer" zijn levensverhaal; het verhaal van een keiharde vechtersbaas die opklom in de onderwereld, gigantisch veel geld verdiende en uiteindelijk Jezus begon te volgen. Het is zo’n bizar verhaal dat mensen eigenlijk niet anders kunnen dan het interessant vinden. Maar vindt hij het zelf nog wel zo interessant na meer dan 1000 spreekbeurten? “Nee, ik word het nooit beu,” vertelt Joop Gottmers. “Het is mijn passie. Ja, ik vertel wel over mijzelf, maar uiteindelijk kom ik altijd bij de Heere Jezus Christus uit. Het gaat om Hem. Al kwam er wel laatst een man naar me toe, die zei: ‘Wat een geweldig verhaal! Wel jammer dat het op het einde over Jezus ging.’”

Het levensverhaal van Joop is opgetekend in het boek Knock Out, dat inmiddels zijn tiende druk beleefde. Het kan inmiddels een ‘christelijke bestseller’ worden genoemd.  “Ik denk dat het voor mij nooit een verhaaltje of een riedeltje wordt. Ik geloof ook dat Jezus Christus mij helpt om het te blijven vertellen met passie. Als ik ooit merk dat mijn levensverhaal een riedeltje wordt, dan bid ik of God mij een andere missie geeft.” Hij voegt toe:  “Waar ik ook kom: in afkickcentra, kerken, scholen of gevangenissen, ik verkondig het Evangelie altijd via mijn levensverhaal. Ik wil mensen de goede kant op bewegen.”

Gevangenis
Een van de talenten die Joop heeft, is het bereiken van mensen aan de onderkant van de samenleving. Omdat hij een vechtersbaas en crimineel is geweest, weet hij redelijk gemakkelijk aansluiting te vinden met andere criminelen of vechtersbazen. Joop: “Weet je, laatst sprak ik voor een hele gevangenis en gaf ik er een kickboks-clinic. Ik kwam in een cel waar een jongen een poster had opgehangen van Willem Holleeder. Dat prikkelde mij echt enorm. Want gevangenen willen helemaal niet leven als crimineel! Ze willen rust, een baan, een gezin. Al laten ze dat vaak niet zien. Ik probeer tijdens zo’n bezoek mensen uit te dagen om hun tijd in de bajes niet alleen te zien als een straf, maar als een proeftijd, een kruispunt in hun leven. Ik wil ze laten zien dat ze nog een heel leven voor zich hebben en dat ze de consequenties van hun daden moeten dragen. En dat is moeilijk, geloof me. Want als je als crimineel je leven wilt beteren, heb je toch het stempel van ‘crimineel’. Ik mocht bijvoorbeeld zelf – terwijl ik al lang christen was – mijn dochter pas na acht jaar weer zien.  Dat was enorm frustrerend. Het maakt je leven alleen maar moeilijker. Helaas is het zo dat wanneer je ellende zaait - zonden, je later die ellende nog moet oogsten. Dat vertel ik dan in zo’n gevangenis en roep de hen op iets moois van hun leven te maken. Dat kan niet zonder Jezus.”

Zorgen om jongeren
Of hij nou een prostituee ontmoet (lees hier het verhaal van Eva), iemand die net vrij is of een kerk bezoekt: Joop Gottmers is altijd op pad. “Ik probeer met iedere stap die ik buiten zet tot eer en glorie van Jezus te leven. Ik ontmoet ook heel veel jongeren, omdat ik veel op scholen kom en bij jeugddiensten.” Hij maakt zich zorgen over die jongeren. Alcohol, seksualiteit en de digitalisering, zijn volgens hem “wapens van de satan” om mensen ervan te weerhouden niet voor Jezus te kiezen. “Kijk naar het alcoholgebruik van jongeren. Door regelmatig alcohol te drinken, wordt het gedeelte van je hersenen aangetast of beschadigd, waar je persoonlijkheid zit. En juist met dat deel van je hersenen moet jij voor Jezus kiezen! Of kijk naar seksualiteit; veel meiden op scholen waar ik kom willen op pornosterren lijken, omdat ze weten dat jongens zulke vrouwen geweldig vinden.” Waar jongeren ook veel mee bezig zijn, is de digitale wereld: “Ze zijn zo druk met hun telefoons, Facebook, Whatssapp en Wordfreud dat ze geen tijd meer hebben om stil te worden voor Jezus en echt na te denken over het leven. Al zijn er natuurlijk ook jongeren die op hun mobiel de Bijbel lezen. Je kunt er ook goede dingen mee doen. Maar vaak houdt het jongeren eerder van God af dan dat het ze tot God brengt.”

Joop Gottmers probeert jongeren die hij ontmoet, uit te dagen om ook eens een kerk te bezoeken, al is dat moeilijk. Zo haalde hij een tijd geleden een jongen binnen met wie hij via zijn boek en middels Facebook in contact was gekomen. “Al had hij eigenlijk geen zin, omdat hij de avond ervoor zou gaan stappen. Hij moest niet veel van Jezus weten. Toch ging hij mee. De avond ervoor had hij nog iemand een kopstoot verkocht. ’s Ochtends zat hij met een net blousje in de kerk. Hij vond het een mooie dienst. De week erna ging hij alleen. Hij raakte enthousiast over het geloof. Nu wordt hij binnenkort gedoopt in de Noordzee omdat Hij Jezus wil volgen. Hij is nu zo gelukkig. Dat vind ik echt prachtig, omdat het dan feest in de hemel is. Daar doe ik het allemaal voor.”

Bestel hier het boek met het levensverhaal van Joop Gottmers. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen