"Excellentie is een belangrijke voorwaarde voor missionaire groei"

27-11-2012 door Rik Bokelman
"Groei blijft een wonder. We kunnen de DoorBrekers niet helemaal verklaren. Als je het over groei hebt: niemand kan verklaren waarom onze baby's groeien tot volwassen mensen. Wat we wel weten, is dat bepaalde dingen belangrijk zijn ter ondersteuning van die groei, zoals rust, reinheid en regelmaat. In een kerkelijke gemeente is dat ook zo. Ik geloof wel dat groei normaal is. Iets wat leeft, groeit. Als je kerk niet groeit, dan zijn er bepaalde bottlenecks. Dan is er iets wat je belemmert, wat in de weg zit." Dat zei Peter Paauwe, voorganger van de megakerk DoorBrekers, gisteren in het programma Heilige Huisjes van GrootNieuwsRadio. De DoorBrekers begonnen jaren geleden in een schoolgebouw met enkele tientallen mensen en groeide in twee jaar naar 300 mensen. Die groei zette door. Vandaag de dag bezoeken zo'n 2000 mensen wekelijks de diensten van de kerk in Barneveld.

Er zijn veel dingen die groei kunnen tegenhouden, vertelde Paauwe. Zo vindt hij het belangrijk dat er in een kerk goede kinderopvang is. "Als ouders hun kinderen gerust achter kunnen laten tijdens een dienst bij de kinderwerkers dan zitten ze ook gerust in de kerk." Of: "Er kunnen ook preken zijn die over de hoofden van mensen gaan." Ook zouden mensen zich in een kerk welkom moeten voelen. "Het valt ons op dat als we vragen waarom mensen terugkomen naar DoorBrekers, het niet zozeer is vanwege de aanbidding of de preek, maar omdat ze zich bij ons welkom voelde." Op de DoorBrekers is afgelopen jaren ook kritiek gekomen. Dat begon volgens de voorganger pas toen de kerk ineens "vrachtwagens gebruikte om de spullen van de kerk te vervoeren. Toen vielen we ineens op en hadden mensen iets van: daar gebeurt wat." De kritiek die daar op volgde, bestond onder meer uit de stelling dat de kerk vooral andere christenen aantrekt. "Uit onderzoek van een lokale krant blijkt dat dit niet zo is," reageert Peter hierop. "Andere kerken hebben in die zin nauwelijks last van ons. We hebben een goede verstandhouding met hen. Ik denk omdat zij ook wel zien dat wij mensen aantrekken die zij niet bereiken. Natuurlijk vangen wij ook mensen op die betrokken zijn bij andere kerken. Maar dat is niet onze doelgroep."

Belevingsdiensten
De kerkdiensten in Barneveld, waar Pauwe voorganger is, zijn een beleving. Men vindt 'excellentie' enorm belangrijk. Dat wil zeggen dat er aan alles enorm veel aandacht wordt besteed. Zo is de kerk voorzien van grote videoschermen, enorm veel lichten, is muziek van enorm hoge kwaliteit en zijn de preken in zekere zin 'flitsend' te noemen. De diensten zelf zijn van te voren in elkaar gezet door middel van draaiboeken en zijn er voor en na de dienst enorm veel mensen actief om alles in zo goed mogelijke banen te leiden. CIP.nl redacteur Rik Bokelman (de auteur van dit artikel) vroeg daarnaar in het programma.

Excellentie
Pauwe: "Excellentie is een belangrijke voorwaarde voor groei. Het is een karaktereigenschap van God. Als God het doet, doet Hij het excellent. Wij vertegenwoordigen een excellente God. Als we dus een stoel klaarzetten, we een gast welkom heten, hoe we een kopje koffie inschenken of we het Woord brengen: we moeten in alles proberen het zo goed mogelijk te doen. Zo laten we iets van de aard van God zien. Als het iets mag kosten, dan laten we zien dat het waardevol is. Wij hebben de meest waardevolle boodschap van de hele wereld: het Evangelie van Jezus Christus.  Dat verdient een excellente presentatie en verpakking. Ik doe iets goed of niet."

Als jullie afstappen van die excellentie, slinkt jullie kerk dan niet? Als jullie bijvoorbeeld witte tl-balken gebruiken in plaats van een allerlei gekleurde lampen, jullie een man met een gitaartje op het podium neerzetten die Johannes de Heer en Opwekking speelt en af en toe een verkeerd akkoord aanslaat? Jullie iemand laten preken die enorm stottert?
Enige tijd geleden op zondagavond om precies 6 uur, toen onze countdown begon te lopen, viel onze stroom uit. We zijn niet naar huis gegaan. We zijn met z'n allen a capella gaan zingen en gaan bidden en met de handen rond de mond het Woord gaan verkondigen. Het draait echt niet om excellentie.

Dat zeg je net wel.
"Natuurlijk wel. Als je beperkte middelen hebt, zoals op die avond."

Het gaat mij erom dat als je stelselmatig af zou stappen van de excellentie je kerk mogelijk zou slinken. Ja of nee?
"Ik kan daar geen ja of nee op zeggen. Het heeft te maken met vanuit welk hart je iets doet. Kijk naar China en Afrika waar kerken groeien en bloeien."

Ik heb het over de Nederlandse context. Ik zal uitleggen waarom ik het vraag. Het is niet verkeerd bedoeld. Ik denk dat je als kerk mogelijk afhankelijk kunt worden van excellentie. Je kunt dan nooit meer een stap terug doen naar de man die af en toe een vals akkoord speelt op z'n gitaar en de man die stotterend preekt. Mensen zijn dan aan de excellente kwaliteit gewend en willen altijd van die mooie diensten.

Peter Paauwe: "Dat is, denk ik, een vertekend beeld. Als je bij ons zou meedraaien en zou zien dat het soms houtje touwtje in elkaar zit... Ik denk niet dat je het zo kan stellen. Excellentie is ook een proces. Excellent zijn gaat erover dat je geeft wat je op dat moment ter beschikking hebt. Dat groeit door de jaren heen. Of kijk naar onze huisgroepen: mensen komen samen in huizen. Daar is niets excellent aan. Dat zijn ook goede meetings."

Ontvang drie boeken. Word vandaag vriend van CIP.nl!

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over "Excellentie is een belangrijke voorwaarde voor missionaire groei"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!