Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 november 2012 door Redactie

"Oorzaak ziekte bij christenen is vaak gebrek aan kennis"

"Ziekte komt oorspronkelijk door de zonde. De zonde wordt veroorzaakt door de duivel. Ziekte komt dus door de duivel. Ik weet dat dat kort door de bocht is. Maar het is wel zo." Dat zei Jan Zijlstra vanmiddag op GrootNieuwsRadio. Hij bidt al jarenlang voor zieken en organiseert genezingsdiensten. God heeft de mens niet inclusief ziekte gemaakt, vertelde hij. God maakte de mens en zag dat het goed was. Toch is er door de zondeval ziekte gekomen. Het goede nieuws is volgens Zijlstra dat christenen erfgenamen van God zijn geworden. "Genezing is deel van die erfenis. God belooft in de Bijbel dat Hij de Heer uw Heelmeester is."

Er is veel ziekte onder christenen. Een van de grootste oorzaken is volgens Jan Zijlstra een gebrek aan kennis. Doordat mensen niet door hebben dat Jezus mensen wil genezen, blijft men ziek, aldus Zijlstra. "Gebrek aan kennis is een van de grootste hindernissen om genezing niet te ontvangen. Maar ook gebrek aan geloof of zonde. Ik vind het belangrijk dat we de twijfel uit ons leven weg doen. Waarom moeten we twijfelen aan het Woord van God?" Hij voegt toe: "Er zijn mensen die niet genezen, maar er zijn ook mensen die niet gered worden. Terwijl er toch duidelijk in de Bijbel staat dat God niet wil dat er iemand verloren gaat."

Als het gaat om ongeloof als reden dat iemand niet geneest, moet er volgens evangelist Zijlstra wel onderscheid worden gemaakt tussen 'ongeloof' en 'kleingeloof'. Ongeloof is het verwerpen van de woorden van God. Maar er is ook kleingeloof. Dat is geloof dat versterkt moet worden. "Als dat gebeurt, dan komen we op het punt om te ontvangen van God," aldus Zijlstra. Maar hoe ga je er dan mee om als je niet lijkt te genezen? Dat is de harde realiteit waar christenen zichzelf in vinden. Soms wordt er dan verwezen naar Gods soevereiniteit: 'God wil kennelijk nog niet dat ik genees.' Een dergelijke uitspraak klopt volgens Zijlstra niet. 'Gods timing is nu.' Dat dit in de praktijk niet zo blijkt, omdat er geen genezing plaatsvond, daar gaf Zijlstra geen duidelijk antwoord op in het programma.

Jan Zijlstra: "Ons kennen is onvolkomen." Hij vindt desondanks dat christenen zich meer moeten richten op Gods uitroepteken (dat God mensen wil genezen) in plaats van de vraagtekens van christenen (dat mensen desondanks vaak niet genezen). "Jezus zei namelijk: 'Alles wat je bidt in mijn naam, zal geschieden.' Als dat niet zo is, dan had God toch wat duidelijker moeten zijn?!" Zijlstra wil liever niet te veel nadruk leggen op het feit dat mensen niet genezen, terwijl er juist ook mensen wel genezen. "Mensen genezen soms niet. Dat erken ik. Toch is mijn advies dat mensen blijven komen naar genezingsdiensten. We moeten volharden in ons gebed." Dat wil niet zeggen dat Jan Zijlstra iemand veroordeeld wanneer iemand niet geneest. "Je moet niet veroordelen. Maar je moet het ook durven om iemand hindernis te benoemen, als die er echt is."

Jos de Kock, directeur Onderwijs aan de PThU, reageerde op het betoog van Zijlstra. Hij vindt dat Jan Zijlstra te makkelijk omspringt met mensen die niet genezen: "Er zijn veel mensen die boos en verontwaardigd zijn over je verhaal. Weet je hoe dat komt?" Jan: "Ik weet eigenlijk niet waarom zij boos zijn op mij als ik het Woord van God predik. Ik geloof dat we het Woord van God als uitgangspunt moeten nemen." Jos: "In je hele betoog ga je nergens serieus in op voorbeelden van mensen die niet genezen. Je stelt dan altijd een ander voorbeeld van iemand die wel geneest er tegenover." Zijlstra: "Ik probeer me altijd te verplaatsen in anderen, ik blijf er niet van weg. Ik worstel ook met degenen die worstelen. Ik heb daar ook verdriet van."  Jos: "Mijn bezwaar is niet gebedsgenezing. Maar ik heb wel bezwaar op de manier waarop u het presenteert. U roept op om als mensen niet genezen, maar vaker te bidden en naar uw diensten te komen. Het lijkt erop alsof u uw eigen verhaal centraal stelt, maar dat u het verhaal van anderen vervolgens niet serieus neemt."

Word vriend van CIP.nl en ontvang drie boeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events