Nieuws

20 november 2012 door Rik Bokelman

Jan Zijlstra: 10.000 keuzes voor Christus per jaar?

Evangelist Jan Zijlstra van Levensstroom Ministries, voorganger van de Levensstroom Gemeente in Leiderdorp, claimt jaarlijks ongeveer 10.000 mensen voor Christus te zien kiezen. Dat gebeurt in allerlei samenkomsten en dankzij tv-uitzendingen. Zijlstra, schrijft dat in een brief aan de lezers van magazine Levensstroom. Hij wekt hiermee de indruk alsof er via zijn bediening dit jaar 10.000 mensen christen zijn geworden via zijn bediening.

Hoe 'de keuze' voor Christus geïnterpreteerd moet worden, is onduidelijk. Zo maken tijdens de campagnes ook vaak christenen een zogenaamde 'keuze voor de Heer'. Het is in ieder geval niet realistisch om te stellen dat er afgelopen jaar 10.000 seculiere Nederlanders christenen zijn geworden, via de bediening van Jan Zijlstra. Dat zou immers betekenen dat er zo'n 100.000 mensen in Nederland rondlopen die via de bediening van Jan Zijlstra christen zijn geworden in de afgelopen jaren. Een dergelijk getal staat haaks op elke algemene trend inzake het bereiken van seculiere Nederlanders.

Evangelisten noemen in hun nieuwsbrieven vaak enthousiast getallen van mensen die een 'keuze voor de Heer' maken. Zelf nuanceren zij die term nooit. Dat is evangelist eigen. Dat laatste heeft vooral te maken met het feit dat een dergelijk getal vooral mooi klinkt in de oren van de achterban, die hen vaak financieel steunt. Bij navraag van dergelijke getallen blijkt meestal, zo is de ervaring van de redactie, dat de term 'keuze voor de Heer' zeer sterk genuanceerd moet worden. De term komt namelijk over alsof het getal correspondeert met het aantal mensen dat vanuit een niet-christelijke achtergrond een volgeling van Jezus is geworden. Dat is een onjuiste interpretatie van die term.

Wat men in werkelijkheid bedoelt met de term 'keuze voor de Heer' is dat (bijvoorbeeld 10.000) mensen zich tijdens een dienst (of tijdens het kijken ervan) zich hebben toegewijd aan Jezus. "Voor het eerst, of opnieuw," zo kondigt een evangelist deze 'keuze' vaak aan. Vanzelfsprekend reageren hier mensen op die een volgeling van Jezus willen worden (en blijven). Dat is fantastisch nieuws. Maar er reageren ook mensen op een dergelijke oproep die al jarenlang christen zijn, of mensen die christen willen worden maar later afhaken. Om die reden zouden evangelisten voorzichtig om moeten gaan met uitspraken als: 'Dit jaar maakten 10.000 een keuze voor de Heer'. Zeker wanneer ze deze term niet zelf voorzien van een juiste context.

Jan Zijlstra reageert desgevraagd op CIP.nl. Volgens hem ligt het gemiddeld aantal mensen die een 'keuze' maakt op 7000 mensen per jaar, in de afgelopen 20 jaar, en gaat hier naar eigen zeggen 'voorzichtig' mee om. "Ik krik het getal nooit onnodig op." Hij bevestigt dat de mensen die 'een keuze maken' vaak ook christen zijn. "Er zijn een heleboel kerkmensen die niet weten dat ze een kind van God zijn. Zulke mensen zijn niet gered. Die mensen maken dan vaak een keuze en komen van een dood geloof tot levend geloof. Een keuze voor de Heer is vaak het begin van een leven met God." Toch gaan de meeste van hen (zo'n 80% procent) Christus volgen, aldus Zijlstra. Dat blijft een extreem hoog getal, mits het merendeel van de keuzes voornamelijk gemaakt wordt door christenen.

Wij horen vaak een evangelist zeggen, over bijvoorbeeld straatevangelisatie, dat "15 mensen een keuze voor de Heer hebben gemaakt." Als je ze dan vraagt of die mensen vandaag de dag christen zijn, dan is dat meestal niet zo. Zelf gebruik je die term ook.
Zijlstra: "Jezus heeft ook gezegd dat mensen discipelen moeten worden. Ik kom net terug uit Tsjechië, daar waren een paar honderd bekeerlingen. Ik heb er daar op gehamerd dat mensen verder moeten gaan met de Heer. Een keuze is een begin."

Kun je dan niet beter zeggen: 'Zoveel mensen zijn een volgeling van Jezus geworden?' Is dat niet een betere verslaglegging van wat je werk oplevert?
"Nee, mensen maken eerste een keuze en worden dan een volgeling. Mensen moet een beslissing nemen, daarom komen ze naar voren. Daarna spreek ik ze toe dat ze Jezus moeten gaan volgen."

Is het strooien van getallen over 'keuzes voor de Heer' niet een marketingtruc van evangelisten naar partners toe, om hun succes te laten zien?

"Onze vrienden partners helpen ons. Die moeten weten wat er gebeurt. Die moeten weten dat hun geld een geestelijk rendement oplevert. Ik zou slecht handelen als ik dat niet zou doorgeven."

Maar is 160.000 'keuzes voor Christus' niet erg hoog, als deze gepresenteerd wordt als voornamelijk bekeerlingen, zoals u stelt?

"Het is nog veel te weinig, Rik. Het gelovige percentage is nog altijd aan het dalen in Nederland. Ik heb eens twee dagen voorgangers gebeld om te vragen hoe het ging. 'Goed,' zeiden ze. Tot ik ze vroeg of ze de afgelopen jaren gegroeid waren, en dan bedoel ik niet groei door geboortes van nieuwe kinderen. De meeste van hen waren niet gegroeid, vertelde ze. In dat geval is zo'n kerk stervende. Je schrikt je rot."

Word vriend van CIP.nl en ontvang drie boeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

De nieuwe single van Dwight Dissels is echt prachtig!

Dwight Dissels is bekend van het tv-programma ‘The Voice Of Holland’. Hij zingt in verschillende gospelkoren en met zijn stichting vormt hij een band, waarin verschillende kerkstromingen samenkomen. Onlangs is zijn nieuwe single 'Zwijg Maar' uitgekomen. Beluister het lied en bezoek de site van Diwght Dissels:

Kwart refojeugd (v)mbo-jongeren weet niet of ze christen willen blijven

Een kwart van de jongeren op reformatorische (v)mbo-scholen weet nog niet zeker of ze christen willen blijven. Dat blijkt volgens het Reformatorisch Dagblad uit onderzoek naar de manier waarop ouders van reformatorische (v)mbo-scholen hun kinderen opvoeden tot zelfstandigheid.Volgens Nico van Steensel, lector Vorming op het Hoornbeeck College, toont het onderzoek toont aan dat veel jongeren zich niet verbonden weten met de kerk en het christelijk geloof. Van Steensel: "Het valt niet te ontkennen dat de identiteit v...

Syrisch-Koerdische christen woest na inval Turkije: "Niemand grijpt in"

Voordat Turkse militairen de Syrische stad Afrin binnen vielen, leefde iedereen in vrede samen, stelt de Syrisch-Koerdische christen Nidal Bakr. "Nu voel ik mij heel depressief over wat er in mijn stad gebeurt," citeert CBN News. Turkije begon eerder dit jaar een offensief tegen Koerdische milities in het noordwesten van Syrië. Zij worden door Ankara gezien als verlengstukken van de terroristische PKK-beweging. Turkse troepen en hun bondgenoten bereikten zondag het stadscentrum van Afrin, de belangrijkste plaats in de gelijknamige...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Waarom wij onze Paasviering starten met de Sedermaaltijd

Over de hele wereld wordt Pasen gevierd. Door christenen én door Joden; bij hen heet het Pesach. Dit jaar valt Pesach tegelijkertijd met ons Paasweekend. De Joden vieren Pesach al sinds de uittocht uit Egypte. Hiermee gedenken ze dat ze bevrijd zijn uit de slavernij van Egypte. Pesach begint met de Sedermaaltijd: bij veel christenen bekend als het Laatste Avondmaal. Het was deze Sedermaaltijd die Jezus met Zijn discipelen vierde vlak voordat Hij zou sterven. Je hoort steeds vaker in het land dat christenen de Bijbelse feesten viere...
Vakanties
Hier adverteren?

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...

Turkse rechtbank legt Amerikaanse predikant 35 jaar cel op

Een rechtbank in de Turkse provincie Izmir heeft de Amerikaanse dominee Andrew Brunson tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld, laat The Christian Post weten.Pastor Brunson wordt beschuldigd van actieve deelname aan de Gülen-beweging, verbondenheid met de verboden PKK en het verzamelen van spionage informatie voor politieke en militaire doelen. De advocaat van Brunson krijgt geen toegang tot het dossier door de Turkse overheid opgesteld.De Amerikaan zei eerder: “Laat het duidelijk zijn. Ik zit niet gevangen omdat ik iet...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Michael Gungor legt uit waarom geloofstwijfel cruciaal is

"Zonder geloofstwijfel kan religie uit de hand lopen en kan het zelfs destructief worden. Als je niet twijfelt wordt je geloof vervuild door wat anderen je aandragen. Geloofstwijfel is niet leuk, maar wel belangrijk," stelt de Amerikaanse voorganger Michael Gungor via Lazarus, het online platform voor progressieve christenen. "Het houdt je geloof puur en goed." Bekijk de video en neem een kijkje op de website van Lazarus:

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....

Jan Broedersz zette zijn droom noodgedwongen aan de kant

Jan Broedersz heeft een lange, glanzende militaire carrière achter de rug. Maar ondanks dit succes, heeft hij ook moeilijke momenten gekend in zijn leven. Na twee jaar huwelijk overleed op 24-jarige leeftijd zijn vrouw aan kanker en bleef hij alleen met zijn dochtertje van anderhalf achter. Zijn droom om piloot te worden, moest hij aan de kant zetten en op zoek gaan naar een nieuwe bestemming. Wat ook een grote stempel op zijn leven heeft gedrukt is de periode dat hij werd uitgezonden naar Bosnië. Jan: "Met 1200 mannen en vro...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...
CIP+

Waarom christenen moeten nadenken over Gods plan met Israël

“In de loop der jaren is een klimaat geschapen waaruit blijkt dat God klaar zou zijn met de Joden. Het blijft nodig dat kerken zich bezinnen op hun positie ten opzichte van Israël en het Joodse volk,” zegt ds. Willem J. J. Glashouwer naar aanleiding van door Christenen voor Israël (CvI) twaalf ontworpen stellingen over de plaats van Israël in Gods heilsplan. Waarom zijn de twaalf stellingen eigenlijk nodig?“De kerkgeschiedenis telt prachtige belijdenisgeschriften. Denk bijvoorbeeld aan apostolische geloofsbelijdenis. Maar in a...
CIP+

Paula Schot schrijft historie: "Ik voel me thuis bij de SGP"

Paula Schot (24) schrijft als lijsttrekker van de SGP in Amsterdam geschiedenis. Dat is niet omdat ze een vrouw is. Het is voor het eerst dat de SGP lokaal vertegenwoordigd is in Amsterdam. CIP.nl sprak haar voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen die plaatsvinden op woensdag 21 maart. Eerder was Paula twee jaar actief als bestuurslid SGP-jongeren. Door de contacten die ze daar opdeed, werd ze nu gevraagd voor het lijsttrekkerschap in Amsterdam. Op dat moment moest ze er wel even over nadenken. Ook heeft ze er veel v...

God heeft een hoopvolle toekomst voor je: is dat echt zo?

“God heeft een hoopvolle toekomst voor je, Hij heeft mooie plannen met je, gedachten over voorspoed.” Met deze tekst uit Jeremia 29 worden mensen bemoedigd die in moeilijke situaties zitten. Het wordt gebruikt als een een belofte van God aan ons: “Maak je geen zorgen, het komt goed.” Het wordt ook gebruikt als een gebed van ouders voor hun kinderen: 'God heeft beloofd dat je een geweldige toekomst hebt. Hij heeft prachtige plannen met jouw leven, Hij heeft jouw geluk op het oog.' En dat geldt ook voor d...

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher